ZRAK U ZATVORENOM PROSTORU NIJE ONO ŠTO MISLITE


Zrak u zatvorenom prostoru može biti do pet puta zagađeniji od vanjskog zraka. Život s ustajalim zrakom može dovesti do zdravstvenih problema, od svrbeža očiju, glavobolja i problema sa spavanjem do astme i alergija.


Zrak u zatvorenom prostoru zagađuje naizgled nemjerljiv broj izvora. Riječ je o svemu od prekomjerne količine CO2 do čestica hrane od kuhanja, dlake kućnih ljubimaca, vlage iz kada, tuševa i perilica rublja. 65 % svih Europljana suši rublje u zatvorenom prostoru najmanje jednom tjedno, što otpušta vlagu, a prosječna obitelj svakodnevno proizvodi otprilike deset litara tekućine. Ispitivanja su pokazala da su dječje sobe često najzagađenije prostorije u kući. 45 % svih dječjih soba ima previsoke razine CO2 zbog nedovoljnog prozračivanja.

SIMPTOMI

Ako patite od stalnih fizičkih simptoma, kao što su kihanje, curenje iz nosa, crvene oči i glavobolje koji su blaži kada ste izvan kuće, moguće je da su izazvani lošom klimom u zatvorenom prostoru. Aktivnosti kao što su kuhanje, čišćenje i kupanje doprinose vlažnosti zraka u zatvorenom prostoru, što može dovesti do razvoja plijesni koja izaziva zdravstvene probleme. Osim toga, što se više aktivnosti obavlja u nekoj prostoriji, to se više prašina i druge čestice podižu i kruže.

RJEŠENJA

Prvi korak poboljšanja kvalitete zraka u zatvorenom prostoru sastoji se u prihvaćanju i razumijevanju razmjera problema. Kao motivacija će vam poslužiti podsjećanje na ove jednostavne korake za postizanje čišćeg zraka.

1.


Prozračivanje vršite na više prozora

Sadržaj zraka u zatvorenom prostoru može uključivati plinove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, a svi oni su potencijalno opasni po zdravlje. Preporučuje se prozračivanje doma tri do četiri puta dnevno u trajanju od najmanje 10 minuta odjednom, pri čemu treba biti otvoreno više prozora. Osim toga, prozračite spavaću sobu prije odlaska na spavanje te nakon što ustanete ujutro.

2.


Očistite i prozračite tepihe

… ili još bolje, riješite ih se. Debeli tepisi i namještaj kao što su stari kauči predstavljaju zlatni rudnik za grinje i bakterije.

3.


Ograničite vlažnost i vlagu

Pokušajte ne sušiti rublje u zatvorenom prostoru. Rublje ispušta vlagu, što može dovesti do kućne plijesni koja je štetna po zdravlje. Zbog istih je razloga potrebno pobrinuti se da se kupaonica pravilno prozračuje. Ako niste u mogućnosti sušiti rublje vani, pokušajte otvoriti prozor u blizini mjesta gdje sušite rublje kako biste uklonili dio prekomjerne vlage.

IMAJTE NA UMU ŠIRU SLIKU

Osim novih svakodnevnih rutina važno je iskoristiti prilike da provedete suštinske promjene unutarnje klime svojeg doma. Provodimo 90 % vremena u zatvorenom prostoru, a dvije trećine tog vremena provodimo u svojem domu, stoga je to savršeno mjesto da počnete poboljšavati svoj život u zatvorenom prostoru.

 

Poboljšajte svoj postojeći prostor

Razmislite kako možete „unijeti sunce unutra”. S obzirom da nas većina živi u urbanim sredinama, u određenoj mjeri smo se otuđili od prirode. Svaki korak, pa čak i ako se radi samo o dodavanju lončanica, koje su poznate po tome što pročišćuju zrak, može poboljšati vaš unutarnji prostor. Osim toga, razmislite o tome kako možete kreirati bolji pogled prema vani zahvaljujući pametnoj upotrebi prozora i vrata.

Proširujte prostor na pravilan način

Dodavanje dodatnih kvadrata vašem domu odličan je način za poboljšanje života u zatvorenom prostoru. Razmotrite renoviranje ili proširenje potkrovlja i dajte prednost rješenjima koja unose svjež zrak i dnevnu svjetlost.

Selidba doma

Kada tražite novi dom, imajte na umu da starije nekretnine mogu imati probleme koji će utjecati na klimu u zatvorenom prostoru. Primjerice, provjerite mogu li se svi prozori otvoriti u potpunosti i jesu li funkcionalni, posebice prozori u kuhinji i kupaonici. Također, kada dođete do faze preuređenja, odaberite svjetliju zidnu boju. To će stvoriti reflektirajuće površine koje će bolje reflektirati svjetlost u vašem domu.


BORAVAK U VLAŽNIM I
PLJESNIVIM DOMOVIMA POVEĆAVA
RIZIK OD POJAVE ASTME ZA 40 %

Nekvalitetan zrak u zatvorenom prostoru može izazvati ili pogoršati dišne probleme i alergije.

ŠTO JA MOGU UČINITI?

Postoje mnogi načini postizanja bolje kvalitete zraka i više dnevne svjetlosti u vašem domu. Neki su brzi i jednostavni, dok drugi zahtijevaju nešto više vremena, ali omogućuju stabilna dugoročna poboljšanja.