Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - obiteljski dom u blizini Beča
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Selo istočno od Beča, dovoljno blizu da bude privlačno ljudima koji žele kuću s vrtom u blizini velikog grada.

Mlada se obitelj odlučila vratiti u Glitzendorf nakon godina provedenih u velikim gradovima i u inozemstvu, unatoč prilično neprivlačnom okruženju nekontrolirane izgradnje atipične za tradicionalno malo mjesto, kako bi dijete moglo odrastati u obitelji.

Kupili su trokutastu parcelu između jednog gradilišta i prilično neprivlačnih susjednih vila, odlučni u namjeri da tu sagrade svoj novi dom - i pronašli projektanta koji im je ispunio želje.

Andreas Etzelstorfer bečki je arhitekt, osnivač i vlasnik ureda „Backraum”, što znači “pekara”. Osim što je ured smješten u pekari koju je pretvorio u arhitektonski studio, ime označava i mjesto gdje se “peku” ideje.

Njegovo veliko zanimanje za svijet oko njega dovelo ga je do istraživanja tradicionalne tipologije stanovanja u ruralnim područjima. Izraz „Hintaus” opisuje cestu između staja u stražnjem dijelu farmi i polja, paralelnu s glavnom ulicom.

Bilo je to mjesto gdje su se nekada odlagali poljoprivredni alati, djeca su se igrala, a životinje slobodno trčale.

Staje su imale tradicionalno izdužene oblike s naglašenom drvenom konstrukcijom.

Klijenti su tek nakon kupnje zemljišta otkrili u kakvim su kućama njihovi novi susjedi. Pravokutna, izdužena kuća stoji na sjevernom rubu parcele, a njezin oblik potječe od tradicionalnih oblika staja.

Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - obiteljski dom u blizini Beča
Arhitekt: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Andreas Etzenstorfer

arhitekt u Backraum Architektur

Nakon što sam izgradio toliko kuća sa krovnim prozorima, imam nešto iskustva i ideju o tome kakav će biti krajnji rezultat. Uz Daylight Visualizer i znanje našeg VELUX stručnjaka, potpuno sam uvjeren da će prostor biti optimalno osvijetljen.

Arhitekt: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Optimalno osvijetljena prostorija nije ona koja samo zadovoljava norme, gotovo da nema ljepote bez malo poezije.

Ideja klijenta o životu u staji prizvala je sjećanja iz djetinjstva arhitekta Andreasa Etzelstorfera. Prisjeća se kako skače na hrpu mirisnog sijena, sunčevih zraka vidljivih u prašnjavom zraku.

U starim stajama i na tavanima pojedinačni komadi crijepova ponekad su bili zamijenjeni staklenim pločicama, što je rezultiralo sunčanim točkama u unutrašnjosti koje se stalno kreću. Želio je unijeti tu čaroliju u ovaj projekt.

Grafika

Arhitekt: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

S obzirom da krov nad natkrivenim trijemom nije izoliran s donje strane, to omogućuje vidljivu krovnu konstrukciju, tako da je to pravo mjesto za miješanje ploča pokrova od eternita s komadima akrilnog stakla iste veličine.

Sjajna romboidna stakla putuju po zidovima, njihov položaj označava položaj sunca, prikazuje doba dana i godišnje doba, suptilno i snažno se povezuje izvana i iznutra.

Arhitekt Andreas Etzelstorfer vjeruje i da malo tehnologije poboljšava naše živote. Kuća je opremljena automatskim ventilacijskim sustavima koji omogućuju održavanje optimalne klime u unutrašnjosti.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru
VELUX električni krovni prozori (GGL)
Pojedinosti o proizvodu
VELUX roof window GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt:  Obiteljska kuća
Lokacija: Vienna metropolitan area, Austrija
Arhitekt:  Backraum Architektur
Godina: 2019. do 2020.
Područje:  130 m2
Fotografije: Romana Fürnkranz