{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitekt: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt

Potrebe za stanovanjem u gradovima se mijenjaju. Naime, zbog rastućeg broja stanovnika u gradovima, obnove postojećih zgrada ključne su za smještaj novih stanovnika te neograničen rast urbaniziranih područja.

Mnoga potkrovlja, osobito u zgradama iz 50-ih do 70-ih godina, dugo su bila neprepoznati potencijal, ali se sada sve češće pretvaraju u stanove. Zahtjev za obnovom javlja se zbog sve većeg broja stanovnika i predstavlja izvrsnu priliku za projektiranje.

Ured Babis C. Tekeolgoua angažiran je za obnovu tri stambena bloka, svaki sa 16 stubišta, iz 30-ih godina u sjevernom predgrađu Hamburga. Krovovi zgrada uništeni su u Drugom svjetskom ratu, a tijekom improviziranih popravaka dodano je nekoliko stanova u potkrovljima kako bi se osigurao životni prostor u gotovo uništenom gradu. Zadatak je bio osmisliti stanove srednje klase za iznajmljivanje u potkrovlju te obnoviti i donje etaže. U svakom stambenom bloku dodano je dvanaest stanova od 75 kvadrata i osam upola manjih stanova.

Stambeni blokovi u Hamburgu s VELUX krovnim prozorimaArhitekt: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Babis C. Tekeoglou

arhitekt u BCT Architekt

S obzirom na moju specijalizaciju u obnovi potkrovlja, s tvrtkom VELUX sam napravio mnoge projekte. Posebni oblici prostorija i jako dnevno svjetlo pružaju nevjerojatne mogućnosti u projektiranju.

Arhitekt: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Vjerujući u ljepotu potkrovlja, Babis C. Tekelioglu odlučio je zadržati izvorna obilježja.

Svaki stan je dobio krovnu kućicu dugu šest metara s balkonom ispred. VELUX krovni prozori s obje strane sljemena osiguravaju puno dnevnog svjetla tijekom dana i prirodnu dvostranu ventilaciju. Funkcionalne i dobro dimenzionirane prostorije s vizualnim vezama među njima i puno sunčeve svjetlosti pravi su luksuz u inače skromnim stanovima.

Grafika

Arhitekt: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Suradnja arhitekta s tvrtkom VELUX na projektu Lorichstrasse nije uključivala samo krovne prozore. VELUX je napravio vizualizacije i analize dnevnog osvjetljenja te je sudjelovao i u izvedbi. Njegovi profesionalni monteri uredili su ogledni stan u kojem su se provjeravale različite opcije iz široke palete proizvoda.

Iako nisu izvedene sve ideje predstavljene u VELUX vizualizacijama, dijalog je nadahnuo i imao pozitivan utjecaj na proces projektiranja.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX krovni prozori (GPU)
Pojedinosti o proizvodu
VELUX electric roofwindow GGU
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Stambeni blokovi
Lokacija: Hamburg, Njemačka 
Arhitekt: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt, Hamburg 
Godina: 2019.
Fotografije: VELUX