Škola Ordrup: bolje okruženje za učenje
s prirodnom ventilacijom
Danska

Obnova škole Ordrup ne samo da je poboljšala kvalitetu zraka. Automatski kontrolirani krovni prozori stvorili su ugodnu unutarnju klimu i arhitekturu koja učitelja doslovno tjera da skine cipele. 

Učionice na trećem katu škole Ordrup su obnovljene tijekom ljeta 2015. To je rezultat marljivog napora sa ciljem poboljšanja klime u zatvorenom.

Prije obnove, učitelji i učenici žalili su se na glavobolje i umor. Bivši ravnatelj, Jan Hansen se prisjeća: "Kad ste u takvom stanju, niste previše produktivni."

Učitelj Michael Svensson iz prve je ruke iskusio probleme: "Ponekad sam jednostavno tražio da učenici napuste učionicu na neko vrijeme", prisjeća se Svensson, pojašnjavajući: "Učenici su brzo izgubili koncentraciju. I ja sam se umorio."

Školska uprava kontaktirala je VELUX Dansku, dijelom i zato što su znali da je tvrtka prethodno dobro obnovila školu u sjevernoj općini.

Razmatranje radnog okruženja, potrošnje energije i ekonomičnosti doveli su do ponovne izgradnje s ugradnjom automatski kontroliranih VELUX krovnih prozora.

Ovo nije samo riješilo probleme loše unutarnje klime, već je i jeftinije od mehaničke ventilacije. Uz to, obnova je povećala prozore učionice i opremila ih malim klupama.

Rezultat je vrlo zadovoljavajuć. Vidimo poboljšanja temperature i razine CO 2 , a time i dobrog okruženja za učenje.

Tine R. Jensen, općinski inženjer

Učitelj Michael Svensson također je sretan: "Zrak je sada bolji i vlaga se više ne osjeti", kaže, dodajući da su i učenici osjetili pogodnosti poboljšane unutarnje klime: "Prema mom iskustvu, učenici su sada mirniji i opušteniji. "

Također cijeni platforme ispod povećanih prozora: "Ponekad tijekom predavanja sjedim i izuvam cipele. Zatim stavim noge na zid. To podučavanje čini neformalnijim. Škola je već prilično rigorozna, pa ponekad, vjerujem da trebate učiniti nešto izvan okvira. "

Činjenice:

Škola Ordrup i obnovljena Škola Ordrup državna je škola smještena u općini Gentofte, otprilike 10 kilometara sjeverno od danske prijestolnice Kopenhagena.

Obnova je obuhvaćala:

Ugradnju 27 VELUX solarnih i električnih krovnih prozora, raspoređenih između pet učionica i hodnika. Zidne prekidače u svakoj učionici. 


Kontaktirajte nas: