zu-haus
Austria

Pretvaranje stare staje u moderan dom stvorilo je  kuću koja povezuje generacije i integrira tehnologiju, uštedu energije i tradicionalnu arhitekturu. 

Lako je shvatiti zašto bi mlada obitelj željela živjeti u Auerstalu. Ovo selo u austrijskoj regiji Weinviertel odlikuju gusta i zatvorena dvorišta u središtu, lijepa uličica sa vinskim podrumima i brdoviti krajolik.

Na rubu sela, tročlana obitelj Döllinger-Tsao krenula je sa pretvaranjem stare staje u novu kuću.

Ekološki osviještena obitelj unajmila je arhitekta Martina Rührnschopfa, koji je poznat po pažljivom pristupu ekološkoj  arhitekturi temeljenoj na lokaciji.

Zauzimajući cjelovit pristup energiji, udobnosti i okolišu, projektni tim krenuo je u razvoj niskotehnološkog koncepta Aktivne kuće s visokom kvalitetom stanovanja. Na malom zemljištu, smještenom između dvije postojeće zgrade, prethodno se nalazila staja. Nova bi struktura u idealnom slučaju nudila suvremene životne uvjete, odajući počast prošlosti.

Nije postala niti „moderna, hladna kutija“, niti očito izmijenjena staja s rešetkama na prozorima i polistirenom

kaže arhitekt Martin Rührnschopf.

Na mjestu stare staje, Rührnschopf je stvorio kuću od 129 m2 koja je zadržala izgled izvorne gospodarske zgrade uz korištenje modernih elemenata. Završena 2013. godine, suvremena interpretacija staje nastavlja se do unutrašnjosti, a stupovi, noseći strukturni elementi, stropne grede i krov izrađeni su od drveta.

S unutarnje strane, dio unutarnje površine zida bio je prekriven starim glinenim opekama.

Arhitekt je zadržao i reinterpretirao tradicionalne funkcionalne elemente, uključujući proreze za ventilaciju i klizna vrata staje, koji sada omogućuju obitelji lako otvaranje doma ili stvaranje privatnosti. 

Dizajnerski tim usredotočio se na  stvaranje dovoljno dnevne svjetlosti čak i za vrijeme oblačnih, maglovitih dana, što je prilično često u regiji Weinviertel tijekom jeseni i zime.

Kombinacija vertikalnog ostakljenja velikih razmjera s južne strane i dobro postavljenih krovnih prozora jamči obilno, ujednačeno i prirodno svjetlo, pridonoseći ugodnoj, prostranoj unutrašnjosti. Kombinacija obilnog dnevne svjetlosti, bijelih zidova, svijetlog drveta i betonskih podova stvara fascinantno svjetlosno raspoloženje.


VELUX INTEGRA® krovni prozori

Ako želite potpunu udobnost, VELUX INTEGRA® krovni prozor na daljinsko upravljanje je odgovor. Uz prozor dobivate novi VELUX INTEGRA®  zidni prekidač sa kojim možete lakše i brže upravljati svojim prozorima i dodatnom opremom, kao npr. sjenilima, vanjskim tendama i roletama, i to s bilo kojeg mjesta u kući. VELUX INTEGRA® krovni prozor dostupan je u verzijama s električnim ili solarnim napajanjem.

Vanjske tende

VELUX vanjske tende za krovne prozore blokiraju sunčeve zrake prije nego udare u prozorsko staklo te smanjuju pasivno grijanje do 72%. Pomažu održati vašu sobu ugodnom tijekom vrućeg i sunčanog dana. Vanjske tende su providne, tako da još uvijek možete uživati u pogledu.

VELUX CABRIO® krovni balkon

CABRIO® krovni balkon se otvara u trenutku kako bi u vaš dom doveo još više dnevne svjetlosti, svježeg zraka i neometan pogled na okolinu. S vanjske strane CABRIO® izgleda kao i svaki drugi VELUX krovni prozor - savršeno se uklapa u konstrukciju krova kada je zatvoren.

VELUX INTEGRA® dodatna oprema

VELUX INTEGRA® sustav je asortiman krovnih prozora, sjenila, roleta i dodatne opreme koji imaju električno i solarno napajanje i čine rad sa VELUX krovnim prozorima lakšim i praktičnijim. Svi proizvodi su jednostavni za upotrebu i uživanje zahvaljujući elegantnoj upravljačkoj podlozi VELUX INTEGRA® i intuitivnom sučelju zasnovanom na ikonama i unaprijed definiranim programima.   

Kontaktirajte nas: