Kako poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru 

Do 90 % vremena provodimo u zatvorenim prostorima. Puno se priča o zagađenju okoliša i porastu razina CO2 u vanjskom okruženju, no jeste li ikada razmišljali o kvaliteti zraka u vlastitom domu? Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru ima značajan utjecaj na naše zdravlje. Prosječna osoba dnevno udahne oko 10.000 litara zraka, od čega je većina zrak u njezinom domu. To je puno zraka! Vjerujemo da krovni prozori mogu svakom domu pružiti estetski element i puno prirodnog svjetla. Osim toga, promiču bolju unutarnju klimu koja će koristiti vašem zdravlju. 

Tri stvari koje je dobro znati o unutarnjoj klimi

Efekt dimnjaka

Efekt dimnjaka je pomicanje vrućeg zraka u unutarnjem prostoru od donjeg do najvišeg kata. Tijekom zime hladan zrak ulazi na najniži kat, diže se kako temperatura raste i zatim izlazi kroz potkrovlje ili najviši kat. Zrak izlazi kroz male pukotine i rupe u građevini. Osim mogućeg propuha u kući, taj izlaz zraka primijetit ćete i na svom računu za struju. Uobičajena kuća gubi do 40 % energije koju upotrebljava. Ali to nije sve; u vaš će dom ući zagađivači zraka i smanjiti kvalitetu zraka. 

Vlaga

Važno je imati odgovarajući nivo vlage u kući. Idealna razina vlažnosti je 30 – 40 % tijekom zime i 50 – 60 % ljeti. Suhi zrak isušuje usne. Također može uzrokovati statički elektricitet u kosi i odjeći. Ljeti vlažan zrak može uzrokovati probleme za astmatičare i osobe s alergijama, uglavnom zbog porasta grinja. Poznavanje razine vlažnosti u svojoj kući dobra je polazna točka za početak poboljšanja unutarnje klime. Izbjegavanje visokih nivoa vlage osigurat će bolje okruženje zatvorenog prostora. 

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru 

Dobra kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru može se definirati kao zrak u kojem nema zagađivača koji mogu izazvati iritacije, neugodu ili loše zdravlje stanara. Dobra kvaliteta zraka ima značajan utjecaj na nas. Visokokvalitetan zrak u zatvorenom prostoru može poboljšati našu mentalnu dobrobit.  

Saznajte više o kvaliteti zraka u našoj istraživačkoj studiji. 

Krovni prozori poboljšat će vašu unutarnju klimu

Bolja kvaliteta zraka 

Da biste maksimalno iskoristili svoje krovne prozore u pogledu unutarnje klime, možete dodati VELUX ACTIVE with NETATMO, koji se povezuje s vašim VELUX električnim ili krovnim prozorima na solarno napajanje. Automatski prati kvalitetu zraka i temperaturu radi održavanja svježe unutarnje klime. Riječ je o ventilacijskom sustavu temeljenom na senzorima koji prati razine CO2. VELUX električni ili krovni prozori sa solarnim napajanjem također imaju ugrađene senzore za kišu koji će automatski zatvoriti krovne prozore u slučaju kiše. 

Ventilacija

Najjednostavniji način da se riješite štetnih tvari iz zraka u zatvorenom prostoru je provjetravanje: samim otvaranjem prozora možete brzo riješiti brojne neugodnosti. Provjetravanje omogućuje da višak vlage izađe van. To će spriječiti bilo kakva strukturna oštećenja uzrokovana kondenzacijom, plijesni i kvarovima na zgradi te će pomoći u sprječavanju respiratornih bolesti koje proizlaze iz tih problema. Redovito provjetravanje od ključne je važnosti za osiguravanje zdravog okruženja u zatvorenom prostoru. Dodavanje krovnog prozora koji se automatski otvara i zatvara jednostavan je način za osiguravanje odgovarajuće ventilacije za zdravu unutarnju klimu.  

Zdravstvene prednosti svježeg zraka u kući

Udobnost: svježi zrak jednostavno je ugodan! Možete ga osjetiti čim uđete u prostoriju. 

Zdravlje: udisanje lošeg zraka u zatvorenom prostoru može imati negativne utjecaje po zdravlje. Grinje kućne prašine razmnožavaju se u vlažnim okruženjima. Osiguravanje dobre kvalitete zraka u zatvorenom prostoru može smanjiti rizik od alergija i astme. 

Učinak: zrak visoke kvalitete u zatvorenom prostoru može poboljšati opću dobrobit. Također će pridonijeti vašoj sposobnosti koncentracije. Ako radite od kuće, nemojte zaboraviti redovito provjetravati tijekom dana. 

Prosječna osoba dnevno udiše oko 10.000 litara zraka, od čega je većina zrak u njezinom domu. To je puno zraka!

Povezani članci

Zašto VELUX?

Transformacija
prostora

Naša rješenja za dnevnu svjetlost pomažu vam da dobijte dodatni životni prostor ispod krova i pružaju neusporedivu vrijednost vašem domu, vašoj dobrobiti i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrijednosti doma 

Budite sigurni da će vaše ulaganje u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i isplatiti se.

Bezbrižnost u
vašem domu

S našom širokom ponudom sjenila i roleta, rezervnih dijelova i servisa, pružamo vam najbolje moguće iskustvo.

Ovdje smo da vam pomognemo

Naš tim posvećen je osiguravanju vašeg potpunog zadovoljstva, od prvog kontakta do konačne ugradnje.

Kvaliteta
bez kompromisa

Vaše potrebe naš su kompas. Neprestano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. i proizvodimo ih na način da dugo traju.

Odgovoran i održiv
odabir

Možete poboljšati kvalitetu svojeg života održivim rješenjima koja su dobra za vas i planet.