{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Koncept da provedete dan u prirodi - ali u komfornom bivku – smislili su Maria Wilhelm, direktorica tvrtke Millstätter See Tourismus GmbH, i dizajner Roger Aeschbach, iz studija Element Design iz Basela s njihovim timovima. Projekt je prijavljen za godišnji natječaj inovacija u turizmu koje organizira austrijska vlada. Među više od osamdeset prijava, njihov projekt je nagrađen i izdašno financiran, zajedno s pet drugih.

Regija Millstätter See, zajedno s ostalim turističkim destinacijama u austrijskoj saveznoj državi Koruškoj, poznata je po svojem slikovitom krajoliku - duboka plava voda okružena šumama i planinama.

Sedam malih kućica za dvoje smješteno je na vrhunske lokacije oko jezera, neke na samoj obali, druge na vrhu planine, sve s prekrasnim pogledom. Konkurencija među regijama je velika, pa su potrebni jasni, progresivni koncepti turizma. Usredotočenost na svjesno doživljavanje prirode s dragim osobama zaštitni je znak regije Millstätter See, korišten u raznim projektima koje je osmislio Millstätter See Tourismus. I ovaj bivak-projekt je dio šireg koncepta koji povezuje različite aktere u turističkom sektoru.

 Kuće za odmor u Milstättersee s VELUX krovnim prozorimaArhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Maria Wilhelm

glavna direktorica tvrtke Millstätter See Tourismus GmbH

Najdragocjenije što možete pokloniti nekome su vrijeme i pažnja, a najromantičnije je zajedno gledati zvijezde, provesti vrijeme vani i vratiti se prenoćiti u minimalistički, dobro osmišljen prostor bez ukrasa osim pogleda na prirodu i nebo i bez ikakve tehnologije.

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Projekt skromne kolibe s kosim krovom, jednom potpuno ostakljenom fasadom i krovnim prozorima koji se otvaraju prema nebu izradio je ured Element Design iz Basela, koji se bavi prostornim konceptima za turizam i muzeje. Oblik je preuzet od „primitivne kolibe”, zamišljenog, romantičnog koncepta prvog stana - minimalnog skrovišta za ljude u prirodi.

Kućice imaju samo osnovni namještaj. Jedan dio zapravo preuzima većinu funkcija: krevet, ladice, prostor za odlaganje prtljage i polica za naočale, svjetiljku ili knjige.

Unutrašnjost je obložena mirisnim daskama od ariša.

Grafika

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Zidovi i krov imaju jednostavnu drvenu konstrukciju, dobro su izolirani i ventilirani, što omogućuje ugodnu unutarnju temperaturu ljeti, a s električnim grijačima i zimi.

S obzirom na to da je cijela građevina izvana i iznutra obložena drvom, a i konstrukcija je tanja nego kod standardnih kuća, neka standardna rješenja nisu se mogla koristiti.

Zahvaljujući upotrebi prefabriciranih drvenih elemenata, izgradnja jedne kolibe, uključujući i ugrađeni namještaj, trajala je samo dva tjedna. Prva kućica otvorena je za javnost u svibnju 2017., ostale su uslijedile tijekom ljeta.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Mobilne kućice za odmor
Lokacija: Kärnten, Austrija 
Arhitekt: Element Design GmbH
Godina: 2017.
Fotografije: Kasia Jackowska