Kondenzacija - prirodna pojava

Kondenzacija

Kondenzacija je prirodni fenomen. Javlja se kao vlažni magličasti sloj na površini boca, ogledala, pločica, stakla i sličnih objekata. 

Kondenzacija nastaje kada topli zrak zasićen vlagom dođe u kontakt s hladnom površinom, npr. prozorskim staklom. Tada dolazi do hlađenja zraka i višak vodene pare se pretvara u tekuće stanje, tj. kondenzira na objektu. Stvaranje kondenzacije na vašim krovnim prozorima nije rezultat loše kvalitete prozora, već potpuno prirodna pojava.

Uzroci povećane količine vlage u zraku

  • kuhanje, tuširanje, pranje i sušenje rublja
  • disanje, znojenje ukućana
  • sobno bilje
  • izolacija koja ne dopušta prirodnu ventilaciju

Izolacija nekad i danas

Kondenzacija
Kondenzacija

Unutarnja klima prostora nekad

Nekada su cijene grijanja bile povoljnije i rijetki su domovi bili kvalitetno izolirani. Vjetar je prodirao ispod krova i kroz utore na prozorima. Vodopropusni spojevi osiguravali su trajnu prirodnu ventilaciju domova - kroz pukotine je ulazio hladan, suhi zrak, a izlazio topao i vlažan. Usto, namještaj (podovi, ormari, tapete i sl.) bili su izrađeni od prirodnih materijala koji dobro apsorbiraju vlagu iz zraka. Zrak u prostorijama bio je puno suši nego danas, dakle nije sadržavao dovoljno vlage koja bi uzrokovala kondenzaciju.

Unutarnja klima prostora danas

Izolacijska stakla, izolacijski materijali, parne brane i tijesni spojevi osmišljeni su kako bi zadržali toplinu u prostoriji, ali drugi, neželjeni efekt koji se njihovom primjenom javlja je zarobljavanje vlage u prostoru. Zato je važno brinuti o unutarnjoj klimi prostora redovitim provjetravanjem i održavanjem odgovarajuće temperature.

Kako kontrolirati vlagu u prostoru?

VELUX-kondenzacija

Jeste li ikada razmišljali koliko se vlage proizvede u prostoriji u jednom danu? Sobno bilje, kuhanje, tuširanje, pranje i sušenje rublja uzrokuju zasićenje zraka vodenom parom. Usto, vlagu stvaraju ljudi, disanjem i znojenjem. Dugoročno gledano, vlaga u zraku može narušiti zdravlje ljudi, uništiti predmete te uzrokovati razvoj plijesni. Redovito prozračivanje jedini je način da se takve negativne posljedice spriječe. 

Kako smanjiti količinu vlage u prostoru:

  • Ako je moguće, ne sušite rublje unutar kuće
  • Zatvorite vrata kuhinja i kupaonica
  • Smanjite broj sobnog bilja
  • Redovito prozračujte prostor. Ne dozvolite da količina vlage u zraku prijeđe 45%. Budući da grinje ugibaju ako je količina vlage u zraku ispod 45%, to je dodatna prednost!
  • Održavajte stalnu temperaturu prostorije ne manju od 20°C, ako je moguće

Ispravno prozračivanje

Dostatno prozračivanje postiže se na način da se prozori ostave potpuno otvoreni 5 minuta barem tri do četiri puta dnevno. To je kratko vrijeme dovoljno za izmjenu zraka, a neće prouzročiti hlađenje namještaja i zidova, tj. povećanje troškova grijanja. Stalno otvoreni prozori ili ventilacijski preklopi uzrokovali bi nepotreban gubitak energije u sezoni grijanja.

Pravilna unutarnja obloga

Pravilno izvedena obloga oko krovnog prozora osigurat će strujanje zraka po cijeloj unutrašnjoj površini stakla, što smanjuje mogućnost pojave kondenzacije. Pri ugradnji, gornji i donji dio obloge ne smiju biti okomiti na prozor, nego što otvoreniji, po mogućnosti potpuno horizontalni/vertikalni. Radijator smjestite ispod prozora, a kod izvedbe s klupčicom osigurajte prostor za nesmetano strujanje toplog zraka. Toplinsku izolaciju krovišta zaštite parnom branom kako bi se spriječilo prodiranje vodene pare i stavarnje kondenzata u krovištu. Vlažno krovište nepovoljno utječe na klimu prostora - potiče stvaranje gljivica i razvoj respiratornih problema kod ukućana.

velux-unutarnja-obloga

Trebate više informacija?

Kontaktirajte naš ured i zatrežite dodatne informacije ili servisnu oposjetu.