Kako odabrati krovne prozore da potkrovlje bude svijetlo? 

Sanjate o pretvaranju svog neiskorištenog prašnjavog potkrovlja u živahnu i svijetlu sobu ispunjenu dnevnom svjetlošću? Saznajte više o svim tipovima prozora za potkrovlje i saznajte kako izvršiti prenamjenu potkrovlja! 

Ulaganje u krovne prozore ne samo da znači više prirodnog svjetla i bolju ventilaciju, već i stvaranje bolje izolacije i povećavanje vrijednosti nekretnine! Rješenje s krovnim prozorom pretvara svaki prostor u omiljeno mjesto!  

Krenimo redom: VELUX nudi pregršt rješenja koja će definirati vaše cjelokupno iskustvo s krovnim prozorima: od električnih krovnih prozora do sjenila izrađenih od recikliranih materijala, tvrtka VELUX ima sve. Krovni prozori obično traju desetljećima, pa je bolje sve planirati u skladu s tim: dva puta mjeri, jednom reži! Slijedite naš vodič kako bismo istražili vaše mogućnosti za stvaranje najudobnijeg mogućeg prostora! 

U ovom članku nećete naučiti samo o krovnim prozorima, već i o svim dodacima koji su bitni za povećanje vaše udobnosti: tri dodatne ključne kategorije proizvoda koje vam pomažu u zaštiti od vrućine, prilagođavaju svjetlo u prostoriji i drže kukce i komarce podalje. 

Ručni ili električni krovni prozori 

Krovni prozori mogu se otvoriti na dva načina: ručno ili električno. Dok su prozori s ručnim upravljanjem dobra svakodnevna rješenja, oni s električnim upravljanjem preporučuju se zbog pristupačnosti, za starije osobe ili osobe koje žive sa starijim osobama, u slučaju izgradnje pametne kuće, ili općenito za povećanje udobnosti u vašem domu. Zamislite samo da možete prilagoditi svjetlost i svjež zraka iz udobnosti vašeg kauča . . .! 

Mogućnosti krovnih prozora 

Prilikom odabira krovnih prozora za svoje potkrovlje, možete birati između prozora s gornjim i donjim upravljanjem. Prozori s gornjim upravljanjem su češći izbor, dok se prozori s donjim upravljanjem preporučuju u slučaju visokog parapetnog zida. Uz VELUX obje mogućnosti brinu o ergonomiji i koštaju isto kao i krovni prozori sa središnjim ovjesom! Prozori s gornjim upravljanjem mogu se naknadno motorizirati radi vaše udobnosti. Zamislite da svojim krovnim prozorom i roletama možete upravljati mobilnim telefonom putem aplikacije.  

Ako je krovni prozor postavljen nisko (90-120 cm od razine poda), odaberite krovni prozor sa središnjim ovjesom i ručkom na vrhu. Budući da je ručka na vrhu, možete postaviti namještaj ispod prozora. Ako je prozor na visini od 80-100 cm možete imati pogled prema van dok sjedite—baš kao u slučaju okomitih prozora. 

Ako je donji dio okvira krovnog prozora između 130 i 150 cm od razine poda, odaberite krovni prozor sa središnjim ovjesom i donjom ručkom. U ovom slučaju ne preporučujemo postavljanje namještaja ispod prozora. Budući da je gornji dio krovnog prozora obično izvan dohvata, vašim vanjskim dodacima za zaštitu od topline može se udobno upravljati samo sa solarnim ili električnim rješenjima. 

Ako je donji dio okvira krovnog prozora između 90 i 120 cm od razine poda, krovni prozor s dvostrukim ovjesom također može biti optimalan izbor. Kada otvorite prozore imate ćete neometan panoramski pogled. Otvaranje i zatvaranje vrši se pomoću ručke na dnu.   

Isplanirajte potkrovlje!

Drvo ili poliuretan 

I drvo i poliuretan su standardni materijali za krovne prozore i ubrajaju se u optimalne elemente potkrovlja. Zahtijevaju malo ili nimalo održavanja. Klasično drveno rješenje pristaje svim domovima: potpuno drvena varijanta premazana bezbojnim lakom preporučuje se za tradicionalne interijere (mogu se bojati u bilo koju boju), dok bijela varijanta koja ne zahtijeva održavanje s poliuretanskim završnim premazom najbolje pristaje uz moderan ili minimalistički stil.  

VELUX bijele varijante koje ne zahtijevaju održavanje s poliuretanskom završnom obradom pouzdani su krovni prozori koji su otporni na vlagu i ne ostavljaju vidljive spojeve, stoga se poliuretanska završna obrada preporučuje za prostorije s visokom količinom vlage kao što su kupaonice i kuhinje, teško dostupne prostore ili urede, i radna mjesta zbog svoje učinkovitosti i urednog izgleda. Svi prozori imaju jako dug vijek trajanja i činit će vas sretnim desetljećima!  

Krovni prozori s dvoslojnim ili troslojnim ostakljenjem 

Što je više slojeva, to je bolja izolacija: krovni prozori s troslojnim ostakljenjem nude bolju zvučnu i toplinsku izolaciju u usporedbi s dvoslojnim verzijama. Upamtite: bolja izolacija štedi vam novac!  

Prije nego što donesete odluku, razmislite koja će od sljedećih opcija najbolje pristajati vašem potkrovlju!  

Razgovarajmo o mogućnostima ostakljenja! 

Staklo 61 napravljeno je za uštedu energije. To je troslojno staklo s visokokvalitetnom toplinskom izolacijom po pristupačnoj cijeni. Sprječava gubitke topline i učinkovito štiti od ulične buke. 

Staklo 64 služi za uštedu energije i udobnost. Ostakljenje ima izvrsnu toplinsku izolaciju, povećano smanjenje buke (uključujući buku koju stvara kiša). Vanjsko staklo prozora prekriveno je premazom za lakše čišćenje, stoga vanjsko staklo ne zahtijeva mnogo čišćenja. 

Staklo 68 napravljeno je za veću udobnost. To je troslojno staklo koje nudi sve VELUX vrhunske standardne značajke i bolju energetsku učinkovitost. Staklo smanjuje osjećaj hladnoće koji bi mogao dolaziti s prozora zimi. 

Staklo 66 napravljeno je za dobrobit. Ovo troslojno staklo minimizira osjećaj hladnoće i blokira vanjsku buku kako biste se osjećali toplo i opušteno. Njegovi premazi koji se lako čiste i premazi protiv rošenja pružaju jasniji pogled bez prepreka. 

Staklo 62 napravljeno je za smanjenje buke i udobnost. Ovaj prozor s troslojnim ostakljenjem omogućuje smanjenje zvuka do punih 42 dB zajedno s visokom toplinskom izolacijom. Izvrsno je rješenje za domove kojima je potrebna dodatna zaštita od vanjske buke i hladnijeg vremena. 

Staklo 70 napravljeno je za udobnost. To je dvoslojno staklo koje pruža veliku udobnost sa svim standardnim značajkama, uključujući smanjenje buke izazvane kišom, laminirano sigurnosno staklo, zaštitu od UV zraka i iznimno snažno kaljeno staklo. 

Sjenila i rolete 

Za vaš novi VELUX krovni prozor dostupno je nekoliko dodataka. Širok izbor sjenila pruža bezbroj boja inspiriranih prirodom, korisnih za filtriranje sunčeve svjetlosti i stvaranje potpunog zamračenja za vaše popodnevno drijemanje. Rolete su dizajnirane kako bi zaštitile vaše potkrovlje od užarene ljetne vrućine ili kako bi zadržale toplinu unutra zimi. Sjenila i rolete su također dostupne u verzijama s električnim upravljanjem i solarnim!  

Jedan krovni prozor ili kombinacija krovnih prozora 

Tijekom preuređenja potkrovlja imat ćete mogućnost ugradnje ne samo jednog već više krovnih prozora. Odabirom ove opcije dobit ćete još više sunčeve svjetlosti što će poboljšati vaše raspoloženje i zdravlje te ćete uživati u osjećaju većeg prostora nego što on zapravo jest! Također, od profesionalaca saznajte više o VELUX balkonima i terasama koje je lako sagraditi! Želite li razgovarati s njima? 

Pročitajte još članaka

VELUX rješenja dolaze s dodatnim pogodnostima

Provjeri!

Zašto VELUX?

Transformacija
prostora

Naša rješenja za dnevnu svjetlost pomažu vam da dobijte dodatni životni prostor ispod krova i pružaju neusporedivu vrijednost vašem domu, vašoj dobrobiti i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrijednosti doma 

Budite sigurni da će vaše ulaganje u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i isplatiti se.

Bezbrižnost u
vašem domu

S našom širokom ponudom sjenila i roleta, rezervnih dijelova i servisa, pružamo vam najbolje moguće iskustvo.

Ovdje smo da vam pomognemo

Naš tim posvećen je osiguravanju vašeg potpunog zadovoljstva, od prvog kontakta do konačne ugradnje.

Kvaliteta
bez kompromisa

Vaše potrebe naš su kompas. Neprestano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. i proizvodimo ih na način da dugo traju.

Odgovoran i održiv
odabir

Možete poboljšati kvalitetu svojeg života održivim rješenjima koja su dobra za vas i planet.