De Poorters van Montfoort
Netherlands

Prednosti aktivnih kuća nisu ograničene na novogradnje. Područje socijalnog stanovanja u Nizozemskoj pokazuje kako se principi mogu primijeniti na postojeće zgrade - na veliko zadovoljstvo stanovnika.

S pola sadašnjeg europskog građevinskog fonda koji datira između 1945. i 1980., obnova je pitanje sve veće hitnosti - i postaje privlačnija opcija od rušenja. U Nizozemskoj, kao i drugdje u Europi, mnoge su zgrade stare i zaostaju za novim standardima koje novogradnje mogu ponuditi. No, 2012. godine, GroenWest, stambena udruga u Nizozemskoj, odlučila je nešto poduzeti po tom pitanju.

U okrugu Poorterstraat u Montfoortu, području socijalnog stanovanja, GroenWest je posjedovao 92 obiteljske kuće koje su od 1970-ih pružale domove lokalnim obiteljima.

Međutim, nakon gotovo 40 godina, kuće su postale stare i nisu bile građene prema mjerilima 21. stoljeća. Nedostaci su bili tmurni interijeri, visoki troškovi energije i općeniti nedostatak prostora.

GroenWest se udružio s VELUX Grupom radi velike obnove koja će pretvoriti deset kuća na tri etaže površine 131 m2 u zgrade koje proizvode energiju, nude izvrsne životne uvjete i pružaju maksimalnu količinu dnevne svjetlosti. Drugim riječima - Aktivne kuće.

Arhitekti iz BouwhulpGroep prvo su dodali dodatni prostor i svjetlost oživjevši neiskorištena potkrovlja kuća. Svako je potkrovlje prošireno i postalo zasebno, što je rezultiralo novom sobom i krovnom terasom, uz središnje stubište s krovnim prozorima za poboljšanu raspodjelu dnevne svjetlosti i svježeg zraka. Prizemlje, prvi kat i stubište također su preuređeni kako bi se osiguralo da dnevna svjetlost i zrak od krovnih prozora pridonose boljim uvjetima u cijeloj kući.

Before
After

Peter Korzelius, bivši izvršni direktor GroenWesta, osobno se uvjerio kako poboljšani svjetlosni uvjeti doslovno povećavaju životni prostor stanovnika Porterstraata:

"Jako smo sretni što se sobe mogu koristiti u sve svrhe, zahvaljujući većoj količini dnevne svjetlosti. Prije preuređenja, potkrovlje je bilo samo mračno spremište", prisjeća se Korzelius.

Dnevna svjetlost, svjež zrak i stabilnija unutarnja klima su osobine koje visoko cijene stanovnici Porterstraata. Riječima Edwina Hamelinka, stanovnika Porterstraata :

Bilo bi pošteno reći da je udobnost prije preuređenja bila vrlo loša. To se sada promijenilo. Zadivljeni smo i dodatnim prostorom u potkrovlju. Zahvaljujući ovom proširenju, sada imamo četiri spavaće sobe. To je izvrsno za obitelj s četvero djece. To je uistinu potpuno novi početak.


VELUX solarni i elektični krovni prozori

Ako želite potpunu udobnost, VELUX solarni i električni krovni prozor na daljinsko upravljanje je odgovor. Uz solarni i električni krovni prozor dobivate novi VELUX zidni prekidač sa kojim možete lakše i brže upravljati svojim prozorima i dodatnom opremom, kao npr. sjenilima, vanjskim tendama i roletama, i to s bilo kojeg mjesta u kući. VELUX krovni prozori dostupni su u verzijama s električnim ili solarnim napajanjem.

Kombinacije krovnih i vertikalnih  prozora

Okupajte svoj potkrovni prostor s još više prirodnog svjetla dodavajući VELUX elemente ispod vaših krovnih prozora. Dobit ćete pogled od poda do stropa koji briše granice između interijera i eksterijera i nudi vam pogled na dlanu.

VELUX solarna i električna dodatna oprema

VELUX solarni i električni proizvodi su asortiman krovnih prozora, sjenila, roleta i dodatne opreme koji imaju električno i solarno napajanje i čine rad s VELUX krovnim prozorima lakšim i praktičnijim. Svi VELUX solarni i električni  proizvodi su jednostavni za upotrebu i uživanje zahvaljujući elegantnoj upravljačkoj podlozi i intuitivnom sučelju zasnovanom na ikonama i unaprijed definiranim programima.   

Kontaktirajte nas: