{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitekt: Michael Nöbauer

U selu Schrems, u blizini kupališta u blatnom jezeru, nalazi se drvena kuća. Njezina skromna ulična fasada koja ničim ne odudara od susjednih kuća ne otkriva složene prostore koji se kriju iza nje. Klijentica, starija gospođa koja se nakon godina života u inozemstvu vratila u svoje rodno selo u Austriji, poželjela je mjesto na kojem može uživati u mirovini.

Kako bi udovoljio želji svoje klijentice za kosim krovom, a istovremeno aktivno koristio prostor ispod njega, Michael Nöbauer isprojektirao je galeriju na prvom katu. Galerija se koristi kao višenamjenski prostor za izlaganje slika klijentice, knjižnica ili prostor za povremeno spavanje gostiju. Funkcionalna kuhinja uvučena je ispod stubišta koje vodi na gornju etažu. Kako vlasnica ne kuha redovito ali joj treba dovoljno prostora za večere s prijateljima, Michael Nöbauer je ugradio dodatnu radnu ploču ispod stubišta. Također je dizajnirao sve ugrađene drvene klupe, police i ormare te je pomno odabrao i sve okove.

Obiteljska kuća u Schremsu s VELUX krovnim prozorimaArhitekt: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer

Arhitekt

VELUX ne nudi samo proizvode najbolje kvalitete, već nudi i alate koji pomažu klijentima u razumijevanju prednosti krovnih prozora. Simulacije softvera Daylight Visualizer omogućuju vam da usporedite izgled prostorije sa i bez krovnog prozora te da vide ljepotu svjetlosti koja dolazi odozgo.

Arhitekt: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer surađivao je s tvrtkom VELUX na prethodnim projektima i svjestan je prednosti te suradnje. Često pokazuje klijentima obližnje kuće koje je projektirao s krovnim prozorima, otvara i zatvara rolete i sjenila kako bi im pokazao da dnevna svjetlost značajno doprinosi osjećaju ugodnosti u prostoriji.

Za što vjerniju sliku projekta u fazi projektiranja, on koristi simulacijske alate koje nudi VELUX i kaže da je čvrsti dokaz uvijek bolji argument u dijalogu s klijentima od puke razmjene mišljenja. Također, s tehnološki nastrojenim klijentima razgovara i o dijagramima distribucije dnevnog svjetla, Oni se uvijek iznenade koliko su uobičajene prostorije ustvari tamne.

Krovni prozori omogućuju potpunu privatnost i neprestanu igru zraka sunca u prostorijama. Unutar ove kuće zaboravite na susjedne građevine i uživate u pogledu na šumoviti vrt

Grafika

Arhitekt: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Kuća je smještena uz ulicu, pri vrhu zakošenog terena. Široko stubište povezuje kuću s vrtom i stazom koja vodi izravno do kupališta na blatnom jezeru. Važno je reći da su zadržana sva postojeća stabla. Naime, poštovanje prema prirodi zaštitni je znak Nöbauerove prakse: drveće i kosi teren nisu samo netaknuti, već su i korišteni samo lokalni materijali za gradnju. Granitni blokovi koji su se koristili u dvorištu i za izradu kuhinjskog pulta naručeni su iz obližnjeg kamenoloma, a sve drvene elemente, uključujući i fasadnu šindru od ariša, izradili su lokalni stolari koji su radili s drvenom građom iz regije.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Pojedinosti o proizvodu
VELUX električni krovni prozori (GGL)
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Obiteljska kuća
Lokacija: Schrems, Austrija 
Arhitekt: Architekt DI Michael Nöbauer 
Godina: 2019.
Fotografije: Patrica Weisskirchner