{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Kuće u stambenom kompleksu Stjørdal Active House, nalaze se pored norveškog grada Trondheima, a njih šest formiralo je sklop od dva reda kuća u nizu, okruženih prirodom. Drvo je jedan od glavnih materijala korištenih u tim kućama, a ono se stoljećima koristilo kao građevinski materijal u Norveškoj.

Svaka kuća smještena je na uskoj i dubokoj parceli te ima neto površinu od 138 m2, raspoređenu na dvije etaže. Dok dubina omogućuje ekonomičnu organizaciju prostora i uštedu energije, krovni prozori ključni su za osiguravanje dovoljno svjetla i zdravu unutarnju klimu.

S tri spavaće sobe, prikladnom praonicom rublja i prostranom terasom, svaka stambena jedinica nudi niz sadržaja za obitelji različitih veličina i stilova života. Središnja točka kuće je veliki dnevni prostor na katu s blagovaonicom s kuhinjom. Krovni prozori ondje dovode dnevno svjetlo odozgo, a prozori na pročelju pružaju odličan pogled na fjord Trondheim. Čak i u multifunkcionalnoj sobi u prizemlju, ukućani mogu uživati u dnevnoj svjetlosti koja dolazi odozgo i to zahvaljujući svjetlosnom tunelu na stropu. Prirodno dnevno svjetlo tako ulazi u samo središte kuće, čime se smanjuje potreba za umjetnom rasvjetom tijekom dana.

Gradske kuće Zdrav dom u Stjørdalu s VELUX krovnim prozorimaArhitekt: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Torstein Nordby

od Stjørdala

Život u energetski učinkovitoj kući ne mora biti kompliciran ili skup izazov. Ne morate žrtvovati privlačnu arhitekturu ili kvalitetu svježeg zraka u zatvorenom prostoru.

Arhitekt: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

U procesu projektiranja, za mjerenje i osiguravanje optimalnih uvjeta dnevnog svjetla, korišten je softver VELUX Daylight Visualizer 2. Prikazi osvjetljenja pripremljeni su za mjerenje faktora dnevnog svjetla - priznatog pokazatelja performansi za procjenu količine raspoloživog dnevnog svjetla u prostoriji.

Zahvaljujući suradnji s tvrtkom VELUX, već u konceptualnoj fazi projektiranja korišten je alat za projektiranje rasvjete koji je omogućio prilagodbu tlocrta kako bi dio svjetla s visokih krovnih prozora dospio u prizemlje kroz otvoreno stubište.

Grafika

Arhitekt: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Kuće su opremljene hibridnim sistemom ventilacije koji pruža izvrsnu kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine. Svjež zrak dobiva se prirodnom ventilacijom kroz krovne prozore VELUX INTEGRA®. Krovni prozori mogu se programirati da automatski prirodno ventiliraju prostor, a po potrebi mogu se upravljati ručno pomoću zidnog prekidača. Prirodna ventilacija kombinirana je s uravnoteženim sustavom mehaničke ventilacije s rekuperacijom zraka koja štedi energiju i novac.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru
VELUX electric roofwindow GGU
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Healthy Home Townhouses 
Lokacija: Stjørdal, Norveška
Arhitekt: Ketill Skogholt
Razvojni inženjer: Tore Lingaard A/S
Inženjer: Grontmij
Godina: 2014.
Fotografije: Anniken Z. Furunes