Projekt nove gradnje pokazuje VELUX krovne prozore - Potkrovlje u Innsbrucku
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: he und du; Photos: David Schreyer

Kuća se nalazi u zaštićenom području, njezini zidovi su ujedno i granice parcele.

Elias Walch, investitor i projektant iz arhitektonskog ureda he und du, uz kompletno novo potkrovlje obnovio je i ulazni prostor te dio prizemlja.

Novi krov, međutim, ima drugačiji oblik; nadvija se nad uskom ulicom i starim ukrasnim drvenim potpornim elementom.

Novo potkrovlje je dobilo veliki mansardni prozor, pristup maloj krovnoj terasi i mnoge VELUX prozore različitih veličina.

Ulaz u tavanski stan je na posljednjem standardnom katu zgrade, a pristupa mu se svijetlim stubištem koje se nastavlja do krova.

Otvoreni prostor – vidi se s jedne strane zgrade na drugu – podijeljen je na dnevni i noćni dio.

Svaka spavaća soba je dobila veliki krovni prozor koji osvjetljava prostor. Otvori se nalaze u kutevima prostorija gdjegod je to moguće.

Projekt nove gradnje pokazuje VELUX krovne prozore - Potkrovlje u Innsbrucku
Arhitekt: he und du; Photos: David Schreyer

Elias Walch

arhitekt u he und du, Innsbruck

Ovdje zasigurno imamo dovoljno krovnih prozora, uključujući i jedan na lođi. Postavili smo ih uz zidove, kako bi još više reflektirali dnevnu svjetlost, u zonama gdje je potrebno povećati visinu prostorije i gdje smo htjeli izravno osunčanje i pogled prema zvijezdama i oblacima

Arhitekt: he und du; Photos: David Schreyer

Takav položaj krovnih prozora pospješuje kvalitetu dnevnog svjetla zahvaljujući refleksiji na bijelim površinama zidova.

U drugim slučajevima, položaj prozora je odabran kako bi se povećao prostor pod njime ili kako bi se omogućilo gledanje zvijezda iz kreveta.

Dječje sobe opremljene su razigranim i funkcionalnim ugrađenim krevetima i policama, koji malim stanarima nude dovoljno prostora za igru.

Grafika

Arhitekt: he und du; Photos: David Schreyer

U dnevnom boravku prostor karakteriziraju tri cijevi koje dolaze odozdo i kamin.

Na suprotnoj strani, prema lođi, ispod dugog mansardnog prozora, nalazi se srce kuhinje - veliki drveni stol s ugrađenim štednjakom.

Inovativna, ali jednostavna ideja kako prilagoditi visinu štednjaka tako da odgovara stolu omogućuje slavljeničke večere u velikom društvu.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGU
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Obnova potkrovlja
Lokacija: Innsbruck, Austrija
Arhitekt: he und du, Innsbruck, Austrija
Godina:  2019.
Područje:  138 m2
Fotografije: David Schreyer