{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten

Godine 2001. Dietrich | Untertrifaller Architekten pobijedili su na natječaju za školsku zgradu u općini Klaus u Vorarlbergu u Austriji. Moderna ekološka zgrada s učionicama povezana je putem krila s knjižnicom sa starom sportskom dvoranom. Osunčano, malo zakošeno zeleno školsko dvorište s pogledom na Alpe nalazi se na sjevernoj strani tih krila. Široki prolaz natkriven izdignutim traktom knjižnice povezuje ulaz škole sa sportskom dvoranom i omogućuje aktivnosti na otvorenom u kišnim danima. U drugoj fazi projekta, dvanaest godina kasnije, isti ured angažiran je za obnovu sportskih objekata u školi. Kratka analiza pokazala je da su zastarjeli ne samo konstrukcija, već i funkcionalnost stare sportske dvorane s bazenom, stoga je odluka bila da ih je najbolje zamijeniti s novom zgradom.

Zgrada trenutno ima veliko igralište s tribinama, zasebnu sobu za ples te višenamjenski prostor u kojem se mogu održavati aktivnosti produženog boravka za školarce, razne vrste sastanaka ili školski satovi.

Arhitekti su odlučili projektirati dogradnju prema principima koji su se pokazali uspješnima u prvoj fazi projekta. Jednostavni pravokutni volumeni s drvenom konstrukcijom i oblogama kroz krovove se otvaraju sunčevoj svjetlosti. Vidljivi su ostavljeni svi nosivi betonski zidovi i stepenice.

U novu zgradu ulazi se na dvije razine, prateći pad terena. Ulaz ispod krila knjižnice vodi u otvoreno prizemlje, a drugi ulaz na suprotnoj strani izravno pristupa gornjem katu s otvorenim prostorom s nizom stolova za različite grupe korisnika.

Višenamjenska dvorana u Klausu s VELUX prozorimaArhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Peter Nussbaumer

arhitekt u Dietrich l Untertrifaller Architekten

Moje omiljeno mjesto u zgradi je višenamjenski prostor na samom ulazu. U podne se ondje djeca igraju pod velikim krovnim prozorom, a pod im krasi niz sunčanih točaka koje stvaraju dodatnu igru.

Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografija: Adam Mørk

Obje zgrade - škola i sportska dvorana, dokaz su da visokokvalitetna arhitektura može biti ekološki prihvatljiva i ekonomična. Mnogi elementi mogu biti prefabricirani kako bi se smanjili troškovi i količina upotrebljenih materijala.

Strop sportske dvorane, na prvi pogled razigran i nepravilan, sastoji se od prefabriciranih svjetlosnih okana - „piramida” - s VELUX prozorima za ravni krov s kupolom na vrhu. Proizvedene su četiri vrste takvih prozora s različitim kutom nagiba, a pažljivo pozicioniranje i okretanje elemenata stvorilo je dojam razigranog nepravilnog stropa.

Grafika

Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografija: Adam Mørk

Izrada prefabriciranih svjetlosnih okna bila je presudan element pri preciznom izvođenju detalja u podgledu iznutra i na površini krova izvana. Nakon što su drveni okviri dopremljeni na gradilište i montirani, trebalo je samo nekoliko dana da se ugrade VELUX prozori za ravni krov s kupolom i dodaju izolacijski slojevi.

Svih 56 svjetlosnih okana obloženo je pločama za zaštitu od buke s unutarnje strane te tako, uz dobru geometriju stropa, dodatno poboljšavaju akustiku prostora. Umjetno svjetlo, postavljeno između elemenata, naglašava strogu i pravilnu geometriju konstrukcije. VELUX prozori za ravni krov s kupolom opremljeni su senzorima za kišu i zaštitom od sunca.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX prozor za ravni krov s kupolom CVP/ CSP
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Višenamjenska dvorana
Lokacija: Klaus, Austrija 
Arhitekt: Dietrich I Untertrifaller Architeckten  
Godina: 2014.
Fotografije: Adam Mork / Patricia Weisskirchner