NAŠE NAJVRJEDNIJE JE NAJOSJETLJIVIJE


Djeca su osobito podložna utjecaju loše klime u zatvorenom prostoru jer im pluća i mozak još nisu potpuno razvijeni.


Dječje sobe su često najgore prostorije u pogledu zagađenja zraka. Osim otrovnih čestica iz izvora oko kuće, mnoge igračke i elektronički uređaji koji se nalaze u dječjim sobama također mogu biti odgovorni za ispuštanje potencijalno štetnih emisija. Nedavno provedeno dansko istraživanje utvrdilo je da otprilike polovina obitelji koje su sudjelovale u istraživanju imaju koncentracije CO2 tijekom noći u dječjim sobama iznad preporučenih vrijednosti te da je otprilike svaka četvrta soba imala tri puta veće razine CO2 od maksimalnih preporučenih vrijednosti.

SIMPTOMI

Zagađenje zraka i visoke razine CO2 mogu dovesti do problema kao što su glavobolje, problemi sa spavanjem, umor i poteškoće s koncentracijom. Loša klima u zatvorenom prostoru može biti posebice štetna za djecu, jer se ona još uvijek razvijaju i dišu brže nego odrasli.

RJEŠENJA

Ovo su neki od jednostavnih načina za smanjenje razine CO2 i poboljšanje klime u dječjim sobama.

1.


Prozračivanje vršite na više prozora

Sadržaj zraka u zatvorenom prostoru može uključivati plinove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, a svi oni su potencijalno opasni po zdravlje. Preporučuje se prozračivanje doma tri do četiri puta dnevno u trajanju od najmanje 10 minuta. Dječju sobu prozračite ujutro, za vrijeme dok se djeca igraju i prije odlaska na spavanje.

2.


Plastično nije uvijek fantastično

Kada se plastika zagrijava, može doći do oslobađanja otrovnih para, tako da je potrebno paziti da plastične dječje igračke ne budu na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Također, nemojte ostavljati plastične predmete na podu ako imate ugrađeno podno grijanje. U skladu s propisima EU-a, trebate odbaciti sve plastične igračke proizvedene prije 2007. godine jer je utvrđeno da sadržavaju zabranjene kemikalije. Ako imate dovoljno prostora, razmislite o tome da se djeca igraju u drugoj prostoriji, a ne u svojoj sobi. Na taj način će se smanjiti količina potencijalno štetnih zagađivača u zraku. Dodavanje određenih biljaka u prostoriju također može poboljšati klimu u zatvorenom prostoru, jer pomažu pri uklanjanju viška CO2.

3.


Ograničite vlagu, borite se protiv grinja

65 % svih Europljana suši rublje u zatvorenom prostoru najmanje jednom tjedno, a to je loša navika. Rublje tijekom sušenja ispušta vlagu, što može dovesti do stvaranja štetne plijesni i vlažnosti u kući, tako da sušite rublje drugdje ako je to moguće. Zbog istih je razloga potrebno pobrinuti se da se kupaonica pravilno prozračuje. Također, grinje vole krevete, tako da je potrebno redovito mijenjati plahte. Razmislite i o mijenjanju madraca i jastuka ako ih imate već dugo vremena. Tipični korišteni madrac može imati od 100.000 do 10 milijuna grinja, a 10 % težine jastuka koji je star dvije godine može se sastojati od mrtvih grinja i njihovog izmeta. 

IMAJTE NA UMU ŠIRU SLIKU

Osim usvajanja novih svakodnavnih rutina važno je iskoristiti priliku da provedete suštinske promjene unutarnje klime svojeg doma. Provodimo 90 % vremena u zatvorenom prostoru, a dvije trećine tog vremena provodimo u svojem domu, stoga je to najbolje mjesto za poboljšavanje životnih uvjeta.

 

Poboljšajte svoj postojeći prostor

Razmislite kako možete „unijeti sunce unutra”. S obzirom da nas većina živi u urbanim sredinama, u određenoj mjeri smo se otuđili od prirode. Svaki korak, pa čak i ako se radi samo o dodavanju sobnog bilja, koje je poznato po tome što pročišćuje zrak, može poboljšati vaš unutarnji prostor. Osim toga, razmislite o tome kako možete kreirati bolji pogled prema vani zahvaljujući pametnoj upotrebi prozora i vrata.

Proširujte prostor na pravilan način

Dodavanje dodatnih kvadrata vašem domu odličan je način za poboljšanje života u zatvorenom prostoru. Razmotrite renoviranje ili proširenje potkrovlja i dajte prednost rješenjima koja unose svjež zrak i dnevnu svjetlost.

Selidba doma

Kada tražite novi dom, imajte na umu da starije nekretnine mogu imati probleme koji će utjecati na klimu u zatvorenom prostoru. Primjerice, provjerite mogu li se svi prozori otvoriti u potpunosti i jesu li funkcionalni, posebice prozori u kuhinji i kupaonici. Također, kada dođete do faze preuređenja, odaberite svjetliju zidnu boju. To će stvoriti reflektirajuće površine koje će bolje reflektirati svjetlost u vašem domu.


DNEVNA SVJETLOST MOŽE POBOLJŠATI SPOSOBNOSTI UČENJA VAŠE DJECE DO 15 %

Znanstveno je dokazano da učionice koje su dobro osvijetljene dnevnom svjetlošću omogućuju učinkovitije učenje od onih koje su slabo osvijetljene. Nema razloga sumnjati da se te prednosti mogu primijeniti i u domu i na radnom mjestu.

ŠTO JA MOGU UČINITI?

Postoje mnogi načini postizanja bolje kvalitete zraka i više dnevne svjetlosti u vašem domu. Neki su brzi i jednostavni, dok drugi zahtijevaju nešto više vremena, ali omogućuju stabilna dugoročna poboljšanja.