{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitekt: FIER architecten, Nijkerk

‘Gildenhof’ je jedinstven. Zapravo, to je prvi projekt u nizozemskoj provinciji Flevoland s kućama koje proizvode onoliko energije koliko stanari troše. Projekt je pokrenuo IJsselland Ontwikkeling. Kao i u prethodnim projektima, ovaj je developer je blisko surađivao s FIER architects and Bouwbedrijf De Bruin-Putten. Izgradili su 29 energetski neutralnih kuća s početnom cijenom od 169.000,00 €. Energetski neutralno znači da kuće proizvode barem onoliko energije koliko je prosječnoj obitelji potrebno za normalno stanovanje.

Solarni fotonaponski paneli temeljna su komponenta mnogih energetski neutralnih domova.

Isto vrijedi i za 29 kuća u 'Gildenhofu', novom stambenom naselju u Drontenu. Svaka je kuća opremljena sa 23 solarna panela. Oni su bitni za opskrbu energijom, ali predstavljaju značajan izazov u osiguravanju dovoljno dnevnog svjetla u prostorijama pod krovom iza njih. Kako stvoriti pristupačan, energetski neutralan dom koji je ujedno i ugodan za život?

Građevinski tim odgovoran za projekt 'Gildenhof' obratio se tvrtki VELUX u potrazi za odgovorom. Zajedno su razvili prikladno rješenje s krovnim prozorima koji su besprijekorno usklađeni sa sustavom solarnog panela integriranog u krov kako bi se osiguralo optimalno dnevno svjetlo.

Kuće u nizu u Drontenu - Arhitekt: FIER architecten, NijkerkArhitekt: FIER architecten, Nijkerk

Thom Grevengoed

Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

Bio sam impresioniran načinom na koji je VELUX u svoje krovne prozore ugradio brave „Safe housing“, koje su odobrene od policije. Rezultat je impresivan. Po mom mišljenju, krov ne može biti ljepši.

Arhitekt: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

To je, između ostalog, značilo da smo morali graditi zračno nepropusne objekte. U pripremnoj fazi važno je bilo pažljivo razmotriti kritične detalje kao što je nepropusnost na zrak kod krovnih prozora i ispitati ih tijekom cijelog procesa.” Thom Grevengoed, Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

„Prilikom izgradnje energetski neutralnih kuća, svi uključeni u proces moraju se istodobno baviti svojim segmentom posla kako bi se postigao krajnji rezultat. Zbog toga je savjetnik za instalacije, Breman Hasselt, bio izravno uključen u projekt. S tradicionalnim građevinskim projektima radite korak po korak. Prvo arhitekt odradi svoj posao, zatim razni konzultanti, pa izvođač radova itd. Instalacije su, da tako kažem, svojevrsni dodatak. U slučaju energetski neutralne gradnje, tehnički zahtjevi za fasade i instalacije utječu i na oblikovanje, pa sve od početka mora biti obuhvaćeno istovremeno.”

Grafika

Arhitekt: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

Krovni prozori bili su ključni čimbenik u projektiranju. Morali su osigurati dovoljno dnevnog svjetla, biti besprijekorno integrirani u sustav krovnih solarnih panela, hermetički zatvoreni, estetski ugodni i također imati integrirane 'Safe housing' brave. Dva krovna prozora na jednu kuću pružala su potrebno dnevno svjetlo u prostorijama neposredno ispod krova.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru

Krovni prozori sa središnjim ovjesom (GGU)
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Kuće u nizu
Lokacija: Dronten, Nizozemska
Arhitekt: FIER Architecten, Nijkerk
Savjetnik za instalacije: Breman Hasselt 
Fotografije: Kasia Jackowska