Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - povijesna zgrada u blizini Essena
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Dortmannhof je izuzetna zgrada. Nalazi se u zoni čuvenog industrijskog kompleksa Zollverein u Essenu, poznatog po svojoj post-industrijskoj kulturnoj ulozi i izvanrednoj modernoj arhitekturi.

Međutim, od svoje izgradnje 1791. Godine, Dortmannhof se koristio za stanovanje i u poljoprivredne svrhe, jedan od rijetkih takve vrste. Kombinira stanove i staju, sve povezano središnjim ulazom i pod jednim krovom.

Dvojica glazbenika zaljubila su se u tu zgradu tražeći mjesto za život, sviranje i primanje gostiju te su odlučili tamo ostvariti svoje snove. Zadatak nije bio lak jer je cijeli objekt pod strogom zaštititom.

Njihova potraga za arhitektonskim uredima s inovativnim pristupom projektiranju dovela ih je do Sigurda Larsena – njegova je kuća „Roofhouse” u Danskoj, s razigranim krovovima i puno svjetla odozgo, međunarodno priznat i nagrađen projekt.

Ograničenja su bila mnogo zahtjevnija nego kod ostalih uobičajenih projekta, jer su volumen zgrade i njene fasade morali ostati netaknuti. Dopuštene intervencije bile su vrlo strogo propisane, a proces je trajao više od dvije godine, uz stalnu suradnju lokalnih vlasti.

Lokalni propisi dopuštali su dodavanje samo dva mala krovna prozora, bez vanjske izolacije i dodatnih otvora. Izazov je doveo do iznimno inovativnog rješenja, kako za arhitekte tako i za klijente, koji su prepoznali ljepotu ove povijesne zgrade.

Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - povijesna zgrada u blizini Essena
Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

arhitekt u Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Povijesna zgrada ima nekoliko ulaza i unutarnjih veza koje su omogućile istodobno obavljanje različitih poljoprivrednih djelatnosti. Ove su karakteristike zadržane tako da obiteljski život, kreativnost i rad mogu koegzistirati u sličnom duhu.

Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Arhitekti nisu izolirali cijeli volumen, već samo dijelove namijenjene stanovanju. Razlozi za to nisu bili samo ekonomski i ekološki, takvim su rješenjem lijepi stari dijelovi originalne konstrukcije ostali vidljivi. S obzirom na to da je sačuvan izvorni, atraktivni pod od tamnog kamena, kuća se grije s nekoliko tradicionalnih ogrijevnih tijela.

Zahvaljujući modernim prozorima, novi dio je zimi topliji od starog, a ustajali i vrući zrak se ispušta kroz krov - položaj VELUX prozora visoko pod krovom osigurava optimalnu ventilaciju.

Projektirani volumeni pokazali su se savršenim rješenjem za sve probleme, u glazbenim sobama nije bilo potrebe za dodatnim intervencijama radi akustike jer nema međusobno paralelnih zidova.

Pitanje izolacije od požara riješeno je dodavanjem Fermacell vatrootpornih ploča na drvenu konstrukciju.

Grafika

Arhitekt: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Projekt nalikuje minijaturnom selu unutar povijesnog volumena, gdje dvorišta i terase između unutarnjih volumena otvaraju mnoštvo veza između raznih funkcionalnih grupa te povećavaju stambeni prostor u toplijim mjesecima.

Klijentima je trebala glazbena soba s prostorom za malo publike, stan te zasebna stambena jedinica za goste.

Zadržana je labirintna struktura kuće sa svim njezinim vezama i prečicama. Staja i stog sijena zamijenjeni su novim prostorijama, ali su mnogi stari elementi, poput korita za hranjenje životinja, zadržani i integrirani u zidove.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru
VELUX roof window GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Godina:  Dortmannof 1791., interno proširenje završeno 2020.
Lokacija: Essen, Njemačka
Arhitekt:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Berlin
Područje:  350 m2
Fotografije: Christian Flatscher