{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Povezivanje s prirodom baš svakog dana

Stvaranje lijepog, otvorenog prostora ispunjenog svjetlom svačiji je san, a uz pravi dizajn to je moguće ostvariti u bilo kojem prostoru. Potpuno funkcionalan dom u malom prostoru, modernog izgleda u tradicionalnom području? Nema problema! U Slovačkoj, u blizini Bratislave, među kućama tradicionalnog izgleda osvanuo je novi i zanimljivi oblik modernih kuća. Prednost prizemnih bungalova je ta da se sve prostorije nalaze na jednom katu, što kući omogućuje intenzivan kontakt s okruženjem kako bi se vlasnici kuće osjećali bliže prirodi, čak i kada imaju ograničen prostor.

Pametne ideje bez kompromisa

Arhitekti i dizajneri interijera naišli su na nekoliko izazova s ovim obiteljskim domom, uglavnom zbog čimbenika s kojima se većina vlasnika ove nove vrste zgrada mora izboriti: veličina zemljišta, lokacija zgrade i slabi pristup dnevnoj svjetlosti otežali su stvaranje doma koji ispunjava sve potrebe obitelji. Arhitekti su morali smisliti ideje koje nisu obične ni uobičajene i osigurati da nema potrebe za nikakvim kompromisima koji bi doveli do toga da zgrada nije useljiva za obitelj. Umjesto žrtvovanja određenih značajki, tražili su jedinstvena rješenja za stvaranje ugodnog doma ispunjenog dnevnom svjetlošću i s izvanrednim ugođajem, u kojem sunčeva svjetlost koja prodire kroz prozore pruža energiju za svaki dan. S pravom kombinacijom prozora postavljenih blizu jedan drugome, dnevna svjetlost i pogled maksimalno su iskorišteni na svakoj lokaciji u kući kako bi obitelj mogla uživati u prirodnom svjetlu tijekom pripreme hrane ili dok sjede na kauču, ali ga uz sjenila i rješenja za zaštitu od vrućine mogu i kontrolirati.

Trebale su nam neke inovativne ideje kako bismo konačnu zgradu učinili svijetlim i prozračnim obiteljskim domom koji uključuje moderne elemente, ali se istovremeno uklapa u okruženje.

Dobro osvjetljeni životni prostori

Budući da se bungalov nalazi na malom zemljištu, kontakt s krajolikom je ograničen, kao i količina svjetla. Ali uz malo kreativnosti i pametan raspored, taj su nedostatak pretvorili u prednost. Hodnik u kući dijeli je na dva dijela, dnevni i noćni. U glavnom dijelu kuće, u kojem se nalaze dnevna soba, kuhinja i blagovaonica, dnevna svjetlost prodire kroz tri VELUX svjetlarnika.

Unošenje dnevne svjetlosti u skrivene prostore

Naravno, svjetlom moraju biti ispunjeni i drugi dijelovi kuće. U hodniku i na ulazu u kuću ugrađeni su elegantni svjetlosti tuneli koji propuštaju dnevnu svjetlost unutra s krovne ploče. VELUX svjetlosni tuneli propuštaju prirodno svjetlo u čak i najskrivenije dijelove kuće, poput ormara. Vlasnici su željeli biti u dodiru s prirodom i elementima koji ih okružuju, stoga su pronašli način da to ostvare čak i u tom dijelu kuće. Nalik stropnoj rasvjeti iznutra i malim svjetlarnicima ugrađenim u strukturu krova iznutra, svjetlosni tuneli imaju i prednost omogućivanja ventilacije, čineći kuću pogodnijom za život i ugodnijom, sa zdravim i privlačnim okruženjem. Na ovakvim lokacijama krovni prozori imaju dodatnu prednost: okomiti prozori pružali bi samo pogled na ogradu ili susjednu zgradu, dok krovni prozori ukućanima pokazuju oblake koji prolaze iznad njih i povezuju ih s prirodom čak i usred grada ili u gusto naseljenom području.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX električni krovni prozori (GGL)
Idi na proizvod

Vanjska roleta, SOFT (SSS)
Idi na proizvod
Nesavitljivi tunel (TWR)
Idi na proizvod