Imaš li neiskorišteno potkrovlje kući? Ako si odgovorio/la potvrdno, trebaš razmisliti o tome da ga pretvoriš u funkcionalan životni prostor za svoju obitelj. To je savršen način da svojem domu dodaš dodatni prostor, koji je pristupačan i uštedjet će ti novac u budućnosti. Kako? Kod unaprjeđenja potkrovlja koje je do sada služilo samo kao spremište potrebno je provjeriti funkcionira li krov, dobro ga izolirati, razmisliti o grijanju i novim podovima; dodajete novi pod koji će započeti vlastiti život u potkrovlju.

Pravilno izoliran krov dovest će do velikih ušteda energije, što postaje sve važnije. Renovacija kuće također je korak prema zdravom domu. Istraživanja pokazuju da otprilike 80 milijuna Europljana živi u nezdravim objektima koji štete njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju. Nisu zadovoljni svojom životnom situacijom i ne znaju što učiniti da to promijene.

Gotovo 60 % ispitanika bi zbog uštede energije razmislilo o renovaciji kuće. Ako želiš započeti proces renovacije, a ne znaš odakle da kreneš, obrati se stručnjaku koji će ti pomoći pronaći savršeno rješenje. Možda ćeš pronaći inspiraciju i na ovoj web stranici.

Sedam načela prenamjene potkrovlja

1. Prenamjena potkrovlja

Neiskorišteni kat ispod krova ima veliki potencijal. Prenamjenom potkrovlja u stambeni prostor upotrebljiva površina kuće može se povećati do 35 %. Preuređenje potkrovlja je ekonomičniji način povećanja stambenog prostora od proširenja, jer nema potrebe za izgradnjom temelja, poda i krova

2. Povećano područje prozora

Pravilan dizajn osvjetljenja u kući osigurat će ugodno okruženje u zatvorenom prostoru puno prirodne svjetlosti i svježeg zraka u svakoj prostoriji i na svakom katu. Za to će se pobrinuti kombinacija fasadnih i krovnih prozora. Idealnom osvjetljenju pridonosi i raspored prozora u prizemlju i na prvom katu koji može povećati količinu dnevne svjetlosti u kući i do 40 %.

3. Otvor za stubište

Koncept otvorene ventilacije osigurava bolju distribuciju dnevnog svjetla i učinkovitiju ventilaciju kroz efekt dimnjaka. Otvorenim stubištem dnevna svjetlost se distribuira na sve katove, a efekt dimnjaka pomaže da se vlažni odvodni zrak kanalizira kroz krovne prozore na vrhu stubišta, dok svježi zrak struji u stan kroz otvorene prozore i vrata.

4. Dinamična zaštita od sunca

Vanjska zaštita od sunca pruža toplinsku zaštitu od pregrijavanja. Smanjuje pregrijavanje unutrašnjosti ljeti i osigurava udobnost u zatvorenom prostoru tijekom cijelog dana i tijekom svih godišnjih doba. Za kontrolu svjetlosti koristiti unutarnja sjenila.

5. Hibridna ventilacija

Ljeti se prozori i stubište koriste za prirodno hlađenje objekta, npr. korištenjem efekta dimnjaka za učinkovitu cirkulaciju zraka. Zimi mehanička ventilacija pomaže u održavanju dobre kvalitete zraka u zatvorenom prostoru i smanjenju razine vlage. Učinkovit sustav ventilacije je tzv. hibridni sustav ventilacije, koji kombinira mehaničku i prirodnu ventilaciju automatiziranjem prozora i grijanja.

6. Poboljšana toplinska oplata

Kvalitetna oplate kuće sastoji se od izolirane fasade i krova. U kombinaciji s modernim sustavom grijanja pomaže optimizirati energetske parametre i toplinsku udobnost u domu. Unaprijeđeni sustav grijanja uključuje podno grijanje kao i suvremene podne radijatore. U odnosu na izvorno stanje, kuća će posljedično zahtijevati 80 % manje energije.

7. Pametna kuća

Automatizacija nije samo domena industrije, već i modernih kućanstava. Inteligentni sustavi život u zdravom domu čine malo jednostavnijim. Senzori koji mjere temperaturu, vlagu i razinu CO2 prate kvalitetu okruženja u zatvorenom prostoru. Prozori tako mogu prozračiti prostoriju, zasjeniti ili se sami zatvarati u slučaju kiše. Pomoću aplikacije sustav se može kontrolirati s gotovo bilo kojeg mjesta.

"Prenamjena potkrovlja omogućila nam je da otvorimo prostor koji nismo mislili da imamo.

Patrick, kućevlasnik

Majstor postavlja novi VELUX krovni prozor na krov s crnim crijepom.

Zanimaju vas različite prostorije za vaš projekt?