Solhuset (Kuća Sunca)
Danska

Solhuset postavlja nove standarde za buduće održive dječje centre. Vizija je bila omogućiti djeci život i učenje u interakciji s prirodom u prostoru koji pozitivno utječe na okoliš i njegove svakodnevne korisnike.

Djetinjstvo postavlja temelje dobre budućnosti. Arhitektura u kojoj se nalaze mala djeca i ljudi koji se brinu o njima trebali bi osigurati zdravo okruženje. Dječji centar Solhuset u danskom Hørsholmu želi učiniti upravo to.

Dizajniran za oko 100 djece i 30 zaposlenika, Solhuset obuhvaća 1.300 m2 interijera s puno vanjskog prostora i otvorenim prijelazima između između vanjskog i unutarnjeg prostora. 

Centar je uređen kao malo selo, s ulicama, trakama, malim trgovima i nišama. Podijeljen je u tri zone: zona dolaska; mala dječja zona s pristupom grupnim sobama, vanjskim prostorom i skloništem na otvorenom; i velika dječja zona s pristupom grupnim sobama i vanjskim prostorom. Zajedničke prostorije za vježbanje i jelo smještene su u sredini zgrade radi lakšeg pristupa.

Rad s malom djecom zahtjevan je posao. U Solhusetu se osoblje može usredotočiti na brigu oko djece, dok tehnologija stvara unutarnju klimu za optimalne radne uvjete. 

Meteorološka stanica na krovu i senzori temperature i CO2 u svakoj sobi osiguravaju dobru unutarnju klimu, štiteći od pregrijavanja, prozračivajući svježi zrak te uključujući i isključujući svjetla prema zahtjevima i vremenskim uvjetima. Također, pomažu u uštedi energije.

Svi materijali koji su se koristili za izgradnju Solhuseta održivi su tijekom cijelog  životnog ciklusa, od proizvodnje i gradnje do naknadne uporabe, održavanja i odlaganja. Materijali također imaju minimalan utjecaj na unutarnju klimu.

Na primjer, fasade su obložene drvetom i obrađene bez upotrebe teških metala ili otapala. Krov između solarnih termalnih kolektora i solarnih ćelija izrađen je od organskog zelenog sedum materijala koji apsorbira kišnicu. Materijali koji se mogu reciklirati korišteni su kad god je to bilo moguće. 

Održivi centar za brigu o djeci, Solhuset, ispunjen je svježim zrakom i s 3,5 puta više dnevne svjetlosti nego što je potrebno prema važećim građevinskim propisima. 


VELUX solarni i elektični krovni prozori

Ako želite potpunu udobnost, VELUX solarni i električni krovni prozor na daljinsko upravljanje je odgovor. Uz solarni i električni krovni prozor dobivate novi VELUX zidni prekidač sa kojim možete lakše i brže upravljati svojim prozorima i dodatnom opremom, kao npr. sjenilima, vanjskim tendama i roletama, i to s bilo kojeg mjesta u kući. VELUX krovni prozori dostupni su u verzijama s električnim ili solarnim napajanjem.

Rolo sjenila za zamračenje

  • Potpuno zamračenje
  • Zaustavljanje u bilo kojoj poziciji
  • 16 različitih boja i dezena  

VELUX rolo sjenila za zamračenje za krovni prozor osigurava potpuno zamračenje u svakom trenutku. Idealno je u spavaćim sobama, gdje vam je potrebna potpuna kontrola svjetla za čvrst noćni san ili miran poslijepodnevni odmor.

Vanjske tende

VELUX vanjske tende za krovne prozore blokiraju sunčeve zrake prije nego udare u prozorsko staklo te smanjuju pasivno grijanje do 72%. Pomažu održati vašu sobu ugodnom tijekom vrućeg i sunčanog dana. Vanjske tende su providne, tako da još uvijek možete uživati u pogledu.

Kontaktirajte nas: