{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Zdravo i održivo

Moderan dom koji pruža zdravu unutarnju klimu i izvanrednu energetsku učinkovitost, dok je istovremeno u skladu s tradicionalnim susjedstvom. To je prva aktivna kuća u Sjedinjenim Američkim Državama. Dom obitelji Smith iz St. Louisa u Missouriju, koja svoju kuću smatra izuzetno udobnom.

Za obitelj Smith je useljenje u prvu aktivnu kuću u SAD-u 2013. godine bio novi početak i povratak u prošlost. David Smith odrastao je blizu mjesta na kojem se nalazila aktivna kuća i ima drage uspomene na igranje loptom u dvorištu preko puta. Kada je njihov arhitekt, Jeff Day (iz tvrtke Jeff Day and Associates u St. Louisu), predložio ideju o aktivnoj kući, obitelj Smith spremno je prihvatila.

Udoban dom za troje

„Htjeli smo udobnost u svom domu; htjeli smo imati jako lijepu kuću s puno pogodnosti”, kaže vlasnik David Smith. Želio je izgraditi lijepi dom za svoju obitelj koja se sastoji od dvoje roditelja i kćeri. „Kada smo saznali više o standardu aktivne kuće i što nam omogućuje, bili smo vrlo uzbuđeni zbog toga”, prisjeća se Smith.

Spavaća soba obitelji Smiths – puni pogled

David Smith

vlasnik kuće

Ono što je zaista važno kod svakog projekta je izgradnja doma koji se uklapa u zajednicu i susjedstvo. Sve u svemu, zajednica ga obožava i svakako smo dobili puno pažnje. Kada me ljudi danas pitaju gdje živim, često samo kažem u aktivnoj kući. Oni znaju gdje je.

Transformacija tradicionalnog doma u aktivnu kuću

Strategija dizajna kuće vođena je kulturom i uspostavljenim arhitektonskim standardima četvrti Old Webster, predgrađa St. Louisa, gdje povijesne zgrade, prekrasna okruženja i blisko povezana zajednica pružaju privlačno okruženje za obitelji.

Projektni tim transformirao je tradicionalni dom u aktivnu kuću, stvarajući strukturu koja se uklapa u okolinu – a ipak značajno nadmašuje susjedne zgrade tijekom svog vijeka trajanja uz minimalne troškove rada, energije i održavanja. Kao iskusni računovođa, Smith sebe opisuje kao „osobu koja dobro barata brojevima”.

"„U svakom projektu morate biti sigurni da ćete dobiti vrijednost od svog proizvoda. Mislim da smo to definitivno ostvarili u ovom slučaju”,"
kaže Smith
Ušteda energije uz poboljšanje kvalitete života

Obitelj uživa u smanjenim troškovima energije, no David Smith također smatra da je aktivna kuća isplativa i u pogledu kvalitete života:
„Jedan od najljepših aspekata ove kuće je nevjerojatna količina dnevne svjetlosti. Rijetko palimo svjetla u kući tijekom dana”, kaže on i opisuje obiteljski dom kao „izuzetno udoban”.

Preporučeni VELUX proizvodi
Krovni prozor (GLU) sa KMG elektromotorom
Idi na proizvod
Rolo sjenilo za zamračenje (DKL)
Idi na proizvod

Vanjska roleta, SOFT (SSS)
Idi na proizvod