{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitekti: Stifter + Bachmann

Odgovarajući na potrebe rastućeg turističkog sektora, Vlada pokrajine Bozen izdvojila je 10 milijuna eura za izgradnju tri nova planinska doma i obnovu preostalih 22 doma.

Na natječaju iz 2013. godine pozvano je osam arhitektonskih ureda iz regije, a pobijedio je rad tvrtke Stifter + Bachmann koji je izazvao podijeljena mišljenja. Nakon godinu dana arhitekti su započeli s izradom izvedbenog projekta, a gradnja je započela u lipnju 2016. godine te se nastavila užurbanim tempom tijekom kratkih alpskih ljeta do listopada 2017. godine.

Novi planinski dom Sasso Nero otvoren je u lipnju 2018. godine. Dočekan je s uzbuđenjem i u arhitektonsko-građevinskim krugovima i među radoznalim planinarima.

U prizemlju doma nalaze se kuhinja i blagovaonica s velikom trostranom staklenom stijenom, koja je materijalima i načinom izvedbe usklađena s VELUX prozorima ugrađenima na ostalim dijelovima doma. Staklena stijena stvara dojam tri zasebne slike koje prikazuju okolni krajolik - visoku stijenu, visoravan i susjedni planinski vrh.

Poimanje prozora kao slike je osnova pažljivog pozicioniranja svih otvora u planinskom domu.

Spavaće sobe na katovima imaju prozore koji uokviruju odabranu sliku u krajoliku i opremljene su¸krevetima na kat, dok je u potkrovlju jedna velika soba s nizom madraca na podu.

Alpsko utočište, Bozen, s VELUX krovnim prozorimaArhitekti: Stifter + Bachmann

Helmut Stifter

arhitekt, Stifter+Bachmann

U ovoj građevini nema podjele između fasade i krova. Sve je jedan veliki krov, pa su VELUX krovni prozori bili naš prvi izbor. Koristili smo iste krovne prozore kakve možemo naći na kućama u selu te su svi naši radnici već bili upoznati s detaljima izvedbe na površini s bakrenim pokrovom. Većina krovova ovdje je napravljena na taj način.

Arhitekti: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Konstrukcija podova i stropova izrađena je od križno lameliranih drvenih ploča. Kompletan interijer, uključivo i namještaj, izrađen je u cijelosti od neobrađene smreke.
Arhitekti su svoje znanje nadopunili s iskustvima iz prakse upravitelja starog planinarskog doma. Zahvaljujući njegovim uputama formirali su prostrani ulazni prostor s garderobom gdje alpinisti mogu raspetljati i pripremiti svoju opremu.

U prizemlju se nalazi kuhinja i veliki dnevni boravak s blagovaonicom. Staklena stijena visine 2 metra propušta sunčevu svjetlost u dubinu prostorije.

Sanitarije, sušionice i ostale servisne prostorije smještene su na dvije suterenske etaže, a iz spavaćih soba na višim etažama pruža se pogled na okolne planinske vrhove. Prozori osiguravaju dnevno svjetlo i prirodnu ventilaciju svakoj spavaćoj sobi.

Grafika

Arhitekti: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Kad je projekt objavljen dio javnosti je ostao šokiran oblikom i optužio je arhitekte za kršenje tradicije. No, ne postoji stvarna tradicija alpskih građevina u Južnom Tirolu. Prvi planinarski domovi sagrađeni su krajem 19. stoljeća, a izgradila su ih njemačka alpska udruženja kao replike gradskih buržujskih kuća te su izgrađene od lokalnog kamena. Stifter + Bachmann nisu namjeravali izmisliti novu tipologiju niti stvoriti posebnu estetiku, nego su građevinu htjeli uklopiti u krajolik. Brojne zanimljive značajke kuće, uključujući panoramsku staklenu stijenu s pogledom od 180 stupnjeva i princip postavljanja prozora, rezultat su pažljivog uklapanja u krajolik.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX krovni prozor GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Planinarski domovi
Lokacija: Pokrajina Bozen / Bolzano, Italija
Arhitekt: Stifter + Bachmann
Godina: 2015. 
Fotografije: Oliver Jaist