{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitekt: j+e architectes

Grupa prijatelja koji su zajedno studirali arhitekturu u Bretanji odlučili su zajedno sagraditi kuću za svoje tri obitelji. Projektirali su je Benjamin Jardel i Nicolas Epaillard, partneri u uredu j+e arhitectes. Pronašli su i kupili tri susjedne parcele na periferiji gradića Erdevena, namijenjene za tri obiteljske kuće, te smislili novu vrstu stanovanja.

Tri stana, zajednički prostor i ured smješteni su u kuću koja se sastoji od četiri volumena odvojena s tri osunčana staklenika. Vegetacija uz kuće je divlja livada na svim zajedničkim površinama osim vrta s povrćem. Svaka kuća ima svoj vrt s individualno uređenom terasom.

Projekt je bio inovativan u svim pogledima, već od prvih skica. Ekološki prihvatljiv, s niskim emisijama ugljičnog dioksida, izgrađen samo od lokalnih materijala, i to uz uz veliki trud budućih stanovnika. „Les Pieds Vertes“ zauzima čvrsti stav nasuprot brojnim novoizgrađenim obiteljskim kućama i reakcionarnom ponavljanju tradicionalne estetike.

Izgradnja takve kuće zahtijevala je mnogo napora u fazi planiranja jer propisi za područja zaštite krajolika (Erdeven se nalazi u jednom od njih) nameću stroga pravila o volumenu i materijalu novoizgrađenih kuća. Srećom, i+e architectes uspjeli su uvjeriti vlasti da će drvena šindra na fasadi i zeleni krovovi odgovarati krajoliku jednako kao i bijeli zidovi i keramički crijep koji su tipični za to područje. Zbog ograničene visine i obveznog kuta krovnih ploha od 45 stupnjeva, dvokatnica je bila moguća samo uz upotrebu krovnih prozora.

Zadružno stanovanje u Erdevenu s VELUX krovnim prozorimaArhitekt: j+e architectes; Fotografija: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

arhitekt i suvlasnik kuće

Tijekom projektiranja vodili smo računa o potrebnom intenzitetu dnevnog svjetla za svaku prostoriju. Sunce obasjava dnevne boravke, a VELUX krovni prozori osiguravaju pravu količinu dnevne svjetlosti u spavaćim sobama. Dnevno svjetlo održava nas u stalnom kontaktu s okolnom prirodom, a sunčeva svjetlost oživljava našu arhitekturu.

Arhitekt: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Stambeni prostori kombiniraju prednosti tradicije i inovacije, od kojih svaki nudi drugačiji doživljaj prostora. Obični gipskartonski zidovi i prirodni materijali na podu - drvo ili linoleum - stanovnicima omogućavaju izraziti svoju osobnost.

Sve četiri jedinice - tri stana i poslovni prostor – prostiru se na dvije etaže, a gornje dobijaju dnevno svjetlo samo putem VELUX krovnih prozora. Službenik koji je dao suglasnost na projekt, smatrao je da se jedino na taj način može formirati tradicionalni oblik krova.

Grafika

Arhitekt: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Kuću razdijeljuju tri staklenika koji po danu pohranjuju toplinu sunca i s akumuliranom toplinom dogrijavaju stambene prostore noću. Dvostruki ventilacijski sustav s povratom topline i debeli izolacijski sloj vanjskih zidova osiguravaju optimalnu unutarnju klimu.

Recikliranje ili uporaba biorazgradivih resursa pravilo je u cijeloj kući. Slama i konoplja korišteni su za izolaciju, prikupljena oborinska voda koristi se za navodnjavanje staklenika, a fasadne ploče od drvene šindre ostale su neobrađene.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGL
Pojedinosti o proizvodu
VELUX krovni prozor GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Stambena zadruga
Lokacija: Erdeven, Francuska 
Arhitekt: Benjamin Jardel & Nicolas Epaillard / J+e architectes
Godina: 2018.
Fotografije: Antoine Mercusot / Franch Galivel