Škola Endrup
Danska

Obnova dviju predškolskih učionica u školi Endrup pružila je priliku za stvaranje zdravih unutarnjih okruženja za djecu i  implementaciju novih, energetski učinkovitih tehnologija. Čineći to dizajnerski tim se nadao stvoriti bolje okruženje za učenje i predavanje - i povezivanje sa prirodom. 

Škola Endrup je državna škola izgrađena početkom 1970-ih i nalazi se u Fredensborgu, istočna Danska. Sastoji se od niza niskih zgrada koje nude oko 7,000 četvornih metara zatvorenog prostora. U školi je smješteno 450 učenika i 52 učitelja koji redovito uživaju u prekrasnom krajoliku i mirnom okruženju parka oko palače Fredensborg.

Donedavno je u dvije predškolske učionice škole Endrup nedostajalo dnevne svjetlosti i svježeg zraka – dokazana dva čimbenika koja poboljšavaju dobrobit, koncentraciju i shodno tome sposobnost učenja. Učionice su bile mračne, vertikalni prozori su stvarali neugodne promjene temperature i učitelji i učenici su patili od nekvalitetnog zraka što je uzrokovalo nelagodu i umor. Škola je zatražila pomoć općine Fredensborg.

U suradnji sa VELUX Grupom, općina je pronašla rješenje. Instaliranje krovnih prozora sa softwarom koji omogućava automatsku kontrolu i pulsnu ventilaciju koja bi osigurala učionicama svježi zrak bez velikih promjena temperature. “Željeli smo rješenje koje prozračuje prostorije, snižava temperatre i stvara bolje svjetlo", objašnjava arhitekt Knud Jensen.

Prije
Poslije

Danas učenici i učitelji primjećuju znatne razlike u cjelokupnoj atmosferi učionica i ne samo da uživaju u dnevnoj svjetlosti i svježem zraku već su i povezani sa prirodom koja ih okružuje. Projekt škole Endrup također je poslužio kao izvor inspiracije i najbolje prakse za obnovu škole Langebjerg 2014.

Primjećujemo kada sunce sija i kada dolazi do promjene vremena. Prije su sobe bile samo mračne. Sunčeva svjetlost me jednostavno usrećuje, a to je osjećaj koji bih voljela prenijeti na učenike.

Kirsten Hansen, predškolska učiteljica, škola Endrup

Prostori transformirani dnevnom svjetlošću

Znajući važnost dnevne svjetlosti za biološkle ritmove ljudi, njihovu dobrobit, performanse i sposobnost učenja, dizajnerski tim je prirodnu dnevnu svjetlost učinio žarišnom točkom obnove. 

Faktor dnevne svjetlosti (DF) uobičajena je i jednostavna mjera za raspoložljivu količinu dnevne svjetlosti u sobi. Što je veći DF to je više dnevne svjetlosti u sobi. Prostorije sa prosječnim DF-om od 2% ili više smatraju se osvjetljenim dnevnom svjetlošću, a prostorije sa prosječnim DF-om od 5% su izrazito osvjetljene dnevnom svjetlošću.  

Kako bi došli do idealnog rješenja za dnevnu svjetlost za učionice škole Endrup, dizajnerski tim je izveo računalne simulacije koristeći VELUX Daylight Visualizer 2, program posvećen dizajnu i analizi dnevne svjetlosti. 

Prije obnove, čimbenici dnevne svjetlosti u učionicama su bili zabrinjavajuće niski - u prosjeku samo 0.8% i 1.1% – električna rasvjeta bila je potrebna tijekom cijelog dana. Ugradnja VELUX krovnih prozora podigla je faktore dnevne svjetlosti na 3,7% i 5,7%, a distribucija svjetlosti u učionicama također je postala ujednačenija.

Promjena je transformirala radno mjesto, a učiteljice Kirsten Hansen i Annette Lehmann su oduševljene. „Sada se soba dojima svijetlo i privlačno“, objašnjava Annette, a Kirsten dodaje, „Prije smo gotovo uvijek morali uključivati električno svjetlo, ali to nam sada rijetko treba. Uz to, krovni prozori pojačavaju osjećaj visokog stropa." 

Optimizirana i kontrolirana uporaba dnevne svjetlosti smanjila je upotrebu električne rasvjete u obnovljenim učionicama za 30%. Dovoljno sunčeve svjetlosti također pruža korisne solarne dobitke tijekom zimskog razdoblja, značajno pomažući u smanjenju potrošnje energije u zgradi.                                                                                                                                        

 

Ventilacija

Novi VELUX krovni prozori u predškolskom dijelu učinkovito su riješili problem lošeg zraka, a Annette i Kirsten zadovoljne su automatskom kontrolom prozora i pulsnom ventilacijom. S 28 učenika na koje trebaju paziti u svakom razredu, rijetko imaju vremena same izvršiti ručnu ventilaciju zraka. Prije obnove, često su to jednostavno zaboravili.

„Sad software osigurava ventilaciju zraka tijekom pauza i kad god je to potrebno. U učionici postoji monitor za CO2 i ako treba ventilirati zrak, prozori se automatski otvaraju i ponovno zatvaraju kad je ventilacija dovršena ili ako počne padati kiša ”, objašnjava Annette.

“Unutrašnja klima je puno ugodnija sada kada se zrak ventilira kroz krovne prozore. Soba ne postaje hladna kao nekada kad smo ventilirali zrak kroz vertikalne prozore ”, dodaje Kirsten.

 

Novi odnos sa okolišem 

Postavljanje krovnih prozora u predškolskom dijelu uglavnom je motivirano potrebom za poboljšanjem kvalitete zraka. No ispostavilo se da to ima i niz drugih pogodnosti. Prije svega, prozori su učiteljima i učenicima omogućili novi način uživanja u dnevnoj svjetlosti i svojoj okolini. U užurbanoj učionici ne morate dugo promatrati učenike da biste primijetili da i oni uživaju u novom pogledu na vanjski svijet. Čini se da je promatranje lokalnih divljih životinja dobrodošlo ometanje kada petogodišnjacima i šestogodišnjacima treba predah od podučavanja.


Proizvodi korišteni u ovom projektu

VELUX solarni i elektični krovni prozori

Ako želite potpunu udobnost, VELUX solarni i električni krovni prozor na daljinsko upravljanje je odgovor. Uz solarni i električni krovni prozor dobivate novi VELUX zidni prekidač sa kojim možete lakše i brže upravljati svojim prozorima i dodatnom opremom, kao npr. sjenilima, vanjskim tendama i roletama, i to s bilo kojeg mjesta u kući. VELUX krovni prozori dostupni su u verzijama s električnim ili solarnim napajanjem.

Rolo sjenila za zamračenje

  • Potpuno zamračenje
  • Zaustavljanje u bilo kojoj poziciji
  • 16 različitih boja i dezena  

VELUX rolo sjenila za zamračenje za krovni prozor osigurava potpuno zamračenje u svakom trenutku. Idealno je u spavaćim sobama, gdje vam je potrebna potpuna kontrola svjetla za čvrst noćni san ili miran poslijepodnevni odmor.

VELUX solarna i električna dodatna oprema

VELUX solarni i električni proizvodi su asortiman krovnih prozora, sjenila, roleta i dodatne opreme koji imaju električno i solarno napajanje i čine rad s VELUX krovnim prozorima lakšim i praktičnijim. Svi VELUX solarni i električni  proizvodi su jednostavni za upotrebu i uživanje zahvaljujući elegantnoj upravljačkoj podlozi i intuitivnom sučelju zasnovanom na ikonama i unaprijed definiranim programima.   

Vanjske tende

VELUX vanjske tende za krovne prozore blokiraju sunčeve zrake prije nego udare u prozorsko staklo te smanjuju pasivno grijanje do 72%. Pomažu održati vašu sobu ugodnom tijekom vrućeg i sunčanog dana. Vanjske tende su providne, tako da još uvijek možete uživati u pogledu.

Proizvodi za ugradnju

Asortiman VELUX opšava i proizvoda za ugradnju čine profesionalnu ugradnju vaših krovnih prozora brzom, jednostavnom i sigurnom. Svi orginalni VELUX proizvodi za ugradnju su kompatibilni kako bi osigurali otpornost vašeg krovnog prozora na vremenske uvjete i sigurno povezivanje s krovnom instalacijom.

Kontaktirajte nas: