{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitekt: SPPA Architekten

U zelenim brdima švicarskog kantona Schaffhausen na sjeveru Švicarske, nedaleko od rijeke Rajne, usred vinograda nalazi se stari štagalj. Četiri stoljeća se koristi za prešanje vina i slična okupljanja. Ne samo da je sama građevina od povijesne vrijednosti, već i način na koji se ističe usred vinograda. Godine 2007. zadruga lokalnih vinara odlučila je investirati u turizam. 2010. godine održan je natječaj za preuređenje starog štaglja kako bi se to povijesno mjesto obogatilo suvremenim programom. Zadruzi je bio potreban novi, višenamjenski prostor za zabave i događanja, kao i mali restoran s takozvanom „vinskom knjižnicom”.

SPPA Architekten odlučili su zadržati postojeće stanje starog štaglja u što je moguće većoj mjeri. Nisu dodani novi fasadni otvori, samo su ulazna vrata zamijenjena novim, u skladu s drvenim daskama na fasadi. Nije uvedeno grijanje, dodana je pozornica i mezanin na drugoj strani prostorije te je izveden novi pod s ujednačenom površinom.

Drevna preša za vino premještena je iz kuta štaglja u vlastitu novu betonsku sobu izgrađenu na istočnoj strani štaglja kako bi je svi prolaznici mogli vidjeti. Veliki prostor između ovog novog volumena i štaglja vodi do ulaza u restoran i služi kao njegov vanjski prostor. Na zapadu je napravljen poseban tehnički ulaz za kuhinjsko osoblje. U novom podzemnom dijelu pored restorana formirane su prostorije za evente, kuhinja i svi potrebni tehnički sadržaji. Svi sadržaji poredani su uz spektakularan hodnik koji ističe spoj stare i nove zgrade.

 Proširenje vinskog podruma u Osterfingenu s VELUX krovnim prozorimaArhitekt: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

partner u SPPA Architekten

Naša je ideja, iako na prvi pogled ekstravagantna, bila vrlo racionalna. Nismo se željeli natjecati s postojećom zgradom jer nam se sviđa njezina snažna i usamljena pojava u ovakvom krajoliku. Zato smo predložili takozvanu ne-zgradu, formirali smo nove prostore u brdu pod zemljom, iza štaglja.

Arhitekt: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

„Okomito svjetlo odozgo bila je jedina opcija u našem projektu, opcija koja nam se jako sviđala. Red prozora u početku se trebao sastojati od ovalnih otvora. Kako smo nakon pobjede na natječaju nastavili razvijati projekt, morali smo pojednostaviti stvari. Ovalna ostakljenja zamijenili su VELUX krovni prozori. Njihove proizvode smo poznavali iz prethodnih projekata jer prilikom raznih obnova imamo posla s mnogo tavana kojima je bilo potrebno dovesti dnevno svjetlo. Ovdje su krovni prozori postavljeni daleko iznad stropa sobe, u cijevima, zbog strmine nagiba terena. Projektirali smo ih zakošene za optimalnu raspodjelu svjetlosti, tako da su krovni prozori gotovo nevidljivi iznutra.” objašnjava arhitekt Peter Trachsler

Grafika

Arhitekt: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

U stijenkama svjetlosnih cijevi skrivena su duga električna svjetla koja pojačavaju dnevno svjetlo i osvjetljavaju izložbu vina postavljenu uz sjeverni zid. Također, ovdje forma slijedi više od jedne funkcije - uz primarnu, izložbu vina, zid služi i kao akustični panel te skriva ventilacijski sustav. Precizno lijevani betonski strop također je obložen akustičnim pločama odgovarajuće boje.

VELUX proizvodi korišteni u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGU
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Vinarija 
Lokacija: Osterfingen, Švicarska 
Arhitekt: SPPA Architekten 
Godina: 2015.
Fotografije: Jürg Zimmermann