UZNEMIRUJUĆE ČINJENICE O GENERACIJI ZATVORENIH PROSTORA


Provodimo 90 % vremena u zatvorenom prostoru bez dovoljno dnevne svjetlosti ili svježeg zraka. Više ne razmišljamo o tome, ali znanstveno je dokazano da to može biti štetno po naše zdravlje i dobrobit.

Mi smo generacija zatvorenih prostora. Na vama je kako će se naša priča završiti.

Pogledajte film


ZRAK U ZATVORENOM PROSTORU MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD VANJSKOG ZRAKA

Bez obzira gdje živite, otvaranje prozora kako bi omogućili da uđe svježi zrak gotovo je uvijek bolje nego udisanje ustajalog zraka u zatvorenom prostoru.

DNEVNA SVJETLOST MOŽE POBOLJŠATI SPOSOBNOSTI UČENJA VAŠE DJECE DO 15 %

Znanstveno je dokazano da učionice koje su dobro osvijetljene dnevnom svjetlošću omogućuju učinkovitije učenje od onih koje su slabo osvijetljene. Nema razloga sumnjati da se te prednosti mogu primijeniti i u domu i na radnom mjestu.

ŠTO JA MOGU UČINITI?

Postoje mnogi načini postizanja bolje kvalitete zraka i više dnevne svjetlosti u vašem domu. Neki su brzi i jednostavni, dok drugi zahtijevaju nešto više vremena, ali omogućuju stabilna dugoročna poboljšanja.

BORAVAK U VLAŽNIM I PLJESNIVIM DOMOVIMA POVEĆAVA RIZIK OD POJAVE ASTME ZA 40 %

Nekvalitetan zrak u zatvorenom prostoru može izazvati ili
pogoršati dišne probleme i alergije.

DJEČJE SOBE SU ČESTO NAJZAGAĐENIJE PROSTORIJE U KUĆI

Otrovne čestice, CO2 koji izdišemo – dječje sobe često sadržavaju najvišu koncentraciju štetnih čestica u kući.

NEDOSTATAK DNEVNE SVJETLOSTI 15 % OSOBA ČINI TUŽNIMA

Moć dnevne svjetlosti nije moguće umjetno proizvesti. Sunčeva svjetlost nam je nužna da bismo se osjećali energično i zdravo.

NIJE DOVOLJNO ZNATI


Važno je da svi promislimo o načinu na koji živimo u zatvorenom prostoru. Od pojedinaca do arhitekata, od tvrtki do vlada, svi smo odgovorni da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo se pobrinuli da naši domovi budu zdrava mjesta za život i odrastanje.


Zašto nam je stalo?

Već više od 75 godina tvrtka VELUX posvećena je poboljšanju kvalitete ljudskih života svojim doprinošenjem u osiguravanju dovoljno svjetlosti i svježeg zraka u domovima i na radnim mjestima.
Zdravstvene prednosti sada su i znanstveno potvrđene, ali pred nama je još dug put prije nego što budemo razumjeli da svjež zrak nije samo nešto što je „lijepo”, nego i nešto što je „nužno”.
Srećom, nismo sami na ovom putovanju. Surađujemo s drugim liderima na svjetskom tržištu u industriji gradnje i građevinarstva da bismo izgradili bolje domove. Naša rješenja ne mogu riješiti sve probleme generacije zatvorenih prostora, ali možemo pomoći u ukazivanju najboljeg