Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - kućice za odmor u Montafonu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Vlasnik: Cabinski Montafon; Architect: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Tim i Chris su prijatelji iz djetinjstva i pasionirani skijaši, razmišljali su o tome kako bi svoju strast za provođenjem vremena na skijanju mogli pretvoriti u održivi poslovni model.

Chris se preselio iz njemačkih nizina u austrijske Alpe u Montafonu.

Uz pansion, u kojem je radio, nalazio se komad zemlje, izvan građevinskog područja naselja, ali s mogućnošću najma zemljišta na 25 godina i izgradnje privremenih zgrada.

Dva su prijatelja pune dvije godine tražila odgovarajućeg proizvođača malih montažnih kućica.

Onoga trenutka kada se otvorila mogućnost najma zemljišta naletili su konačno na pravi model kućice, i tako je rođen “cabinski”. Proizvođač kućice je bila mlada tvrtka pod nazivom Cabin One, koja je upravo lansirala svoj proizvod, a Tim i Chris bili su im prvi veliki klijent.

U bliskoj suradnji s nadležnim lokalnim uredom za graditeljstvo, izrađen je plan za cijelo zemljište.

Tim i Chris su zamislili osam do deset samostojećih jedinica, ali je plan propisivao veće volumene, što se moglo riješiti postavljanjem kućica jedne do druge.

Zahvaljujući dvostrešnim krovovima kućica Cabin One, moglo se udovoljiti i zahtjevu da sljeme krova treba slijediti smjer doline. Ovo se pokazalo kao savršena orijentacija za kućicu, kako za dobru dnevnu osvijetljenost, tako i za vizure na okolni krajolik.

Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - kućice za odmor u Montafonu
Vlasnik: Cabinski Montafon; Architect: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch

arhitekt u Cabin One

Mali prostori trebaju više prirodnog svjetla i bolju povezanost s okolinom od većih prostora. Takvi mali, ali svijetli prostori, smatraju se zdravijim mjestom za stanovanje od velikih prostorija s malim prozorima i bez kontakta s vanjskim prostorom.

Vlasnik: Cabinski Montafon; Architect: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Nadležnom uredu za graditeljstvo Montafona svidjele su se tamne drvene fasade tvrtke Cabin One jer podsjećaju na tradicionalne, narodne građevine tog područja.

Cabinski je naručio jedan od najekskluzivnijih modela kućice s podnim grijanjem i integriranom VELUX automatizacijom prozora.

Podovi od punog drva su nauljeni kako bi se olakšalo buduće održavanje.

Minimalistički interijer je savršena podloga Timovom talentu za uređenje. S pažljivo razvrstanim jastucima, presvlakama za klupe, raznovrsnim tanjurima i ekološki prihvatljivom posteljinom, kućice odišu mirom i svježinom.

Grafika

Vlasnik: Cabinski Montafon; Architect: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch iz Cabin One priča o onome što je naučio od Haralda Deinsberger-Deinswegera, stručnjaka za zaštitu okoliša, čija je predavanja pohađao tijekom studija arhitekture.

Arhitekti su se odlučili koristiti krovne prozore i primijeniti neobično velike fasadne otvore na bočnim i prednjim pročeljima, što je ustvari bilo u suprotnosti s idejom stvaranja učinkovitog, minimalističkog prostora.

Za Andreasa Raucha i Simona Beckera krovni prozori neizostavan su dio projekta, neophodan završetak fasadnih otvora.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru
VELUX roof window GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt:  Kućice za odmor cabinski.at
Lokacija: Montafon, Austrija
Arhitekt:  Andreas Rauch i Simon Becker, Cabin One
Fotografije: Kasia Jackowska