Europska studija VELUX grupe

Studija o udobnosti, energiji i okolini u europskim domovima – što 14.000 Europljana kaže o zdravlju, domu i energiji?

5 koraka do zdravog doma

Ovogodišnji Healthy Homes Barometer identificirao je 5 područja koja značajno utječu na naše zdravlje i razinu energije.

1


Osigurajte dobre uvjete za san

 
Dobri uvjeti za san su ugodna temperatura, 100% zamračenje, mir i tišina. U ovakvim uvjetima više od 50% ispitanika smatra da imaju više energije.

2


Težite ka ugodnim temperaturama

 
Ugodna temperatura prostora znači ugodnu svježinu ljeti i ugodnu toplinu zimi. Hladno okruženje udvostručuje rizik prehlade.

3


Dovedite svježi zrak

 
Svjež zrak ulazi u prostor kroz prozore i vrata. Ako ne provjetravate, dvostruko je veća vjerojatnost da ćete se osjećati umorno i apatično. To možete promijeniti s 2-4 prozračivanja dnevno.

4


Dovedite dnevnu svjetlost

 
Dovoljna količina dnevne svjetlosti osigurava se strateškim postavljanjem fasadnih i krovnih prozora. Povećanjem količine dnevne svjetlosti postotak stanovnika koji smatraju da imaju nizak nivo energije pada s 37% na 21%.

5


Izbjegavajte vlagu

 
Izbjegavajte prekomjernu vlagu uzraku kako bi spriječili stvaranje plijesni i gljivica. Plijesni i gljivice mogu izazvati bolesti dišnih puteva i astmu.

Što činimo da bi nam domovi bili zdravi

Tri najvažnije strategije za stvaranje zdrave klime prostora su izbjegavanje pušenja u prostoru te redovito prozračivanje i čišćenje. Europljani se razlikuju u svojim navikama održavanja dobre unutarnje klime.

     
Najaktivniji   Najmanje aktivni

Često prozračivanje i čišćenje, nema pušenja u zatvorenom prostoru.

Healthy Homes Barometer 2017

Barometar zdravlja u zgradama 2017. podsjeća nas da je uloga zgrada stvoriti zdrav dom za njihove stanovnike. No, alarmanta je činjenica da svaki šesti Europljanin živi u nezdravim uvjetima.

VELUX aktivne kuće su zdravi domovi

Dostupna energetska obnova – primjer iz stvarnog života

Prva cjenovno dostupna i jednostavna za reprodukciju klimatska obnova u Briselu. RenovActive je koncept koji je lako dostupan svima jer je i financijski prihvatljiv i tehnički jednostavan za reprodukciju.

Galerija prostorija – inspiracija za bolji život

Pogledajte kako možete dodati više dnevne svjetlosti i prirodne ventilacije u vaš dom ugradnjom VELUX krovnih prozora.

Osjetite prednosti

Pogledajte film i otkrijte sve prednosti odlične unutarnje klime prostora.