Kako odrediti koji VELUX krovni prozor imate:

Svi VELUX krovni prozori proizvedeni nakon 1968. godine imaju identifikacijsku pločicu na kojoj su navedeni podatci o prozoru. Ona se nalazi na desnoj gornjoj strani prozorskog krila, iza ventilacijskog preklopa.

1. tip
2. veličina
3. varijanta
4. proizvodna šifra

Zahtjev za servis

Zatražite servisnu posjetu ili u nastavku pronađite savjete za održavanje

Molimo ispunite kontakt informacije i detalje o Vašem VELUX krovnom prozoru. Odgovorit ćemo na Vaš zahtjev u roku 7 radnih dana.

 

Čišćenje filtra zraka

Čišćenje prozorskog stakla

Za čišćenje vanjskog prozorskog stakla zaokrenite krilo za 180 stupnjeva. Prozorsko krilo mora se fiksirati pomicanjem zasuna u prihvatnik zasuna na dnu bočnog okvira. Na ovaj način krilo je osigurano i ostavlja ruke slobodnima za čišćenje. Očistite prozorsko staklo mekanom, čistom, glatkom krpom/jelenjom kožom/neabrazivnom spužvom ili čistim, nemetalnim brisačem za prozore. Čista voda obično će biti dovoljna za čišćenje prozorskog stakla. Blaga, neabrazivna sredstva za čišćenje također se mogu koristiti. Mekana voda najbolja je za čišćenje prozorskih stakala. Zato u područjima s tvrdom vodom dodajte malo deterdženta kako biste omekšali vodu ili obrišite svu suvišnu vodu nakon čišćenja.


  • Izbjegavajte kontakt silikona i prozorskih stakala 
  • Nemojte koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže abrazivne čestice 
  • Nemojte koristiti kemijske proizvode za čišćenje prozorskih stakala 
  • Izbjegavajte kontakt prozorskog stakla s oštrim ili abrazivnim predmetima uključujući nakit 
  • Nikada ne pokušavajte očistiti prljavštinu s prozorskog stakla bez primjene vode 
  • Ako imate radove u blizini prozorskog stakla, zaštitite prozorsko staklo čistim plastičnim pokrovom kako bi spriječili prskanje ili mrlje od agresivnih i abrazivnih spojeva 

Održavanje drva

Drvo je tvornički impregnirano i lakirano te se može čistiti blagim, ne abrazivnim sredstvima za čišćenje. Završni sloj, bezbojni lak na bazi vode je potrebno obnoviti svake 2-4 godine ili po potrebi, dok je završni sloj bijele boje potrebno obnoviti svakih 5-7 godina ili po potrebi. Prozori izloženi velikoj vrućini, jakom sunčevom svjetlu i/ili iznimno visokoj razini vlage (npr. u kuhinji ili kupaonici) moraju se obraditi najmanje svake dvije godine.

Održavanje površine: Uklonite površinsku obradu (lak ili boju). Uvjerite se da je površina čista i suha te nanesite zaštitnu boju na drvo. Kada je suho, nanesite sloj akrilnog laka/boje na bazi vode (uvijek se držite uputa proizvođača). 

Kada obrađujete drvo, važno je zaštititi brtve kako biste spriječili da lak/boja prijeđe na brtve, jer to će brtve učiniti krutima/tvrdima i smanjiti njihov učinak.

Čišćenje opšava i dotezanje vijaka

Lišće i ostali ostaci trebaju se ukloniti iz opšava oko prozora jednom godišnje kako bi oborinska voda slobodno otjecala. Također, potrebno je provjeriti vijke na pokrovnim profilima prozora te profilu stakla, odnosno dotegnuti ih.

Snijeg i led

U područjima s dugim hladnim razdobljima i obiljem snijega značajne količine snijega i leda mogu se skupljati na krovu te VELUX krovni prozor može dugo biti pokriven snijegom i ledom. 

Kada se temperatura podigne, prozor će često biti jedno od prvih mjesta na kojem se snijeg i led počinju topiti.

Važno je osigurati da se voda uvijek može odvoditi s krovova i žlijebova koji ga okružuju.

Kondenzacija

Kada se vaše prozorsko staklo orosi trebali biste to shvatiti kao upozorenje da morate češće prozračivati. Redovito prozračivanje najučinkovitiji je način sprječavanja nakupljanja kondenzirane vode na vašem prozorskom staklu.

Ograničite količinu vlage:
  • Po mogućnosti izbjegavajte sušenje rublja u kući. 
  • Zatvorite vrata kuhinje i kupaonica. 
  • Redovno prozračujte pet minuta barem tri ili četiri puta dnevno
  • Po mogućnosti održavajte postojanu sobnu temperaturu od najmanje 20°C.

Preuzmite vodiče za korištenje i održavanje krovnih prozora

Ovdje preuzmite PDF upute kako održavati i upravljati vašim krovnim prozorima. Kako biste ih mogli preuzeti, bit će vam potrebne informacije koje se nalaze na identifikacijskoj pločici vašeg VELUX krovnog prozora.
Krovni prozori - drvo (GGL/GPL/GGL62/GHL/GZL/GXL)
Krovni prozori - poliuretan (GGU/GPU/GHU/GXU)
Posebna funkcija (GDL/GEL)
Za nestabmena potkrovlja (GVT)
Prozori za ravni krov (CVU/CFU)