Daylight Visualizer

Planiranje dnevne svjetlosti sa  VELUX Daylight Visualizerom

VELUX Daylight Visualizer (DVIZ) je profesionalni alat za simulaciju dnevne svjetlosti i uvjeta osvjetljena u zgradama. Namjenjen je za provjeru dnevne svjetlosti u zgradama prije njihove gradnje. Pomaže argumentiranju planirane rasvjete i olakšava komunikaciju o svjetlosti između arhitekta i klijenta. 
 

Zašto je program Daylight Visualizer poseban?

Razlika između Daylight Visualizera i ostalih programa za 3D vizualizaciju je u tome što Daylight Visualizer omogućuje precizniju simulaciju i izračunavanje razine dnevne svjetlosti u zatvorenom, dok 3D programi stvaraju samo vizualizacije, bez podataka o količini i kvaliteti dnevne svjetlosti u određenoj sobi. Uz Daylight Visualizer dobivate konkretnije informacije o dnevnom svjetlu za vaš arhitektonski projekt.


Izračunajte razinu faktora dnevne svjetlosti

Faktor dnevne svjetlosti najčešće je korišten pokazatelj procjene dnevne svjetlosti i određivanja vrijednosti svjetlosti u zgradi. Procjenjuje količinu i raspodjelu difuzne svjetlosti u prostoru u odnosu na količinu dnevne svjetlosti vani na oblačnom nebu. Izražava se u postocima. Faktor dnevne svjetlosti obično se određuje tlocrtom i referentnom visinom radne površine.

Primjer: Usporedba osvjetljenja krovnog prozora i vertikalnog prozora u jednostavnom prostoru. Na slici je prikazana količina svjetlosti koja pada na radnu površinu na visini od 0,85m.

Fotorealistični prikaz i prikaz stvarne situacije

Prikaz dnevne svjetlosti u sobi s fotorealističnim slikama i prikaz količine i raspodjele dnevne svjetlosti na prikazu u boji.

Primjer: Usporedba između stepenica vizualizacije (lijevo) i fotografije stvarnog stanja (desno).

 

 

Primjer: Prikaz ljestvice u boji po oblačnom vremenu

 

''Daylight Visualizer važan je alat za razvijanje ideja o prirodnom osvjetljenju zgrade. Povezanost procesa dizajna sa simulacijama osvjetljenja omogućila nam je usavršavanje doživljaja dnevne svjetlosti u zatvorenom prostoru na način koji je prethodno bio nemoguć. ''

Andreas Michelsen, CCO Architects (DK)

Stvorite ili učitajte vlastiti projekt

Koristite ugrađeni alat u programu za 3D modeliranje u koji možete jednostavno učitati vertikalne i krovne prozore ili  3D model iz svog CAD programa (Autocad, Revit, SketchUp, Archicad itd.) U formatima DWG, DXF, SKP i OBJ.

Primjer: snimka zaslona učitanog 3D modela  u Daylight Visualizeru

Provjereni rezultati izračuna

Daylight Visualizer može točno prenijeti količinu dnevne svjetlosti i izgled prostorije osvijetljene dnevnom svjetlošću prije izgradnje zgrade. Program je uspješno prošao CIE 171: 2006 testove za dnevnu svjetlost.

 

VELUX Daylight Visualizer uputstva

Pogledajte VELUX Building Simulation Youtube kanal koji sadrži upute kako se koristi Daylight Visualizer program.

  

Preuzmite Daylight Visualizer program

Ispunite podatke niže i prenesite program na svoje računalo.