{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.

Neulengbach je gradić udaljen sat vremena vožnje od Beča, okružen mirnim brežuljcima i poljima. Pogled na taj krajolik je bio ključni element u projektu vlastite kuće arhitekta Franza Karnera. Kuća jednostavnog volumena postavljena je uz rub parcele, kroz prozore terase pogled na sjeverozapadnu stranu seže sve do 13 kilometara udaljene stare palače.

Mali stambeni prostor sastoji se od prozračnog dnevnog boravka, spavaće sobe i kupaonice, a pristupa mu se zasebnim ulazom koji je povezan s pomoćnom zgradom u kojoj je radionica i spremište. Sve to stoji na drvenoj platformi i “lebdi” nad livadom.

Veliki prozori oblikovani su i pozicionirani tako da maksimaliziraju spektakularne poglede u prirodu, dok je nekoliko preostalih punih zidova poslužilo za spremanje stvari. Dodavanje krovnih prozora pokazalo se kao izvrsno rješenje za dovođenje dnevnog svjetla tamo gdje je najpotrebnije.

Unutrašnjost se tečno spaja s terasom pa se u ljetnim mjesecima dnevni prostor proširuje. Otvoren i fluidan stambeni prostor je, kako kaže projektant, što je moguće manji, a velik onoliko koliko je potrebno. Arhitekt Franz Karner opisuje kuću kao jedan jedinstveni prostor koji se sastoji od različitih zona opremljenih namještajem izrađenim po mjeri. Prvotno školovan za stolara, nacrtao je svaki kutak kuće.

Kuća u Neulengbachu s VELUX krovnim prozorimaArhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Franz Karner

Arhitekt

Potičemo studente da razmišljaju o održivosti od samog početka. Tijekom nastave otkrivaju važnost dnevnog svjetla u održivim prostorima i uče kako ga mjeriti u svojim projektima pomoću softvera Daylight Visualizer.

Arhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

VELUX krovni prozori ključni su funkcioniranje kuće jer ne samo da propuštaju dnevnu svjetlost, već i omogućavaju dobru i brzu ventilaciju. Najveći krovni prozor u kući nalazi se iznad pećnice, a njegovim otvaranjem kuhinja postaje vanjski prostor, gdje topli zrak i mirisi od kuhanja nesmetano isparavaju uvis. Ovaj krovni otvor također učinkovito ventilira kuću nakon dugog, vrućeg ljetnog dana.

Arhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Tijekom projektiranja vlastite kuće, arhitekt je napravio simulaciju dnevnog svjetla, poput njegovih studenata. S tvrtkom VELUX radi sedam godina te je zahvaljujući stečenom iskustvu dnevna osvijetljenost u kući ispala točno onako kako je zamislio. Čak i interijer kuće izgleda točno onako kako je predvidio Daylight Visualizer. Godinu i pol dana pažljivog projektiranja i odabira drvene konstrukcije omogućilo je izgradnju u samo pet mjeseci. Zapravo, trebalo je samo nekoliko dana da se podignu vanjski zidovi građevine. Cilj Franza Karnera u ovom projektu se jako razlikuje od cilja mnogih arhitekata - nije želio ostaviti tragove zauvijek. Stvorio je svijetao i udoban dom koji će trajati onoliko koliko je stanarima potrebno, a usput trošiti minimalnu količinu energije.

Preporučeni VELUX proizvodi
Prozori za ravni krov sa zakrivljenim staklom
Pojedinosti o proizvodu
Sjenilo za zaštitu od vrućine (MSU)
Pojedinosti o proizvodu
Prozor za ravni krov s kupolom
Pojedinosti o proizvodu

Pojedinosti o projektu

Projekt: Obiteljska kuća
Lokacija: Neulengbach, Austrija 
Arhitekt: Franz Karner
Godina: 2015.
Fotografije: Patrizia Weisskircher / Franz Karner