Kako možete sami renovirati svoje potkrovlje

Jeste li razmišljali o renovaciji potkrovlja? I da renovaciju obavljate sami? Pa, to što ćete sami odraditi nekoliko koraka cijele prenamjene potkrovlja ili samo renovaciju potkrovlja zvuči kao dobra ideja, i da, doista jest. Brojne su prednosti. . . a dokazati sebi i svojoj obitelji da ste pravi majstor samo je jedna od njih. 

Ne bojte se, pokušajte 

Tijekom renovacije doma (ili samo potkrovlja) mogli biste naići na neke vidljive i nevidljive prepreke koje je ponekad prilično teško savladati financijski, fizički, pa čak i psihički. Frustrirajuće je vidjeti se da rokovi bliže, a vaš posao je daleko od završenog. Također, teško je prihvatiti da je vaše prvotno predviđanje kvalitete bilo preambiciozno s obzirom na to kakav se rezultat postigao. Kako bi projekt ispunio vaša očekivanja, važno je razlikovati dvije kategorije unaprjeđenja.  

Prva kategorija uključuje one zadatke koji ne zahtijevaju nužno stručnost majstora i možete ih obaviti sami uz dovoljno volje i malo istraživanja. Kako biste pokrenuli svoj projekt renovacije ili prenamjene potkrovlja, pripremili smo niz koraka koje možete slijediti sami, bez angažiranja nekoga drugog.  

Kako biste stvorili nešto novo, morate se riješiti nečega starog

Ono što morate prvo učiniti je uništiti . . . zvuči užasno, zar ne? Ipak, to je apsolutno ključna faza pripreme prije stvaranja nečega novog. (Čak i najljepše biljke prvo uvenu da bi kasnije procvjetale.) 

Zanimljivo, sama priprema mora imati svoju fazu pripreme. Pronađite odjeću koju vam nije žao zaprljati, a zatim počnite s uklanjanjem tapeta ako ih imate. Upotrijebite špahtlu ili to učinite ručno nakon što ste tapete namočili vodom ili posebnom tekućinom za uklanjanje tapeta. Iako ne postoji univerzalna metoda za uklanjanje svih vrsta podova, čekić i dlijeto svakako će vam dobro doći. Čišćenje nakon svakog koraka je bitno kako ne biste ostavili tragove dok se krećete po kući. Od iznimne je važnosti da nosite zaštitnu opremu kad god to posao zahtijeva. Također, budite svjesni razine opasnosti koju pojedini zadaci nose. Na primjer, kada je u pitanju uklanjanje površinskih nepravilnosti s različitih površina, rad s brusnim papirom proizvodi prašinu koju ne biste trebali udisati. Inače, brusni papir nije samo koristan za uklanjanje površinskih nepravilnosti, već je i pravi način za pripremu površina za bojanje.  

Dakle, „ogolili” ste sobu i završili s brusnim papirom. . . spremni ste da sami uradite renovaciju potkrovlja. 

Suhogradnja

Suhogradnja u potkrovlju može biti pravi izazov kada radite sami, ali vrijedi ga savladati jer je ugradnja ploča povoljna iz više razloga. Ne samo da je lakše i brže nego pozvati profesionalca da obavi zidarske radove, već je i doprinos vašem ukupnom građevinskom otpadu relativno mali. Fleksibilnost i mala težina koje ovo rješenje pruža također su korisni, a da ne spominjemo njihovu jednostavnu upotrebu pod kosim krovovima. Prilikom suhogradnje, vaše se električno ožičenje također može lako provesti iza zidova. Knauf ploče su prikladne i za pregradne zidove i za fasadne zidove. Njihova ugradnja izvrsna je ideja za prekrivanje nepravilnosti ili drugih nepovoljnih dijelova zidova. Knauf ploče su dobro rješenje i za strop. Spušteni strop odličan je izbor ako je visina stropa previsoka ili želite imati neki dodatni dizajnerski element i posebnu vrstu rasvjete. 

Bojanje

Kada je riječ o bojanju, vaš glavni partner je vaša mašta. Upamtite: ne morate koristiti samo jednu boju da biste obojili određeno područje.  

Međutim, prije nego što se bacite na bojanje, trebali biste odlučiti koje ćete alate koristiti i trebali biste dobro procijeniti koliko će vam boje trebati, a zatim kupiti 10 % više od procijenjene količine. No, prije nego se odlučite za određenu boju, kupite uzorak koji možete isprobati. Na ovaj način, ako boja koju ste prvotno namjeravali za neko područje ne odgovara, nećete morati baciti sve svoje slike. Također, razmislite o tome koje boje odgovaraju vašem specifičnom prostoru—na primjer, odabir svijetlih boja za kose zidove uvijek je dobra ideja. 

Laminatni podovi 

Postavljanje laminata: ovo je dio renovacije koji mnogi ljudi danas rade sami. Popularan je zbog jednostavnog postavljanja. Ne morate čekati da vas majstor pozove, možete jednostavno nastaviti i sami postaviti podove — ako vjerujete svojim vještinama. Možda postoje dijelovi procesa koji nisu toliko očiti (rezanje poda, mjerenje površine) i za njih predlažemo da obavite detaljnije istraživanje ili zatražite pomoć.   

Problemi koje ne možete riješiti sami

Druga kategorija uključuje zadatke koji u idealnom slučaju nisu stvar samostalne prenamjene potkrovlja ili renovacije potkrovlja i zahtijevaju majstore: električni radovi, vodoinstalacije, grijanje i unaprjeđenje prozora. Razlog je taj što, ako se sami posvetite ovim zadacima, na kraju možete napravite više štete nego koristi. Ako ste planirali opsežniju renovaciju, imate priliku stvarno „začiniti” svoje prostore i učiniti ih svjetlijim propuštanjem više svjetla.

Ako razmišljate o izgradnji potkrovlja kao dijelu preuređenja ili renovaciji starog potkrovlja, uvijek biste trebali planirati unaprijed. Iako su krovni prozori izvrstan način da date prostoru u potkrovlju novu dimenziju, trebali biste planirati njihovu izvedbu nekada na početku renovacije. Na taj način sprječavate nered na vašim svježe obojanim zidovima ili besprijekornom podu.

Morate biti svjesni da zamjena ili ugradnja krovnih prozora nije posao koji možete raditi sami i stoga ga prepustite profesionalcima. Na koga mislimo kad kažemo profesionalci? Stručnjaka za krovne prozore, tvrtku VELUX. Imamo više od 80 godina iskustva u području transformacije prostora kao i dovođenja dnevnog svjetla i svježeg zraka u domove. . . a osim široke palete proizvoda i dodataka, preporučujemo i majstore za ugradnju koji su spremni preuzeti svaki projekt renovacije. 

Želite li vidjeti nekoliko primjera? 

Koji bi zadaci trebali uslijediti nakon kojih zadataka?

Redoslijed tijekom renovacije vrlo je bitan. Definitivno ne trebate bojati zidove i nakon toga mijenjati krovne prozore. Trebalo bi biti upravo suprotno. Kakva god bila vaša renovacija, pobrinite se da znate pravilan redoslijed zadataka.   

Pročitajte još članaka

VELUX rješenja dolaze s dodatnim pogodnostima

Provjeri!

Zašto VELUX?

Transformacija
prostora

Naša rješenja za dnevnu svjetlost pomažu vam da dobijte dodatni životni prostor ispod krova i pružaju neusporedivu vrijednost vašem domu, vašoj dobrobiti i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrijednosti doma 

Budite sigurni da će vaše ulaganje u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i isplatiti se.

Bezbrižnost u
vašem domu

S našom širokom ponudom sjenila i roleta, rezervnih dijelova i servisa, pružamo vam najbolje moguće iskustvo.

Ovdje smo da vam pomognemo

Naš tim posvećen je osiguravanju vašeg potpunog zadovoljstva, od prvog kontakta do konačne ugradnje.

Kvaliteta
bez kompromisa

Vaše potrebe naš su kompas. Neprestano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. i proizvodimo ih na način da dugo traju.

Odgovoran i održiv
odabir

Možete poboljšati kvalitetu svojeg života održivim rješenjima koja su dobra za vas i planet.