{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH

Povijest kuće u ulici Schillerstrasse je zanimljiva. Stradala je u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata te je kasnije obnovljena, ali s nižim asimetričnim krovom koji nije odgovarao obrisima krovova susjednih zgrada. Godine 2008. potreba za rekonstrukcijom potkrovlja je potaknuo arhitektonski dvojac oca i sina Strobl, koji su vlasnici zgrade te u njoj imaju i ured, da diplomski rad mlađeg Strobla pretvore u stvarni projekt.

Planiran je novi simetrični krov, usklađen sa susjednim zabatima, što je omogućilo podizanje stropa u potkrovnom stanu i formiranje ostakljenja duž cijelog pročelja.

Izgradnja na vrhu postojeće zgrade ima mnogo ograničenja, posebno zbog konstrukcije i instalacijskih vertikala. Ventilacijska okna moraju se podići, a dogradnja se mora oslanjati na postojeće nosive zidove. Obzirom da se zgrada nalazi u centru grada, bilo je nužno koristiti montažnu konstrukciju koja se može sastaviti u kratkom roku. Strobl je u ovom projektu odlučio upotrijebiti križno lamelirano drvo. Materijal je ekološki, ploče se tvornički izrezuju po mjeri i spajaju vijcima na gradilištu. Križno lamelirano drvo (engl. Cross laminated timber - CLT) je lagano, što je još jedan bitan aspekt kod dogradnji i adaptaciji krovova u povijesnim jezgrama gradova.

Stan u Grazu s VELUX krovnim prozorimaArhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl ml.

Strobl Architektur

VELUX je dugogodišnji partner našeg ureda. Naravno, proizvodi su izvrsni, ali jako cijenim partnera s kojim mogu razgovarati kada sam u nedoumici oko planiranja dnevnog osvjetljenja - dodali smo krovne prozore zahvaljujući analizi koju je napravio VELUX.

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

U područjima pod zaštitom gdje tavani ne smiju biti duži od 50% duljine zgrade, nije lako stvoriti dobro osvijetljene prostore. Na sreću, dobru raspodjelu dnevne svjetlosti razmatrali smo već u vrlo ranoj fazi projektiranja. Martin Strobl ml., opisuje kako se to dogodilo: „Predstavnik tvrtke VELUX posjetio je naš ured da bi razgovarali o drugom projektu. Prvi nacrti zgrade u Schillerstrasse bili su na stolu pa smo razgovarali i o njima. 3D model smo ubacili u VELUX Daylight Visualizer koji je pokazao da su kutevi i strop slabo osvijetljeni.”

Grafika

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Novo privatno stubište vodi prema svjetlu, u prostrani stan u potkrovlju. Zbog propisa o obliku krova u starom dijelu gradu, samo kuhinja ima okomiti fasadni zid i izlaz na balkon. Sve ostale prostorije su osvijetljene i provjetravane odozgo.

Sve servisne funkcije su smještene uz postojeće instalacijske vertikale, što je rezultiralo zanimljivom tipologijom prostorija. Spavaće sobe su tradicionalne; njihove proporcije su kao u donjim stanovima. U sredini je dobro osvijetljena kupaonica koja osvjetljava i hodnik putem nadsvjetla. Hodnik i prolazna kuhinja povezani vode do otvorenog dnevnog boravka s blagovaonicom. Oni su s grupiranim instalacijskim vertikalama i dimnjacima podijeljeni u dvije zone standardnih dimenzija.

Konstrukcija i obloge od smrekine šperploče, lakirane prozirnim lakom i vidljive nježne strukture, zamijenjuju ostale zidne dekoracije.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX krovni prozor GGL
Pojedinosti o proizvodu
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Obnova potkrovlja 
Lokacija: Graz, Austrija 
Arhitekt: Architektur STROBL ZT GmbH
Godina: 2015.
Fotografije: Patrizia Weisskirchner / Oliver Wolf