Kuća pokraj Venerinog vrta
Austrija

Kako izgraditi novi dom na mjestu povijesne seoske kuće i voćnjaka? Izgradnjom nove kuće na vrhu stare. Rezultat je svijetla i nekonvencionalna Aktivna kuća.

Održivost je pronalaženje novih rješenja, ali ona ponekad zahtjeva i očuvanje starih. To je bio slučaj 2012. godine u malom austrijskom selu Willendorf.

Ovdje je mladi voćar želio stvoriti moderan životni prostor nalik potkrovlju u staroj seoskoj kući svoje majke. Dozvolom je vlasniku dodijeljeno pravo na obnovu kuće prema standardima Aktivne kuće: gradnjom na rasprostranjenom voćnjaku - Venerinom vrtu.

Willendorf je poznat po Veneri od Willendorfa, najznačajnijem otkriću paleolitika pronađenom na austrijskom tlu. Willendorf je poznat i po proizvodnji voća - posebno wachau marelicama. 

Zajednica brine o svojoj povijesti i krajoliku. Mladi poljoprivrednik nije bio iznimka: želio je zadržati majčin dom i voćnjak koji je bio dio gradilišta. 

Za pretvaranje stare seoske kuće u prostrano, moderno imanje višestruke namjene, uz očuvanje voćnjaka marelice i zapanjujući pogled, projektni  tim je trebao razmišljati izvan okvira. 

Dizajner Volker Dienst i arhitekt Christoph Feldbacher smislili su rješenje: proširiti gornji kat uske, povijesne zgrade "kućom nad kućom". Planovi su se usredotočili na maksimiziranje dnevne svjetlosti i očuvanje pogleda na voćnjak. 

Unatoč velikoj gustoći zgrada u susjedstvu, kuća uz Venerin vrt pruža dovoljno dnevne svjetlosti, privatnosti i povezanosti s prirodom. Horizontalni prozori na istočnoj strani i strateški postavljeni krovni prozori na zapadnoj strani unose svjetlost duboko u unutrašnjost.

Sva područja gornjeg kata su ravnomjerno osvijetljena tijekom cijele godine, čak i u oblačnim danima. 


Radar Aktivne kuće prikazuje performanse zgrade na temelju izračunatih podataka.

VELUX solarni i elektični krovni prozori

Ako želite potpunu udobnost, VELUX solarni i električni krovni prozor na daljinsko upravljanje je odgovor. Uz solarni i električni krovni prozor dobivate novi VELUX zidni prekidač sa kojim možete lakše i brže upravljati svojim prozorima i dodatnom opremom, kao npr. sjenilima, vanjskim tendama i roletama, i to s bilo kojeg mjesta u kući. VELUX krovni prozori dostupni su u verzijama s električnim ili solarnim napajanjem.

VELUX solarna i električna dodatna oprema

VELUX solarni i električni proizvodi su asortiman krovnih prozora, sjenila, roleta i dodatne opreme koji imaju električno i solarno napajanje i čine rad s VELUX krovnim prozorima lakšim i praktičnijim. Svi VELUX solarni i električni  proizvodi su jednostavni za upotrebu i uživanje zahvaljujući elegantnoj upravljačkoj podlozi i intuitivnom sučelju zasnovanom na ikonama i unaprijed definiranim programima.   

Kontaktirajte nas: