Kakvu vrstu kuće planirate?

Kada planirate izgradnju nove kuće, morate početi od – krova! Vrsta krova određuje oblik prostora unutra, a raznim rješenjima za krovne prozore možeš prilagoditi prostorije svojim željama i potrebama.Ovo su tri najčešće vrste krovova i mogućnosti koje vam nude.

Kosi krov

Kosi krov nudi brojne mogućnosti za stvaranje prekrasnog prostora s praktičnim prednostima! Potkrovlje se može preurediti u kompletan stan pod kosim krovom ili mjesto za samo jednu ili dvije sobe u kojima će život biti izuzetan!

S novim rješenjima krovnih prozora postoje beskrajne mogućnosti za dizajniranje životnih prostora u potkrovlju pod kosim krovom i još bolje iskorištavanje ovih nekada zaboravljenih prostora. Dopustite da vam predstavimo neke ideje.

  • Čarobna i romantična spavaća soba - zamislite da svaku noć zaspite gledajući u tisuće zvijezda..
  • Najbolja soba za vašu djecu - od zabavne dječje igraonice do sigurne oaze privatnosti za tinejdžere. Potkrovlje je fantastično!
  • Stan iznad grada - stan s pogledom na grad, u kojem nema buke s ulice i možete uživati na terasi ili balkonu.
  • Sobe u kući koje se savršeno uklapaju u potkrovlje - bolje iskoristite prostor u gusto naseljenim područjima i moći ćete imati sve: vrt, parking i dovoljno mjesta za cijelu obitelj

Ravni krov

Ravni krov je moderno rješenje u suvremenoj arhitekturi, jer donosi nekoliko prednosti koje impresioniraju stanare. Njegov prepoznatljivi oblik neizostavan je element modernog dizajna. Nudi dodatni vanjski prostor, a u kombinaciji s prozorima za ravni krov, prostorije ispod su ispunjene dnevnim svjetlom i svježim zrakom. Pogledajte neke od glavnih prednosti ravnih krovova:

Obilje prirodnog svjetla, prostora i stila u prostorijama na katu - s prozorima za ravni krov i svjetlosnim tunelima možete osvijetliti sve kutove prostora pod ravnim krovom, čak i one koji su najudaljeniji od vanjskih zidova

  • Otpornost na vremenske uvjete - ravni krovovi manje su osjetljivi na vjetar, a ako su pravilno izvedeni nemaju problema s oborinama i nakupljanjem vode
  • Manji gubitak topline - moderne kuće s ravnim krovovima su energetski učinkovitije
  • Različite mogućnosti korištenja krovne površine - možete postaviti fotonaponske ćelije na krov, pretvoriti ga u terasu ili razmisliti o prirodnom vrtu ili zelenoj površini

Prizemnica

Bungalovi ili prizemne obiteljske kuće imaju nekoliko prednosti, ali istovremeno zahtijevaju i kompromise. Kuća nema stepenica, a većina prostorija može imati direktan izlaz na vrt, no s druge strane, tlocrt takve kuće obično je veći. Rezultat je slabije osvjetljenje u sobama udaljenijim od prozora ili ga neke prostorije u središtu kuće uopće nemaju. Kompromis? Uz krovne prozore i svjetlosne tunele, ne morate pristati na kompromis.

S pravim rješenjima i manji bungalov može se pretvoriti u prostran, ugodan i zdrav dom u kojem su sve prostorije pune dnevnog svjetla i svježeg zraka!

  • Bungalovi zadivljuju visokim stropovima i jedinstvenim osjećajem prostranosti
  • Postavljanjem prozora na većoj visini i bliže sljemenu krova, dnevna svjetlost dopire do svakog kutka kuće.
  • VELUX krovni prozori s električnim upravljanjem omogućuju vam da ih otvorite i zatvorite na daljinu. Rade na solarni pogon koji omogućuje elektrifikaciju prozora na mjestima gdje nema struje.

Kako svoj novi dom učiniti još boljim?

Svjetlije i prostranije sobe

Izdašna količina dnevne svjetlosti koja obasjava cijelu kuću osigurava veći osjećaj ugode. Krovni prozori čine da sobe izgledaju mnogo veće nego što stvarno jesu, stvarajući osjećaj prostranosti. Svjetlost koja se zahvaljujući njima širi prostorijom pretvara sve kutove u prekrasne prostore koji često postaju središnje i najomiljenije prostorije u domu.

Svijetli i prozračni prostori čine domove ljepšim, ali izloženost prirodnom svjetlu također je povezana s brojnim prednostima za zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera nastoje urediti prostorije oko prirodnog svjetla i maksimizirati ga gdje god je to moguće.

Energetska učinkovitost i izolacija

Mnogo različitih čimbenika utječe na energetsku učinkovitost kuće. Položaj i orijentacija objekta, vrsta fasade, vrsta i nagib krova, izolacija te raspored i broj prozora, kako klasičnih, tako i krovnih.

Energetska učinkovitost može se znatno poboljšati i prilagoditi vremenskim uvjetima i godišnjem dobu pomoću različitih vrsta krovnih prozora, njihovog rasporeda i dodatne opreme kao što su vanjske rolete i sjenila. Ovdje je bitna vrsta stakla, premazi stakla i izolacija okvira jer filtriraju toplinu sunčevih zraka, određuju toplinsku propusnost stakla i prozora te poboljšavaju zvučnu izolaciju.

Kvaliteta zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru ima značajan utjecaj na zdravlje i udobnost. Tri najvažnija pokazatelja kvalitete zraka su razina CO2, razina hlapivih organskih spojeva i vlaga. Održavanje njihovih optimalnih vrijednosti čini boravak u zatvorenom prostoru ugodnim i zdravim te poboljšava mentalne sposobnosti, poput sposobnosti koncentracije i zadržavanja usredotočenosti.

Kako biste održali visoku razinu kvalitete zraka, ključno je unijeti svjež zrak. Prozračivanje se može obaviti ručno ili automatski putem daljinskog prekidača ili aplikacije. Na taj se način prozori mogu zasebno programirati za otvaranje u različito doba dana ili noći. A sa senzorom za kišu, prozori se automatski zatvaraju u slučaju da kiša počne padati tijekom prozračivanja. Također se možete osloniti na sustav s ugrađenim senzorima unutarnje klime i vremensku prognozu uživo.

Majstor ugrađuje novi VELUX krovni prozor na krov s crnim crijepom.