{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Lyckefors Arkitekter je arhitektonska tvrtka koju su osnovali Per Bornstein i Andreas Lyckefors 2011. godine. S trećim partnerom, Johanom Olssonom i 24 zaposlenika u Göteborgu i Stockholmu, brzo je narasla i postala jedan od najinovativnijih ureda u Švedskoj.

Iako se višestruko nagrađivani ured bavi širokim rasponom djelatnosti, u većini njihovih projekata postoji zajednička tema - konkretan i prijateljski pristup materijalu i odnosu između kuće i okolnog krajolika.

Malena kućica Granholmen, koju su za svoju obitelj izgradili Andreas Lyckefors i Josefine Wikholm, izvrstan je primjer takve arhitekture - ekološke, jednostavne, a opet romantične.

Racionalne projektantske odluke stvorile su mali primjer drvene poezije usred bajkovitog krajolika.

Do udaljene kućice na malom otoku može se doći samo čamcem, no kroz brojne članke postala je nadaleko poznata na raznim platformama i časopisima o arhitekturi.

Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - vikend kuća u Luleå
Arhitekt: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Andreas Lyckefors

arhitekt u Bornstein Lyckefors Arkitekter

Meni omiljena karakteristika kućice je prisutnost vanjskog prostora. I dalje se osjećate kao da ste u prirodi dok ste u kući. Pogled se otvara u svim smjerovima, ne samo vodoravno, već i prema gore. Iz dnevnog boravka istovremeno možete vidjeti i ocean i nebo.

Arhitekt: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Mali tlocrt nudi prostor za nekoliko stvari koje su potrebne za bijeg vikendom. U prizemlju se nalazi veliki stol, kuhinja, ugodan prostor za sjedenje i dovoljno kreveta za veliko, veselo društvo te krevet za goste. Otvoreni prostor u potkrovlju, sa simetrično postavljenimn krevetima na kat u nišama skrivenim ispod krova, vodi u prostranu glavnu spavaću sobu.

S obzirom na to da se kućica koristi samo u toplijim mjesecima, sanitarni čvorovi tradicionalno su dostupni samo izvana.

Grafika

Arhitekt: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Osobito mali prostor postaje bogatiji kada svjetlo dolazi iz više smjerova. U Švedskoj prelazak dana u noć traje satima. Svjetlost oslikava sobu na mnogo različitih načina tijekom dana, sjene se pomiču po zidovima, boje se razvijaju... toliko se toga događa u ovoj malenoj kućici. Arhitektura se može usporediti s fotografijom - obje su čin slikanja svjetlom, slika se pojavljuje kroz uvođenje otvora.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju

Krovni prozori sa središnjim ovjesom (GGU)
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt:  Ljetna kuća
Lokacija: Kallaxön, Luleå, Švedska
Arhitekt:  Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors
Područje:  40 m2
Godina: 2017.
Fotografije: Carl Axel Bejre