{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Predgrađa mnogih britanskih naselja brzo su rasla 1960-ih, zbog promjena u propisima o urbanističkom planiranju te je u posljednjih nekoliko godina veliki broj dobrih parcela sa zastarjelim, uglavnom jednokatnim zgradama ušlo na tržište nekretnina. Većina novih vlasnika ruši kuće i počinje od nule, ali neki prihvaćaju ekološki svjesniji pristup tijekom tog procesa.

Takav je bio slučaj s klijentima ureda Charlie Luxton Design koji su zamislili izgradnju potpuno nove kuće nakon što su kupili komad zemlje u Cotswoldsu. No, Charlie Luxton, u skladu sa svojim uvjerenjem da se arhitekturom bavi na ekološki prihvatljiv način, uvjerio ih je da iskoriste barem postojeće temelje.

Iako zgrada privlači svojom izravnom ljepotom, Charlie Luxton, ističe smanjenje emisija ugljičnog dioksida i prirodnu ventilaciju.

Dobra izolacija krova je jedna od najbitnijih točaka za izbjegavanje pregrijavanja, a dobro izolirani limeni krov ne propušta toplinu u strukturu kuće.

Fascinantan uvid u strategije Charlie Luxton Design o tome kako graditi na ekološki osviješten način može se pronaći na njihovoj web-stranici. Premda jednostavno napisani, tekstovi su prepuni preciznih informacija i za arhitekte i za buduće klijente.

Novoizgrađeni projekt koji pokazuje VELUX krovne prozore - ladanjska kuća in Oxfordshireu
Arhitekt: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Charlie Luxton

arhitekt u Charlie Luxton Design

Svjetlost ulazi u kuću sa svih strana. Svjetlo je ključno, bilo da projektirate od nule ili preuređujete zgradu. Dobro prirodno svjetlo u zatvorenom prostoru može i poboljšati i pokvariti prostoriju. Gledam na arhitekturu kao slikanje svjetlom, stvaranje kontrasta.

Arhitekt: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

„Ovdje smo koristili automatsku verziju prozora VELUX INTEGRA®, dobro rade i pouzdani su, često ih koristimo u našim projektima. Nisam pobornik olakšavanja života samo radi vlastitog komfora, no kako neki ljudi možda nisu dovoljno upućeni da sami reguliraju klimu u zatvorenom prostoru, tehnologija u obliku automatski upravljanog krovnog prozora može biti od velike pomoći. Lijepo je što ga možemo istovremeno koristiti za smanjenje potrošnje energije i za poboljšanje životnih uvjeta. Ja sam za inteligentnu podršku koja ne znači odvajanje od prirode ili prepuštanje kontrole. Važno je ujutro moći otvoriti prozor i slušati kako ptice pjevaju”, objašnjava Charlie Luxton.

Grafika

Arhitekt: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Dodani kat u istočnom krilu kuće sadrži dvije velike spavaće sobe, garderobu i dvije en-suite kupaonice.

Nekoliko VELUX krovnih prozora osvjetljava prostore na katu, manje prostorije dobijaju dnevno svjetlo samo putem njih.

Otvor iznad stubišta pruža zenitalno svjetlo u prizemlju.

Zbog posebnog oblika krova, u prostranu, ugodnu kuhinju ulazi svjetlo iz svih smjerova.

VELUX proizvodi korišteni u ovom primjeru

Krovni prozori sa središnjim ovjesom (GGU)
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt:  Obiteljska kuća
Lokacija: Oxfordshire, Velika Britanija
Arhitekt:  Charlie Luxton Design
Godina: 2017. do 2018.
Fotografije: Ed RS Aves