Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - Knjižnica u Gundelsheimu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Gundelsheim je selo u njemačkoj Gornjoj Frankoniji i dijeli sudbinu mnogih sličnih manjih naselja u regiji.

Posljednjih desetljeća polagano propada zbog iseljavanja stanovništva u gradove, malog broja radnih mjesta i prisutnosti velikih trgovačkih centara što je uzrokovalo kolaps lokalnog gospodarstva.

Tek je nedavno vlada počela podupirati oživljavanje sela novčanim sredstvima i razvojnim politikama, a nekako u isto vrijeme ljudi su počeli otkrivati prednosti života na selu.

Pomoću jedne takve donacije u Gundelsheimu su izgrađene nova knjižnica i kulturni centar, kojima upravlja udruga za lokalne knjižnice.

Ideja za projekt nastala je u trenutku kada su arhitekti vidjeli parcelu i staru kuću. Riječ je o samostojećoj kući bez štaglja i staje, što bi bilo tipično za tipologiju farmi na tom području. Odlučili su da joj treba vratiti dva volumena koja joj tradicionalno nedostaju.

Prednje pročelje novog sklopa otkriva njegovu unutarnju strukturu - mala kuća je smještena uz zid unutar velike kuće.

Postojeća samostojeća seoska kuća sa stajom je pažljivo obnovljena te je postala dio građevinskog kompleksa. Dva nova volumena s drvenom konstrukcijom formiraju prostor za novu knjižnicu lokalne zajednice.

Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - Knjižnica u Gundelsheimu
Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Stefan Schlicht i Christoph Lamprecht

arhitekti u Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt

Nismo željeli da se krov doima kao tamna masa koja visi nad knjižnicom. S nizom otvora visoko uz sljeme krova vrlo diskretno puštamo sunčevu svjetlost u prostor. Ulazi čovjek i pita se: odakle dolazi ovo prekrasno svjetlo?

Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Glavna prostorija knjižnice je dobro osvijetljena dvorana s policama koja se nalazi ispod oba volumena.

Police za knjige imaju skrivene kotače pa se mogu odvesti u spremište kad je potreban veliki otvoreni prostor.

Cijela sjeverna fasada od drvenih letvica je ostakljena, ali glavni izvor dnevne svjetlosti u prostoriji su dva reda krovnih prozora na istočnim plohama krovova, pri samom vrhu.

Grafika

Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

„U staji se obično nalazi malo spremište. Mala kuća u velikoj kući, idealno mjesto za spremanje radnog alata - ili u našem projektu, servisne prostorije i skladišta. Prostori u tim umetnutim kućama su vrlo ugodni zbog svoje veličine i služe kao savršena čitaonica za djecu”, objašnjavaju Stefan Schlicht i Christoph Lamprecht.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt:  Gradska knjižnica
Lokacija: Gundelsheim, Njemačka
Klijent:  Općina Gundelheim
Arhitekt:  Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt
Godina: Natječaj 2016., izgradnja 2018. do 2020.
Područje: 320 m2
Fotografije: Stefan Meyer