Kako stvoriti savršenu dnevnu sobu  

Osvježite svoj dom renovacijom dnevne sobe. Dnevna soba temelj je doma – tamo se opuštamo nakon dugog dana ili zabavljamo goste. Jedan od načina za transformaciju dnevne sobe je dodavanje krovnog prozora.

Transformirajte dnevnu sobu omogućavanjem prirodnog svjetla

Krovni prozor može u potpunosti promijeniti dojam i ugođaj u dnevnoj sobi. Položaj krovnih prozora omogućit će ispunjavanje prostora prirodnom dnevnom svjetlošću i pružiti izvrsnu ventilaciju. Nitko ne želi provoditi previše vremena u mračnom prostoru, zbog čega je dobro osvjetljenje od ključne važnosti. 

Produktivno iskoristite dnevnu svjetlost

Dnevna svjetlost je besplatan prirodni resurs! Da biste je maksimalno iskoristili, morate znati orijentaciju svoje kuće kako biste mogli na najbolji način uhvatiti svjetlo dok se sunce kreće nebom. Dovođenje prirodne dnevne svjetlosti u dnevnu sobu uključuje nekoliko prednosti, uključujući smanjenu upotrebu žarulja i poboljšanu unutarnju klimu. 

Spojite vanjski svijet s dnevnom sobom

Moderan način života uključuje stapanje doma s prirodnim okruženjem. Pojavio se opći trend unošenja što više biljaka u dom, ali ne morate stvoriti urbanu džunglu da biste u svoj dom unijeli svijet prirode. Krovni prozori mogu unijeti vanjski prostor u unutarnji s više svježeg zraka i dnevne svjetlosti. 

Stvorite zdravo okruženje

Zdrava unutarnja klima u kući od ključne je važnosti. To posebno vrijedi za dnevnu sobu, u kojoj provodimo toliko vremena s obitelji i prijateljima. 

Bolji zrak i ventilacija

Jedna od glavnih prednosti krovnog prozora u dnevnoj sobi su prilike za prozračivanje koje on pruža. Dnevna soba je prostor u kojem se ljudi okupljaju za zabave i opuštanje. S krovnim prozorom možete osigurati bolju cirkulaciju zraka u dnevnoj sobi, a ako ga postavite visoko, možete spriječiti hladan propuh.   

Povećajte količinu prirodnog svjetla

S krovnim prozorom možete povećati količinu prirodne dnevne svjetlosti u svom domu više nego s okomitim prozorima. Istraživanja pokazuju da, u sličnim uvjetima, krovni prozori pružaju najmanje dvaput više dnevne svjetlosti od okomitih ostakljenih prozora. A osim što pružaju više dnevne svjetlosti, krovni prozori također smanjuju rizik od odsjaja.  

Vizualno povećajte prostor dnevne sobe

Prostor svoje dnevne sobe možda ne možete povećati dodavanjem površine, ali to možete učiniti ugradnjom krovnih prozora! Oni vam omogućuju dodavanje više svjetlosti i dubine dnevnoj sobi, što stvara iluziju većeg prostora.  

Postignite prirodno ozračje s krovnim prozorom

Krovni prozori mogu u vašu dnevnu sobu unijeti više dnevne svjetlosti. Osim prednosti dnevne svjetlosti u domu, dobit ćete i bolju ventilaciju i cirkulaciju zraka, kao i sigurnost zahvaljujući višem položaju krovnih prozora.  

Stopite prirodno okruženje s prostorom kroz krovne prozore

Kada ugradite krovne prozore, možete stopiti dom s okruženjem na prirodan način. Veliki prozori ponašat će se kao platno za prirodu i moći ćete pratiti mijenjanje godišnjih doba i svjetlosti tijekom dana. 

Upotrijebite kompas

Ako ste već isplanirali preuređenje dnevne sobe i u procesu ste donošenja odluke o položaju krovnih prozora, razmotrite orijentaciju prostorije. To će vam pomoći da u dom unesete što je više dnevne svjetlosti moguće. 

  1. Sjever: za dnevnu sobu usmjerenu prema sjeveru odaberite toplije nijanse i krovni prozor da biste unijeli više dnevne svjetlosti. 

  2. Istok: ako postavite krovni prozor usmjeren prema istoku, možete uhvatiti jutarnje sunce. U tom slučaju možete zidove obojiti u nježnu nijansu zelene kako bi soba izgledala nježnije i privlačnije.  

  3. Zapad: s krovnim prozorom okrenutim prema zapadu bit će mračnije nego s drugim smjerovima. Za osjećaj udobnosti i ugode obojite zidove u zemljane tonove.  

  4. Jug: ako je vaša prostorija okrenuta prema jugu, to će najvjerojatnije biti najsunčaniji prostor u kući! Za takve prostorije odaberite nježnije nijanse poput zelene, sive ili svijetle nijanse plave. 

Prirodno svjetlo pomaže uravnotežiti dnevni ritam (ciklus spavanja) za bolji odmor tijekom noći i produktivniji dan. Sunce potiče tijelo na proizvodnju melatonina i uravnotežuje dnevni/noćni ritam.

Kako planirati preuređenje dnevne sobe

Ako maštate o renovaciji dnevne sobe, trebat će vam detaljan plan. U dnevnoj sobi mora vladati ugodna atmosfera. Neke stvari koje biste trebali uzeti u obzir ako planirate renovaciju su sljedeće:  

  • Koje svrhe dnevna soba mora ispunjavati?

  • Koja je središnja točka / glavno područje u prostoriji? 

  • Koja je paleta boja za ostatak kuće? 

  • Koji vam je budžet? 

Spojite kuhinju s dnevnom sobom

Ako želite da vaša dnevna soba djeluje veće i povezuje više prostorija, odlično rješenje je planiranje okruženja koje obuhvaća kuhinju i dnevnu sobu. Uz otvoren i povezan raspored možete kuhati dok uživate u društvu obitelji i/ili gostiju. Kada odlučite povezati dvije prostorije, važno je osigurati ventilaciju i svjetlost. Temeljito istražite sve mogućnosti prije nego što započnete s renovacijom.   

Krovni prozor može u potpunosti promijeniti dojam i ugođaj dnevne sobe. 

Povezani članci

Zašto VELUX?

Transformacija
prostora

Naša rješenja za dnevnu svjetlost pomažu vam da dobijte dodatni životni prostor ispod krova i pružaju neusporedivu vrijednost vašem domu, vašoj dobrobiti i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrijednosti doma 

Budite sigurni da će vaše ulaganje u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i isplatiti se.

Bezbrižnost u
vašem domu

S našom širokom ponudom sjenila i roleta, rezervnih dijelova i servisa, pružamo vam najbolje moguće iskustvo.

Ovdje smo da vam pomognemo

Naš tim posvećen je osiguravanju vašeg potpunog zadovoljstva, od prvog kontakta do konačne ugradnje.

Kvaliteta
bez kompromisa

Vaše potrebe naš su kompas. Neprestano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. i proizvodimo ih na način da dugo traju.

Odgovoran i održiv
odabir

Možete poboljšati kvalitetu svojeg života održivim rješenjima koja su dobra za vas i planet.