POTREBNO: SVJEŽI PRISTUP ŽIVOTU U ZATVORENOM PROSTORU


Uspjeli smo se izolirati od neizvjesnosti i neugodnosti prirodnog svijeta, ali se to na suviše načina pokazalo kao Pirova pobjeda.


Provodimo 90 % vremena u zatvorenom prostoru, a naši su domovi toliko dobro izolirani da u njih ne može prodrijeti dovoljno svježeg zraka i dnevne svjetlosti. U današnje vrijeme 84 milijuna Europljana trenutačno živi u građevinama koje su toliko vlažne i pljesnive da predstavljaju potencijalnu opasnost za tjelesnu i mentalnu dobrobit. Nekvalitetan zrak u zatvorenom prostoru koji tako nastaje može izazvati cijeli niz oboljenja, od glavobolja i bolnih očiju do alergija, astme i još gore od toga. U osoba koje žive u vlažnom i pljesnivom domu postoji 40 % veća vjerojatnost pojave astme. 

Nedostatak izravne sunčeve svjetlosti izaziva i zdravstvene probleme kao što je nedostatak vitamina D, što može doprinijeti osjećaju umora, zamora i lošeg raspoloženja. Stručnjaci procjenjuju i da do 30 % svjetske populacije pati od različitih razina poremećaja SAD (sezonski afektivni poremećaj ili zimska depresija). Točan uzrok poremećaja SAD nije potpuno jasan, ali se često povezuje sa smanjenom izloženošću sunčevoj svjetlosti.
Ako se ništa ne poduzme, ti će se problemi samo pogoršati. Zato je toliko važno da svi promislimo o načinu na koji živimo u zatvorenom prostoru. Od pojedinaca do arhitekata, od tvrtki do vlada, svi smo odgovorni da učinimo sve što je u našoj moći kako bi naše građevine imale zdravo okruženje. Moramo početi graditi drukčije i moramo početi živjeti drukčije.

Neka rješenja su jednostavna, neka nešto zahtjevnija, a neka zahtijevaju suštinske promjene u društvu. Ali je to moguće postići; moramo djelovati odmah, zajedno.

PUTOVANJE DO ZDRAVIJEG ZATVORENOG PROSTORA

Već više od 75 godina tvrtka Velux posvećena je poboljšanju kvalitete ljudskih života svojim doprinošenjem u osiguravanju dovoljno svjetlosti i svježeg zraka u domovima, na radnim mjestima i u školama. Zdravstvene prednosti sada su i znanstveno potvrđene, ali pred nama je još dug put prije nego što budemo razumjeli da svjež zrak nije samo nešto što je „lijepo”, nego i nešto što je „nužno”.
Srećom, nismo sami na ovom putovanju. Surađujemo s drugim liderima na svjetskom tržištu u industriji gradnje i građevinarstva da bismo izgradili bolje domove. Naša rješenja ne mogu riješiti sve probleme generacije zatvorenog prostora, ali možemo pomoći u ukazivanju najboljeg puta prema naprijed.


ZRAK U ZATVORENOM PROSTORU MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD VANJSKOG ZRAKA

Bez obzira gdje živite, otvaranje prozora kako bi omogućili da uđe svježi zrak gotovo je uvijek bolje nego udisanje ustajalog zraka u zatvorenom prostoru.

NEDOSTATAK DNEVNE SVJETLOSTI 15 % OSOBA ČINI TUŽNIMA

Moć dnevne svjetlosti nije moguće umjetno proizvesti. Sunčeva svjetlost nam je nužna da bismo se osjećali energično i zdravo.