Osvjetljenje potkrovlja: u duhu prirode 

Jeste li počeli primjećivati da u vašoj kući (ili sobi/stanu na najvišem katu) nema dovoljno svjetla? To ste možda primijetili kada ste se uselili, ali kako niste pronašli način za postavljanje novih prozora, odustali ste od toga i prestali razmišljati o rješenjima. Jeste li sigurni da ste posvuda tražili rješenje? Jeste li, na primjer, pogledali gore? Gore, doslovno. Ako ugradite krovne prozore, prostor neće samo biti okupan s više prirodnog svjetla, već će imati i dodatne prednosti. Nastavite čitati kako biste saznali koje su to prednosti. 

Više dnevne svjetlosti u vašem domu

Ako je nedostatak dovoljnog osvjetljenja faktor koji vas tjera čak i na razmišljanje o preseljenju na novo mjesto, zaboravite na to. To više ne bi trebalo biti dilema. Iako ne postoji univerzalno rješenje koje odgovara svačijim potrebama po ovom pitanju, postoji mnoštvo ideja koje bi vrijedilo uzeti u obzir. I spojler, selidba nije jedna od njih.  

Kada je riječ o unosu više dnevne svjetlosti u vaš dom, jako je bitno razmisliti o tome odakle i kako dnevna svjetlost ulazi te koji mogu biti potencijalni uzroci njezinog gubitka. U većini slučajeva, što nije iznenađujuće, prozori su primarni izvori prirodnog svjetla, oni definiraju vaše „unutarnje igralište”, a refleksije su vaše „igračke za igru”. 

Osvjetljenje potkrovlja kao element dizajna

Iako zavjese mogu poslužiti kao lijepi dizajnerski elementi u prostoriji, dajući tračak elegancije, njihovim uklanjanjem više sunčeve svjetlosti ulazi u prostoriju. I, kad smo već kod dizajna, svjetliji prostori sami po sebi su elementi dizajna interijera na neki način. Postavlja se pitanje kako stvoriti svjetlije prostore? Jedan od odgovora mogao bi biti korištenje reflektirajućih boja općenito, koje su bliske bijeloj, dobri primjeri su svijetle pastelne boje. Međutim, ogledala također mogu biti prikladni elementi u dizajnu vaše sobe. Ako se odlučite za bilo koji prijedlog, vidjet ćete da svjetlost može doći čak i do najudaljenijeg dijela vašeg doma.  

Ugradnjom krovnih prozora ili prozora za ravne krovove ne samo da ćete unaprijediti svoj životni prostor unošenjem svjetlosti, već će vam oni biti i od velike koristi. 

Prirodna svjetlost pobjeđuje na mnoge načine 

Dnevna svjetlost je dragi suputnik bez obzira gdje se nalazite, vani u sunčanom parku ili unutra dok udobno sjedite u svojoj sobi u potkrovlju. Osim što podiže razinu vitamina D, sunčeva svjetlost dovodi do dobrog raspoloženja, a da ne spominjemo njezinu fantastičnu moć u preobrazbi izgleda prostorije. Prirodno svjetlo je sposobno arhitektonski oblikovati prostore poboljšavajući dizajn. Sjene i svjetlo stvaraju kontrast koji pomaže da najfinije kompozicije ožive. Stoga će više svjetla u vašem životnom prostoru utjecati ne samo na vaše raspoloženje, već i na cjelokupni vizualni izgled stana/kuće.  

Kada koristiti umjetno svjetlo? 

Valjano pitanje i odlično zapažanje. Ukratko, to je stvar ukusa . . . u određenoj mjeri. Ako uzmete u obzir kakvu magiju prirodno svjetlo pruža cjelokupnoj atmosferi inače prosječne sobe u potkrovlju u usporedbi s umjetno osvijetljenom sobom, sasvim je očito za koje se odlučiti. Osim estetskih, nisu zanemarivi ni financijski aspekti. Svaki put kad se odlučite koristiti umjetno svjetlo, odustajete od prirodnog svjetla, što vjerojatno nije dobro za vaše zdravlje ili novčanik. Očito je da je umjetno svjetlo neizbježan dio naših života, ali kao opće pravilo, umjesto da ga zanemarimo, trebali bismo ga izbjegavati. Kad god možete, odaberite prirodno svjetlo. 

Osvjetljenje potkrovlja kao investicija 

Ugradnja krovnih prozora poslužit će u sve svrhe. Osim što osigurava prirodno osvjetljenje potkrovlja, to je i vrijedna investicija. Sve prednosti prirodnog svjetla su dugoročne: ako namjeravate prodati svoj dom u budućnosti, osjetit ćete da tržište također cijeni vaše ulaganje.  

Profesionalni izvori nadahnuća 

Ako ste se odlučili za ugradnju krovnih prozora, VELUX je tvrtka koju trebate. Imamo više od 80 godina iskustva u dovođenju dnevnog svjetla i svježeg zraka u domove. Zahvaljujući velikom izboru VELUX proizvoda i dodataka, sve osobne potrebe su dobrodošle, a sva su rješenja rađena po mjeri. Svjetlina, zdravlje i energetska učinkovitost ključne su riječi koje karakteriziraju pristup tvrtke VELUX koji vjerojatno odgovara i vašim vrijednostima. U slučaju da ste spremni nastaviti, ali trebate više ideja i doprinosa, VELUX rješenja mogu biti sjajni izvori inspiracije koji podržavaju sve planove s puno prirodnog svjetla. 

Pročitajte još članaka

VELUX rješenja dolaze s dodatnim pogodnostima

Provjeri!

Zašto VELUX?

Transformacija
prostora

Naša rješenja za dnevnu svjetlost pomažu vam da dobijte dodatni životni prostor ispod krova i pružaju neusporedivu vrijednost vašem domu, vašoj dobrobiti i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrijednosti doma 

Budite sigurni da će vaše ulaganje u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i isplatiti se.

Bezbrižnost u
vašem domu

S našom širokom ponudom sjenila i roleta, rezervnih dijelova i servisa, pružamo vam najbolje moguće iskustvo.

Ovdje smo da vam pomognemo

Naš tim posvećen je osiguravanju vašeg potpunog zadovoljstva, od prvog kontakta do konačne ugradnje.

Kvaliteta
bez kompromisa

Vaše potrebe naš su kompas. Neprestano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. i proizvodimo ih na način da dugo traju.

Odgovoran i održiv
odabir

Možete poboljšati kvalitetu svojeg života održivim rješenjima koja su dobra za vas i planet.