{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Autor fotografija: Dano Veselský
Skandinavski dom u Slovačkoj

Jednostavna, moderna kuća s čistim linijama, okružena prirodom: tako izgleda skandinavski dizajn iz snova. Ali kako to funkcionira u planinama Javorníky? Slovački par koji živi u Nizozemskoj odlučio je stvoriti kuću za odmor iz snova za svoju veliku obitelj i prijatelje. Polazišna točka bio je prozračan i elegantan skandinavski stil, ali uz poštivanje lokalnih tradicija i uzimajući u obzir svoje korijene. Rezultat je slikovito zemljište za odmor koje djeluje kao da je taj komad sjevera oduvijek pripadao dolini te je privlačno mjesto na kojem se voljeni članovi obitelji mogu okupiti i opustiti, s osjećajem da bi ovo moderno i osvježavajuće mjesto moglo služiti obitelji generacijama.

Ljubav na prvi pogled

Cilj ovog para bila je kuća u skandinavskom stilu sa slovačkim tehničkim standardima te održavanje dobrih odnosa sa susjedima tijekom i nakon izgradnje. To i lokacija sa strmim padinama višim od tri metra definitivno su predstavljali izazov za projektiranje, no par se zaljubio u zgradu i odlučili su kupiti zemljište odmah nakon prvog nacrta kuće. „Zaljubili smo se u lokaciju na prvi pogled, samo nismo bili sigurni je li dobra za izgradnju”, kažu vlasnici kuće. „Ali onog trenutka kad smo ugledali planove projekta, znali smo da sve ono što smo smatrali izazovom može postati prilika za stvaranje jedinstvene i uzbudljive zgrade, bez odricanja od stvari koje su nam prioriteti.”

Autor fotografija: Dano Veselský

Dobro osmišljeni detalji, prirodni materijali i čiste linije osigurali su da će se ova kuća uklopiti u dolinu, a svejedno se isticati.

Autor fotografija: Dano Veselský
Pronalazak savršenih ključnih točaka

Veliki prozori nisu samo glavni elementi skandinavske arhitekture, već također osiguravaju da je kuća ispunjena svjetlom i stvaraju prozračan i umirujući ugođaj dok istovremeno povezuju unutrašnjost s vanjskim svijetom. Zgrada je dizajnirana imajući to u vidu, osiguravajući da su prozori usmjereni prema najljepšim ključnim točkama i pružajući slikovite poglede iz svakog dijela kuće. To je također pružilo priliku za dodavanje nekih lijepih, odvažnih detalja u prostor: jedan od tri VELUX krovna prozora u roditeljskoj spavaćoj sobi gleda na skijašku stazu, što prostoru daje romantičnu i jedinstvenu perspektivu, a prizor ljudi koji kližu izmami osmijeh na lice čak i u ovom iznimno prestižnom dijelu kuće.

Autor fotografija: Dano Veselský
Miran spoj s prirodom

Vanjski dio kuće u skladu je s prirodom, sa zidovima od cigle prekrivenim neobrađenim drvom. Ideja dizajna bila je pustiti da drvo s vremenom stari, tako da se zgrada neprestano mijenja, razvija i stari, baš kao i sama priroda. To pomaže da moderna zgrada izgleda kao da pripada u okolinu i da je dio nje. Iznutra je dizajn usklađen s eksterijerom upotrebom bijelih boja, prirodnih materijala i hrastovog parketa, u skladu s prirodom. Dom obitelji Paprando sada je kruna doline i nema sumnje da tu i pripada.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX vertikalna kombinacija (VFE)
Idi na proizvod
Rolo sjenilo za zamračenje (DKL)
Idi na proizvod

Vanjska roleta, SOFT (SSS)
Idi na proizvod