Živiš li u potkrovlju u koje si se uselio/la prije deset ili dvadeset godina? Ili si se tek sad uselio/la u potkrovlje, ali ti se čini pomalo... zastarjelim? To može biti slučaj. Zato te želimo potaknuti da napraviš promjenu u svojem životu. Pogledaj svoje potkrovlje iz drugog kuta! 

Ovo je pravo vrijeme za provjeru kvalitete krovne izolacije, grijanja, prozora i podova. Također, razmisli o korištenju prostorija pod krovom i maksimalno iskoristiti svoje potkrovlje. Posavjetuj se s arhitektom o trenutnoj količini dnevne svjetlosti i razmisli o prednostima dodavanja još jednog izvora dnevne svjetlosti. 

Znaš li kakvu ulogu igraju krovni prozori? U studiji koju smo proveli, potreba za krovnim prozorima definirana je na racionalnoj razini. 70 % ispitanika očekuje da će im pružiti više životnog prostora, a 51 % ispitanika očekuje da će povećati udobnost življenja.

Pet načela renovacije potkrovlja

1. Povećano područje prozora

Ako već nekoliko godina živiš u potkrovlju, možda si primijetio/la sve njegove nedostatke i stvari koje treba promijeniti. Jedna od tih stvari može biti nedostatak dnevne svjetlosti. Dom pun dnevne svjetlosti osigurava ugodno okruženje u zatvorenom prostoru. Ako to kombiniraš sa svježim zrakom u svakoj prostoriji, postavljaš temelje za zdrav i sretan dom. 

Ako ti nedostaje dnevne svjetlosti, razmisli o dodavanju više prozora u svoj dom. Krovni prozori riješit će tvoj problem u potkrovlju. Budi oprezan/na i pitaj stručnjaka (npr. arhitekta, majstora ili građevinsku tvrtku) za pomoć kako bi ih ispravno ugradio/la. Idealnom osvjetljenju pridonosi i raspored prozora u prizemlju i na prvom katu koji može povećati količinu dnevne svjetlosti u kući i do 40 %.

2. Dinamična zaštita od sunca

Korištenje vanjske zaštite od sunca pomaže u toplinskoj zaštiti od pregrijavanja ljeti. Djeluje kao još jedan izolacijski sloj koji pomaže u održavanju idealne temperature u kući ne samo tijekom ljeta, već i zimi. Pomaže u uštedi energije za grijanje.

3. Hibridni sustav ventilacije

Učinkovit sustav ventilacije je tzv. hibridni sustav ventilacije, koji kombinira mehaničku i prirodnu ventilaciju automatiziranjem prozora i grijanja. U osnovi, prozori i stubište pomažu u prirodnom hlađenju objekta tijekom ljeta putem efekta dimnjaka koji pomaže učinkovitoj cirkulaciji zraka. Zimi mehanička ventilacija pomaže u održavanju dobre kvalitete zraka u zatvorenom prostoru i smanjenju razine vlage. Učinkovit sustav ventilacije vodi do zdravijeg doma. Sprječava nastanak plijesni ili povećanu vlagu, koji su česti okidači respiratornih bolesti i alergija.

4. Poboljšana toplinska oplata

Kada se počne razmišljati o projektu transformacije potkrovlja, pravo je vrijeme za procjenu kvalitete toplinske oplate kuće. Ona se sastoji od izolirane fasade i krova. Pravilno izolirana fasada i krov uz moderan sustav grijanja pomažu optimizirati energetske parametre i toplinsku udobnost u domu. Nadogradimo sustav grijanja koji uključuje podno grijanje kao i suvremene podne radijatore. U odnosu na izvorno stanje, kuća će posljedično zahtijevati 80 % manje energije.

Renovacija potkrovlja dugoročno može dovesti do značajnih ušteda energije. Jednokratno veće ulaganje će se isplatiti za nekoliko godina.

5. Pametna kuća

Ako postoji mogućnost da si olakšaš život, trebaš je iskoristiti. Život u inteligentnom kućanstvu ne samo da čini tvoj život malo lakšim, već si i korak bliže životu u zdravom domu. Kada razmišljaš o projektu renovacije potkrovlja, razmisli o tome da svoj dom učiniš pametnijim. Prvi korak je ugradnja senzora koji mjere temperaturu, vlagu i razine CO2. Ako mijenjaš stare krovne prozore, možeš ugraditi prozore na električno ili solarno upravljanje. Prozori tako mogu provjetravati prostoriju, zasjeniti ili se sami zatvarati u slučaju kiše. Pomoću aplikacije sustav se može kontrolirati s gotovo bilo kojeg mjesta.

"Šest mjeseci življenja na gradilištu definitivno se isplatilo. Znali smo točno što želimo i korak po korak smo to i ostvarili.

Vivian and Matthias, kućevlasnici

Majstor postavlja novi VELUX krovni prozor na krov s crnim crijepom.

Zanimaju vas različite prostorije za vaš projekt?