Sunlighthouse
Austrija

Strm i spektakularan, Sunlighthouse se uzdiže s obronka planine u blizini austrijskog glavnog grada Beča. Asimetričnim dizajnom, ravnim linijama i blijedo-drvenim oblogama kuća djeluje moderno i organsko. Pa tako i ideje koje stoje iza nje.

Dizajn kuće je osmislio Juri Troy iz Hein-Troy Architekten. Sunlighthouse podsjeća na stijenu, ali visokogradnja se manje odnosi na postizanje dramatičnog izgleda nego na pametno korištenje prirodnog svjetla.

S obližnjim planinama koje stvaraju dramatične sjene na dolinu, dnevni boravak ima visoke krovne prozore koji dovode svjetlost u središte sobe. Prostori kuhinje i blagovaonice okrenuti su prema jugozapadu i imaju brojne krovne i vertikalne prozore, koji su svi smješteni tako da pružaju nevjerojatan pogled i maksimalan pasivni dobitak solarne energije. 

Budući da je ukupna površina prozora kuće ekvivalentna oko 51% neto površine poda, tijekom dana potrebno je vrlo malo umjetnog svjetla, a razine dnevne svjetlosti uravnotežene su na dva kata kuće. Kao prva obiteljska kuća u Austriji, ugljično neutralna, Sunlighthouse je opremljena brojnim tehnologijama za uštedu energije.

U ožujku 2012. Sunlighthouse je postao dom obitelji Dorfstetter. Roditelji i dvoje djece uživaju u brojnim krovnim i vertikalnim prozorima, koji pružaju zadivljujući pogled, kao i maksimiziranje pasivnog dobitka sunčeve topline i prirodne ventilacije.
Unatoč tome što je kuća orijentirana na jugozapad, obitelj Dorfstetter nije doživjela pregrijavanje zbog solarnog dobitka. Automatska sjenila, tende i prirodna ventilacija  održavaju zgradu hladnom i ugodnom.

Dok je obitelj Dorfstetter kroz svoj svakodnevni život testirala funkcije i udobnost kuće, podatke o potrošnji energije i unutarnjoj klimi prikupili su VELUX Austrija i partneri VELUX Grupe na Sveučilištu Dunav Krems i Austrijski institut za zdravu i ekološku izgradnju (IBO).

Dokazano je da je glavni uspjeh Sunlighthouse-a njegov dizajn - godišnji prinos obnovljivih izvora premašuje godišnju potrošnju energije.


Kontaktirajte nas: