zu-haus
Austria

Pretvaranje stare staje u moderan dom stvorilo je  kuću koja povezuje generacije i integrira tehnologiju, uštedu energije i tradicionalnu arhitekturu. 

Lako je shvatiti zašto bi mlada obitelj željela živjeti u Auerstalu. Ovo selo u austrijskoj regiji Weinviertel odlikuju gusta i zatvorena dvorišta u središtu, lijepa uličica s vinskim podrumima i brdoviti krajolik.

Na rubu sela, tročlana obitelj Döllinger-Tsao krenula je s pretvaranjem stare staje u novu kuću.

Ekološki osviještena obitelj unajmila je arhitekta Martina Rührnschopfa, koji je poznat po pažljivom pristupu ekološkoj  arhitekturi temeljenoj na lokaciji.

Zauzimajući cjelovit pristup energiji, udobnosti i okolišu, projektni tim krenuo je u razvoj niskotehnološkog koncepta Aktivne kuće s visokom kvalitetom stanovanja. Na malom zemljištu, smještenom između dvije postojeće zgrade, prethodno se nalazila staja. Nova bi struktura u idealnom slučaju nudila suvremene životne uvjete, odajući počast prošlosti.

Nije postala niti „moderna, hladna kutija“, niti očito izmijenjena staja s rešetkama na prozorima i polistirenom

kaže arhitekt Martin Rührnschopf.

Na mjestu stare staje, Rührnschopf je stvorio kuću od 129 m2 koja je zadržala izgled izvorne gospodarske zgrade uz korištenje modernih elemenata. Završena 2013. godine, suvremena interpretacija staje nastavlja se do unutrašnjosti, a stupovi, noseći strukturni elementi, stropne grede i krov izrađeni su od drveta.

S unutarnje strane, dio unutarnje površine zida bio je prekriven starim glinenim opekama.

Arhitekt je zadržao i reinterpretirao tradicionalne funkcionalne elemente, uključujući proreze za ventilaciju i klizna vrata staje, koji sada omogućuju obitelji lako otvaranje doma ili stvaranje privatnosti. 

Dizajnerski tim usredotočio se na  stvaranje dovoljno dnevne svjetlosti čak i za vrijeme oblačnih, maglovitih dana, što je prilično često u regiji Weinviertel tijekom jeseni i zime.

Kombinacija vertikalnog ostakljenja velikih razmjera s južne strane i dobro postavljenih krovnih prozora jamči obilno, ujednačeno i prirodno svjetlo, pridonoseći ugodnoj, prostranoj unutrašnjosti. Kombinacija obilnog dnevne svjetlosti, bijelih zidova, svijetlog drveta i betonskih podova stvara fascinantno svjetlosno raspoloženje.


VELUX solarni i elektični krovni prozori

Ako želite potpunu udobnost, VELUX solarni i električni krovni prozor na daljinsko upravljanje je odgovor. Uz solarni i električni krovni prozor dobivate novi VELUX zidni prekidač sa kojim možete lakše i brže upravljati svojim prozorima i dodatnom opremom, kao npr. sjenilima, vanjskim tendama i roletama, i to s bilo kojeg mjesta u kući. VELUX krovni prozori dostupni su u verzijama s električnim ili solarnim napajanjem.

Vanjske tende

VELUX vanjske tende za krovne prozore blokiraju sunčeve zrake prije nego udare u prozorsko staklo te smanjuju pasivno grijanje do 72%. Pomažu održati vašu sobu ugodnom tijekom vrućeg i sunčanog dana. Vanjske tende su providne, tako da još uvijek možete uživati u pogledu.

VELUX krovni balkon

VELUX krovni balkon se otvara u trenutku kako bi u vaš dom doveo još više dnevne svjetlosti, svježeg zraka i neometan pogled na okolinu. S vanjske strane VELUX krovni balkon izgleda kao i svaki drugi VELUX krovni prozor - savršeno se uklapa u konstrukciju krova kada je zatvoren.

VELUX solarna i električna dodatna oprema

VELUX solarni i električni proizvodi su asortiman krovnih prozora, sjenila, roleta i dodatne opreme koji imaju električno i solarno napajanje i čine rad s VELUX krovnim prozorima lakšim i praktičnijim. Svi VELUX solarni i električni  proizvodi su jednostavni za upotrebu i uživanje zahvaljujući elegantnoj upravljačkoj podlozi i intuitivnom sučelju zasnovanom na ikonama i unaprijed definiranim programima.   

Kontaktirajte nas: