{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan mjesta
Arhitekti: Benetti Grigolo Architetti

Projekti Domenica Benettija i Massima Grigola obuhvaćaju raspon od stambenih zgrada, preko luksuznih komercijalnih projekata sve do javnih građevina, uključujući i turističku infrastrukturu.

Zahvaljujući projektu Asiago Golf Club, upoznali su svoje buduće klijente, za koje su 2015. godine isprojektirali vikendicu. Klijent je želio mjesto gdje bi cijela njegova obitelj mogla provoditi vrijeme zajedno. Zaljubio se u prirodu koja okružuje ovo područje i pogled na Val d’Assa te je odlučio ondje sagraditi svoje gnijezdo za odmor.

Arhitekti su spremno odgovorili na izazov i stvorili kuću koja se besprijekorno stapa s prirodom unatoč velikim dimenzijama. Pomoćni prostori, poput garaže, ukopani su u teren i stoga se ne percipiraju kao zaseban volumen. Također, željeli su ostaviti što više prirodnog terena pa popločanih površina u okolišu ima što manje moguće.

Nakon opsežnih istraživanja na temu reinterpretacije tradicionalne arhitekture, arhitekti su se odlučili za pravokutni volumen s kosim krovom, obložen neobrađenim daskama od ariša i bez nepotrebnih retro ukrasa. U interijeru nisu slijedili tradicionalnu tipologiju jer su se od tih davnih dana prilično promijenile veličine soba koje je klijent želio, kao i odnos unutarnjih i vanjskih prostora moderne kuće za odmor. Potreba za zaštitom od vremenskih nepogoda stvar je prošlosti. Klijentova želja da provodi vrijeme na suncu, u neposrednom kontaktu s okolišem, odražava suvremeni odnos prema prirodi.

Vikendica u Roani s VELUX krovnim prozorimaArhitekti: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Domenico Benetti

arhitekt u Benetti Grigolo Architetti

Naš je klijent shvatio ljepotu jakog zenitalnog svjetla koje osvjetljava prostoriju s njene najviše točke i osvjetljava površinu stropa. Klijent je čak predlagao još više krovnih prozora, ali za to jednostavno nije bilo dovoljno mjesta.

Arhitekti: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Drvo je sveprisutno u projektu, i to u svim oblicima. Izvana je neobrađeno i izbijeljelo na suncu, iznutra je u prirodnoj toploj nijansi, kao kontrast sivim betonskim zidovima kupaonica i velikim staklenim površinama te šarenom modernom namještaju.

Kuća je organizirana oko velikog dnevnog boravka s panoramskim pogledom na netknutu prirodu. Ta velika prostorija zaštićena je od pregrijavanja uvlačenjem staklene stijene u volumen kuće. Tako formirana lođa se produžava u terasu koja izvire iz volumena. Potpuno ostakljena fasada zaštićena je od izravnog sunčevog svjetla i uokviruje krajolik poput slike, dok VELUX krovni prozori iznad dvovisindkog prostora dnevnog boravka kompenziraju gubitak svjetla uzrokovan uvlačenjem duboke lođe.

Dvovisinski prostor omogućava vizualnu vezu dnevne zone sa spavaćom zonom u potkrovlju. Panoramsko stubište i niz manjih otvora uz sjeverno pročelje povezuju sve tri etaže i omogućavaju percepciju kuće kao cjeline.

Grafika

Arhitekti: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Za razliku od otvorenih prostora dnevnog boravka, šest spavaćih soba - svaka s vlastitom kupaonicom i garderobom - funkcionalne su i udobne. One na najvišoj etaži, pod kosim krovom, osvijetljeni su samo odozgo. Krovni prozori u spavaćim sobama veliki su i smješteni na visini koja omogućuje pogled na dolinu, dok su manji krovni prozori kupaonice postavljeni više kako bi se osigurala privatnost.

Pogledi prema van orijentirani su samo u jednom smjeru – na panoramski pogled - dok su ostala pročelja zatvorenija kako bi se izbjegao vizualni kontakt sa susjedima.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru
VELUX električni krovni prozori (GGL)
Pojedinosti o proizvodu
VELUX roof window GGL
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Vikendica
Lokacija: Roana, Italija 
Dizajn: Benetti Grigolo Architetti
Godina: 2019.
Fotografije: Andrea Seglani