Što ja mogu učiniti?


Postoje mnogi načini postizanja bolje kvalitete zraka i više dnevne svjetlosti u vašem domu. Neki su brzi i jednostavni, dok drugi zahtijevaju nešto više vremena, ali omogućuju stabilna dugoročna poboljšanja.


1.


Prozračivanje vršite na više prozora

Sadržaj zraka u zatvorenom prostoru može uključivati plinove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, a svi oni su potencijalno opasni po zdravlje. Preporučuje se prozračivanje doma tri do četiri puta dnevno u trajanju od najmanje 10 minuta odjednom, pri čemu treba biti otvoreno više prozora. Osim toga, prozračite spavaću sobu prije odlaska na spavanje te nakon što ustanete ujutro.

2.


Slijedite (prirodnu) svjetlost

Pomaknite stol za objedovanje ili radni stol bliže prozoru. Umjetno svjetlo ne može imitirati kvalitete sunčeve svjetlosti koja djeluje kao prirodni antidepresiv. Osvijetlite svoj dom i radno mjesto sa što više dnevne svjetlosti. Postoji mnoštvo znanstvenih dokaza koji povezuju dnevnu svjetlost s boljim zdravljem i kvalitetom života, kao što je bolje raspoloženje, smanjen umor i manje naprezanje očiju.

3.


Uspostavite ritam

Organizam se može uskladiti s takozvanim 24-satnim ritmom spavanja, rada i zabave uz pravilno izlaganje svjetlosti i tami. Ako je moguće, orijentirajte spavaće sobe istočno prema jutarnjem suncu, posebice spavaće sobe za mlade i adolescente koji imaju odgođeni biološki sat i često imaju problema s ustajanjem ujutro. Također se pobrinite da zavjese ili sjenila noću što više sprječavaju dopiranje svjetlosti u sobu.

4.


Prošećite

Većina znanstvenika slaže se da je izlaganje dnevnoj svjetlosti dva sata dnevno odličan način da poboljšamo mentalnu dobrobit. Izađite van kad vam se pruži prilika i pokušajte redovito protegnuti noge.

5.


Očistite i prozračite tepihe

… ili još bolje, riješite ih se. Debeli tepisi i namještaj kao što su stari kauči predstavljaju zlatni rudnik za grinje i bakterije.

6.


Ograničite vlažnost i vlagu

65 % svih Europljana suši rublje u zatvorenom prostoru najmanje jednom tjedno, no rublje tijekom sušenja ispušta vlagu, što može dovesti do stvaranja štetne plijesni i vlažnosti u kući, stoga sušite rublje drugdje ako je to moguće. Ako niste u mogućnosti sušiti rublje vani, pokušajte otvoriti prozor u blizini mjesta gdje sušite rublje kako biste uklonili dio prekomjerne vlage. Zbog istih je razloga potrebno pobrinuti se da se kupaonica pravilno prozračuje. Aktivnosti četveročlane obitelji obično dodaju 10 litara vode zraku u zatvorenom prostoru – dnevno!

7.


Riješite se duhana, smanjite upotrebu svijeća

Pušenje i svijeće posebice su loši za klimu u zatvorenom prostoru. Primjerice, u Danskoj 76 % štetnih čestica u kući dolazi od samih stanara.

8.


Isključite uređaje

Električni uređaji, kao što su TV i tvrdi diskovi računala, ispuštaju kemikalije koje doprinose lošoj klimi u zatvorenom prostoru.

9.


Izbjegavajte kemikalije

Većina proizvoda za čišćenje sadržava potencijalno opasne kemikalije. Kad god je moguće, koristite krpe od mikrovlakana i prirodne materijale, kao što je bijeli ocat i sapun u obliku pahuljica. Na internetu postoji mnoštvo savjeta koji vam mogu pomoći da održite dom čistim i bez kemikalija.

10.


Plastično nije uvijek fantastično

Kada se plastika zagrijava, može doći do oslobađanja otrovnih para. Ako imate djecu, pazite da njihove plastične igračke ne budu na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Također, nemojte ostavljati plastične predmete na podu ako imate ugrađeno podno grijanje. U skladu s propisima EU-a, trebate odložiti sve plastične igračke proizvedene prije 2007. godine jer je utvrđeno da sadržavaju određene zabranjene kemikalije. Ako imate dovoljno prostora, razmislite o tome da se djeca igraju u drugoj prostoriji, a ne u svojoj sobi. Na taj način će se smanjiti količina potencijalno štetnih zagađivača u zraku.

IMAJTE NA UMU ŠIRU SLIKU

Osim usvajanja novih svakodnavnih rutina važno je iskoristiti priliku da provedete suštinske promjene unutarnje klime svojeg doma. Provodimo 90 % vremena u zatvorenom prostoru, a dvije trećine tog vremena provodimo u svojem domu, stoga je to najbolje mjesto za poboljšavanje životnih uvjeta.

 

POBOLJŠAJTE SVOJ POSTOJEĆI PROSTOR

Razmislite kako možete „unijeti sunce unutra”. S obzirom da nas većina živi u urbanim sredinama, u određenoj mjeri smo se otuđili od prirode. Svaki korak, pa čak i ako se radi samo o dodavanju lončanica, koje su poznate po tome što pročišćuju zrak, može poboljšati vaš unutarnji prostor. Osim toga, razmislite o tome kako možete kreirati bolji pogled prema vani zahvaljujući pametnoj upotrebi prozora i vrata.

PROŠIRUJTE PROSTOR NA PRAVILAN NAČIN

Dodavanje dodatnih kvadrata vašem domu odličan je način za poboljšanje života u zatvorenom prostoru. Razmotrite renoviranje ili proširenje potkrovlja i dajte prednost rješenjima koja unose svjež zrak i dnevnu svjetlost.

SELIDBA DOMA

Kada tražite novi dom, imajte na umu da starije nekretnine mogu imati probleme koji će utjecati na klimu u zatvorenom prostoru. Primjerice, provjerite mogu li se svi prozori otvoriti u potpunosti i jesu li funkcionalni, posebice prozori u kuhinji i kupaonici. Također, kada dođete do faze preuređenja, odaberite svjetliju zidnu boju. To će stvoriti reflektirajuće površine koje će bolje reflektirati svjetlost u vašem domu.


UZNEMIRUJUĆE ČINJENICE O GENERACIJI ZATVORENIH PROSTORA

Provodimo 90 % vremena u zatvorenom prostoru bez dovoljno dnevne svjetlosti ili svježeg zraka. Više ne razmišljamo o tome, ali znanstveno je dokazano da to može biti štetno po naše zdravlje i dobrobit.

NEDOSTATAK DNEVNE SVJETLOSTI 15 % OSOBA ČINI TUŽNIMA

Moć dnevne svjetlosti nije moguće umjetno proizvesti. Sunčeva svjetlost nam je nužna da bismo se osjećali energično i zdravo.