STVARNA CIJENA NEKVALITETNOG ZRAKA U ZATVORENOM PROSTORU


Danas 84 milijuna Europljana živi u vlažnim ili pljesnivim stambenim prostorima, čime se povećava rizik od pojave respiratornih oboljenja i cjeloživotnih alergija.


Vlažna i pljesniva okruženja mogu povećati rizik od pojave astme do 40 %, a u jednom je europskom ispitivanju pokazano je da 2,2 milijuna Europljana pati od astme kao izravne posljedice života u vlažnim ili pljesnivim prostorima. Vlažnost može izazvati i alergijske reakcije. Postoji samo jedno istinski učinkovito dugoročno rješenje za nadvladavanje posljedica loše klime u zatvorenom prostoru – zamijeniti ustajali zrak svježim. Ipak, gotovo šest od deset osoba ne prozračuje dovoljno svoje domove.

SIMPTOMI

Najočitiji simptomi astme su nedostatak daha i otežano disanje, ali postoje i drugi znakovi upozorenja na koje treba paziti. Na astmu mogu ukazivati osjećaj stezanja u prsima, hroptanje (zvuk zviždanja ili piskutanja u prsima pri disanju, posebice pri izdisanju) i kronični kašalj, posebice noću ili tijekom vježbanja.

RJEŠENJA

Ovo su tri jednostavna a učinkovita načina za poboljšanje klime u zatvorenom prostoru. Što vam više postanu redovita rutina, to ćete postići bolje rezultate.

1.


Prozračivanje vršite na više prozora

Sadržaj zraka u zatvorenom prostoru može uključivati plinove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, a svi oni su potencijalno opasni po zdravlje. Preporučuje se prozračivanje doma tri do četiri puta dnevno u trajanju od najmanje 10 minuta, pri čemu treba biti otvoreno više prozora. Osim toga, prozračite spavaću sobu prije odlaska na spavanje te nakon što ustanete ujutro.

2.


Očistite i prozračite tepihe

… ili još bolje, riješite ih se. Debeli tepisi i namještaj kao što su stari kauči predstavljaju zlatni rudnik za grinje i bakterije.

3.


Ograničite vlažnost i vlagu

65 % svih Europljana suši rublje u zatvorenom prostoru najmanje jednom tjedno, a to je loša navika. Rublje tijekom sušenja ispušta vlagu, što može dovesti do stvaranja štetne plijesni i vlažnosti u kući, tako da sušite rublje drugdje ako je to moguće. Ako niste u mogućnosti sušiti rublje vani, pokušajte otvoriti prozor u blizini mjesta gdje sušite rublje kako biste uklonili dio prekomjerne vlage. Zbog istih je razloga potrebno pobrinuti se da se kupaonica i kuhinja pravilno prozračuju.

IMAJTE NA UMU
ŠIRU SLIKU

Osim usvajanja novih svakodnavnih rutina važno je iskoristiti priliku da provedete suštinske promjene unutarnje klime svojeg doma. Provodimo 90 % vremena u zatvorenom prostoru, a dvije trećine tog vremena provodimo u svojem domu, stoga je to najbolje mjesto za poboljšavanje životnih uvjeta.

 

Poboljšajte svoj postojeći prostor

Razmislite kako možete „unijeti sunce unutra”. S obzirom da nas većina živi u urbanim sredinama, u određenoj mjeri smo se otuđili od prirode. Svaki korak, pa čak i ako se radi samo o dodavanju lončanica, koje su poznate po tome što pročišćuju zrak, može poboljšati vaš unutarnji prostor. Osim toga, razmislite o tome kako možete kreirati bolji pogled prema vani zahvaljujući pametnoj upotrebi prozora i vrata.

Proširujte prostor na pravilan način

Dodavanje dodatnih kvadrata vašem domu odličan je način za poboljšanje života u zatvorenom prostoru. Razmotrite renoviranje ili proširenje potkrovlja i dajte prednost rješenjima koja unose svjež zrak i dnevnu svjetlost.

Selidba doma

Kada tražite novi dom, imajte na umu da starije nekretnine mogu imati probleme koji će utjecati na klimu u zatvorenom prostoru. Primjerice, provjerite mogu li se svi prozori otvoriti u potpunosti i jesu li funkcionalni, posebice prozori u kuhinji i kupaonici. Također, kada dođete do faze preuređenja, odaberite svjetliju zidnu boju. To će stvoriti reflektirajuće površine koje će bolje reflektirati svjetlost u vašem domu.


ZRAK U ZATVORENOM PROSTORU MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD VANJSKOG ZRAKA

Bez obzira gdje živite, otvaranje prozora kako bi omogućili da uđe svježi zrak gotovo je uvijek bolje nego udisanje ustajalog zraka u zatvorenom prostoru.

ŠTO JA MOGU UČINITI?

Postoje mnogi načini postizanja bolje kvalitete zraka i više dnevne svjetlosti u vašem domu. Neki su brzi i jednostavni, dok drugi zahtijevaju nešto više vremena, ali omogućuju stabilna dugoročna poboljšanja.