Prenamjena potkrovlja: 15 + 1 koraka za stvaranje modernog potkrovlja 

Ako ste u potrazi za novim domom na tržištu, vrijedi razmotriti sve aspekte svojih potreba—ne samo one koje trenutno imate, već biste također trebali pokušati predvidjeti i svoje buduće potrebe. Ako ustanovite da trenutna površina željene opcije nije dovoljno velika ili mislite da ćete uskoro trebati više, to ne znači nužno da biste trebali nastaviti potragu za domom. Možda ste upravo pronašli ono što ste tražili. . . 

Izgradnja soba u potkrovlju je pravi način 

Dostupno je nekoliko opcija za povećanje površine. Vjerojatno najjednostavnija i najočitija od njih je prenamjena potkrovlja. Da biste se sami u to uvjerili, prikupili smo neke važne točke za vas, one će vam dati temeljite smjernice i pomoći vam da izbjegnete neugodna iznenađenja u budućnosti.

Svaki je detalj bitan 

1. Ako vaš dom nije dovoljno velik (obitelj se povećala ili djeca koja su do sada dijelila sobu trebaju vlastite sobe), prodaja nekretnine i kupnja nove nije jedina dostupna opcija. Alternativa je renovacija potkrovlja. Ako to odaberete, ne morate napuštati svoj voljeni dom ili predio, ne morate se opraštati od svojih prijatelja, a vaša djeca ne moraju mijenjati školu. 

2. Ostavite si dovoljno vremena da se pripremite za renovaciju potkrovlja. Za početak, kontaktirajte lokalne vlasti kako biste saznali što je dopušteno, a što nije. Također vrijedi posjetiti ured lokalnog glavnog arhitekta kako biste dobili neke informacije.  

3. Čak i ako po zakonu ne morate imati odobreni plan gradnje i sudjelovanje arhitekta, ipak se posavjetujte s jednim ako možete. Osim što nudi razne mogućnosti, arhitekt može biti u kontaktu s profesionalcima poput inženjera mehanike tla i statike te stručnjaka za očuvanje drvene građe, koji mogu pružiti točnu procjenu statusa vašeg doma. Ovo je također važno jer želite znati koja bi se ograničenja mogla pojaviti tijekom prenamjene potkrovlja. Ali prije svega toga, napravite procjenu svog doma kako biste odlučili može li se potkrovlje uopće pretvoriti u stambeni prostor. Prođite kroz najosnovniji popis za provjeru koji uključuje pitanja kao što su: „Je li visina stropa najmanje 2 metra?”  

4. Ako ste upoznati s lokalnim građevinskim propisima i procijenili ste stanje i karakteristike kuće, svojim idejama možete davati stvarni oblik. Najjednostavniji način da to učinite je uz pomoć arhitekta, kao što često nalaže zakon. U svakom slučaju, odaberite arhitekta koji ima bogato iskustvo u prenamjeni potkrovlja i, što je još važnije, otvoren je za vaše ideje i sluša vaše potrebe.

5. Kada su nacrti gotovi, treba napraviti procjenu troškova. Najjednostavniji način da to učinite je da od građevinskih inženjera dobijete ponude za svaki od radova potrebnih za realizaciju. Morate razgovarati sa više građevinskih inženjera. Preliminarni izračun troška implementacije može se napraviti pomoću prosjeka dobivenih ponuda.

6. Ako imate tržišno utemeljenu procjenu troškova i ona odgovara vašim financijskim mogućnostima, možete nastaviti s proširenjem. Međutim, iskustvo pokazuje da se tijekom izvedbe često pojavljuju nepredviđeni radovi, koji povećavaju ukupne troškove i do 20 %. Mogućnost nastanka dodatnog troška može se svesti na minimum dobro pripremljenim i detaljnim planom provedbe, ali imajte na umu da ipak ne možete izbjeći neočekivane situacije u 100 % slučajeva.

7. Postoje dvije mogućnosti kada je u pitanju implementacija. Prva je da za svaku fazu rada vi tražite i sklapate ugovore s profesionalcima. Očigledna prednost ovoga može biti niža cijena. Međutim, to znači da ćete vi biti odgovorni za planiranje radova i upravljanje kašnjenjima. Druga mogućnost je angažiranje izvođača radova. To je skuplja varijanta, ali vas oslobađa tereta trošenja vašeg dragocjenog vremena na odabir stručnjaka, planiranje radova i, što je vjerojatno najteže, upravljanja kašnjenjima.

8. Zvuči otrcano, ali svaki građevinski inženjer i stručnjak doista ima dvije od sljedeće tri karakteristike: brzinu, tj. izvedbu radova u najkraćem mogućem roku, niske cijene, visok kvalitet.
Morate odlučiti koje dvije karakteristike su vama najvažnije. Po našem mišljenju, to je posljednja, c. Prenamjena potkrovlja je posebna vrsta gradnje koja zahtijeva veliko iskustvo i vještinu.

9. Raspored – Budite dobar strateg i uvijek razmišljajte nekoliko koraka unaprijed. Zidove ili namještaj ćete lakše kasnije prebacivati ako sada postavite vrata, prozore i svjetiljke te postavite električnu mrežu kako bi mogla zadovoljiti buduće potrebe. I imajte na umu planiranje skladišta, što bi moglo biti prilično nezgodno u potkrovljima s kosim stropom.

10. Pristup potkrovlju. Pametno odaberite lokaciju otvora za stubište. Pobrinite se da ne morate prijeći cijelu kuću ako se trebate popeti na kat. Nemojte stvarati puno nepotrebnih prolaza. Planirajte prikladno stubište. Mislite na starije/mlađe članove svoje obitelji. Visina stepenica ne smije prelaziti 17 cm, ali bi trebala biti bliža 16 cm. Ne zaboravite na rukohvat. 

11. Prilikom planiranja specifičnih lokacija za krovne prozore vodite računa da je parapet dovoljno visok. Također, imajte na umu da biste trebali moći udobno gledati kroz prozor i dok sjedite i dok stojite. Ako je donji dio okvira previše visok, kroz njega možete vidjeti samo gledajući prema gore, što rezultira osjećajem kao da ste u rupi ili na dnu bunara. Visina gornjeg dijela okvira također ne smije biti preniska, inače biste mogli imati pogled samo prema dolje. Što se tiče dimenzija krovnog prozora, birajte što veće ili koristite rješenja s više prozora, jer ga kasnije nećete moći zamijeniti ako vam se pokaže premalim. 

12. Iako krovni prozori donose sjajnu rasvjetu prostora u potkrovlju, svakako unaprijed isplanirajte kako ćete kontrolirati toplinu i svjetlost. Obratite pozornost na odabir pravih proizvoda za zaštitu od sunca kao što su VELUX vanjske rolete za vaše prozore koje se mogu automatizirati i napajati solarnom ili električnom energijom. Na taj način čak možete eliminirati potrebu za korištenjem klima uređaja. No, imajte na umu da unutarnja sjenila ne pružaju zaštitu od vrućine, već samo vanjska. 

13. Poslužite se nekim trikovima pri dizajniranju rasvjete. S jedne strane moguće je izbjeći tradicionalnu ugradnju rasvjete na strop zbog kosih stropnih površina. Kako biste mogli koristiti zidne konzole, udubljene svjetiljke koje se mogu pomjerati i/ili skrivenu LED rasvjetu. S druge strane, mogli biste iskoristiti prednost prirodnog svjetla s prozorima, a da ne spominjemo da su sjenila dobar način za kontrolu i prigušivanje svjetla. Samo se pobrinite da shvatite posebne mogućnosti koje nudi vaše potkrovlje. Na primjer, čak i vidljiva drvena konstrukcija potkrovlja može se koristiti za ugradnju svjetla. 

14. Jedna tipična karakteristika potkrovlja je da se formiraju niski prostori i udubljenja koja se na prvi pogled čine nemogućima za korištenje. Iskoristite ih kao spremište kako biste imali prozračniji osjećaj u preostalom prostoru. Nemojte prekrivati krovnu konstrukciju u zatvorenom prostoru. Vidljivost drvenih konstrukcijskih elemenata daje poseban ugođaj prostoru bilo da ih čuvate u izvornom, prirodnom stanju ili ih bojite. 

15. Također biste trebali pažljivo planirati mjesto kupaonice. Idealno bi bilo da se nova kupaonica nalazi iznad postojeće kupaonice u prizemlju. Na ovaj način možete uštedjeti hrpu vremena na rezanju i projektiranju. 

 Niste sami 

Osjećate li se pomalo preplavljeni svim ovim informacijama? To je sasvim u redu. Ako trebate pomoć, VELUX je tvrtka kojoj se možete obratiti. S više od 80 godina iskustva u donošenju dnevnog svjetla i svježeg zraka u domove, razvili smo veliki izbor proizvoda i dodataka koji odgovaraju svačijim potrebama. Ako ste raspoloženi da nastavite i pogledate neke dodatne ideje, kliknite na poveznicu u nastavku. 

Pročitajte još članaka

VELUX rješenja dolaze s dodatnim pogodnostima

Provjeri!

Zašto VELUX?

Transformacija
prostora

Naša rješenja za dnevnu svjetlost pomažu vam da dobijte dodatni životni prostor ispod krova i pružaju neusporedivu vrijednost vašem domu, vašoj dobrobiti i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrijednosti doma 

Budite sigurni da će vaše ulaganje u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i isplatiti se.

Bezbrižnost u
vašem domu

S našom širokom ponudom sjenila i roleta, rezervnih dijelova i servisa, pružamo vam najbolje moguće iskustvo.

Ovdje smo da vam pomognemo

Naš tim posvećen je osiguravanju vašeg potpunog zadovoljstva, od prvog kontakta do konačne ugradnje.

Kvaliteta
bez kompromisa

Vaše potrebe naš su kompas. Neprestano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. i proizvodimo ih na način da dugo traju.

Odgovoran i održiv
odabir

Možete poboljšati kvalitetu svojeg života održivim rješenjima koja su dobra za vas i planet.