{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Planiranje: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Premalo prostora

Ponekad nas život iznenadi i stvori trenutačnu pomutnju. Ali u konačnici nas to dovede točno tamo gdje smo željeli biti. Obitelj Kram upravo je završila malu renovaciju svog doma i svi su bili spremni za malo odmora kada su morali započeti novu, puno veću rekonstrukciju – ali za to su imali najdragocjeniji razlog.
„Naša kuća izgrađena je tijekom šezdesetih kao kuća za više generacija. Zamijenili smo grijanje 2008. godine. Zatim smo dobili radosne vijesti da će se naša obitelj povećati i brzo je postalo jasno da je prostor koji smo imali premali”, kaže vlasnik kuće, Bernhard Kram. Budući otac tada je sam počeo planirati nadogradnju kuće. Nakon gotovo dvomjesečnog razdoblja nadogradili smo dio veličine 60 m2 koji je sada, tri mjeseca nakon radova, postao središte obiteljskog života.

Optimalan položaj prozora za ravni krov

Od samog početka, upravljanje svjetlom bilo je dio procesa projektiranja za arhitekte tvrtke Baukooperative. Ideja je bila da prirodno svjetlo istakne drvo u dnevnoj sobi kako bi se postigao topao i privlačan osjećaj. Prirodna svjetlost važna je za sve, ali ima posebnu ulogu za život obitelji s malom djecom. Dnevna svjetlost pomaže djeci da ostanu aktivna i pomaže im čak da budu usredotočeni i uče, što djeca i rade tijekom prvih nekoliko godina života, bilo da gledaju, čitaju knjige s roditeljima, crtaju ili se igraju skrivača u dnevnoj sobi. „Upotrijebili smo vizualizacije programa VELUX Daylight Visualizer kao pomoć pri dizajnu. Uz pomoć VELUX vizualizacija mogli smo odrediti razlike u postavljaju izvora dnevne svjetlosti tijekom postupka planiranja kako bismo osigurali da je sve savršeno pozicionirano.”

Obitelj je u konačnici odlučila smjestiti prozor za ravni krov u zabačeni kut nadogradđenoh dijela, kao i u kuhinju. Prozor za ravni krov sa zakrivljenim staklom u dom unosi čaroliju dnevne svjetlosti: jedinstveno zakrivljeno staklo omogućuje da oborinska voda jednostavno otječe s površine, čak i pod nagibom krova od 0°. Jedinstven dizajn, tanak okvir i nevidljivo krilo pružaju maksimalnu količinu dnevne svjetlosti, čak i ako ugradite sjenilo. Prozor za ravni krov sa zakrivljenim staklom ima dvoslojno ili troslojno ostakljenje koje pruža izvrsnu energetsku učinkovitost, a istovremeno smanjuje buku u slučaju kiše, tuče ili bučnog prometa. Tako možete uživati u povezanosti s okolinom bez ometanja, što je vrlo vrijedno za obitelj s malom djecom.

Glavne prednosti VELUX krovnih prozora

Budući da obitelj živi u kući, krovni prozor pružio im je brojne prednosti. „Veliki prozori i pažljivo smješteni prozori za ravni krov omogućili su nam da stvorimo prostoriju ispunjenu prirodnim svjetlom sve do najdaljih kutova. Prostor je uvijek preplavljen svjetlošću, od zore do mraka, i potrebno nam je jako malo umjetnog svjetla”, kaže gospodin Kram. A to su uspjeli postići bez ugrožavanja privatnosti doma. „Ideja o dodavanju prozora za ravni krov sinula nam je dok smo planirali i postalo nam je jasno da će privatniji, zabačeniji dio proširenja biti previše mračan.” Prema riječima gospodina Krama: „Osvjetljavanje tog prostora odozgo kroz prozor za ravni krov zaista je bilo savršeno rješenje.” Nadalje, krovni prozori pomažu s prirodnom ventilacijom, čineći zrak u obiteljskom domu zdravijim i sprječavajući rizik od stvaranja plijesni na vlažnijim područjima. Obitelj je odlučila postaviti drugi prozor za ravni krov iznad kuhinje, što također olakšava prozračivanje kuhinje tijekom kuhanja.

Prozor za ravni krov sa zakrivljenim staklom u dom unosi čaroliju dnevne svjetlosti: jedinstveno zakrivljeno staklo omogućuje da oborinska voda jednostavno otječe s površine, čak i pod nagibom krova od 0°. Jedinstven dizajn, tanak okvir i nevidljivo krilo pružaju maksimalnu količinu dnevne svjetlosti, čak i ako ugradite sjenilo. Prozor za ravni krov sa zakrivljenim staklom ima dvoslojno ili troslojno ostakljenje koje pruža izvrsnu energetsku učinkovitost, a istovremeno smanjuje buku u slučaju kiše, tuče ili gustog prometa. Tako možete uživati u boravku na otvorenom bez ometanja, što je vrlo vrijedno za obitelj s malom djecom.

Planiranje: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Okupano zlatnim svjetlom

Bernhard Kram ozari se kada priča o „zlatnoj svjetlosti”, koja navečer, kada je sunce nisko na zapadu, prodire kroz prozore za ravni krov i obasjava cijelu prostoriju toplim, mekim svjetlom.

"Cjelokupan ugođaj zaista je nešto posebno."
– Bernhard Kram, vlasnik kuće
Planiranje: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Nova kvaliteta života

Uz nekoliko mjeseci rada, četveročlana obitelj sada živi najbolji život u svom novom domu i stvara uspomene sa svojom djecom. Dom je točno onakav kakvim su zamišljali savršeno mjesto za odgoj svoje djece. I to ne samo zbog dnevne svjetlosti. Bernhard Kram nikad se ne može umoriti od promatranja vrta: „Sjedimo na blagovaonskom stolu i gledamo staru šljivu vani ili promatramo ptice i vjeverice – takva kvaliteta života jednostavno nema cijenu. Oduševljeni smo nadogradnjom i stvarno se u kući osjećamo doma.”

Preporučeni VELUX proizvodi
Prozori za ravni krov sa zakrivljenim staklom
Idi na proizvod
Prozora za ravni krov s ravnim staklom
Idi na proizvod
Sjenilo za zaštitu od vrućine (MSU)
Idi na proizvod