Renovacija potkrovlja: energetska učinkovitost 

Energetska učinkovitost. Čini se da je to samo još jedna poštapalica koja vas tjera da potrošite više, zar ne? Ali što ako poštapalica koja se pojavi u članku nije jednaka nekoj prosječnoj stvari koju je teško prodati? Pa, energetska učinkovitost je jedan od tih primjera. Energetska učinkovitost je nešto čemu doista trebamo težiti. Hajdemo vidjeti zašto. 

Što je uopće „energetska učinkovitost”? 

Koncept energetske učinkovitosti je korištenje manje energije za izvođenje zadatka, a postizanje istog rezultata. Energetski učinkoviti domovi koriste manje energije za grijanje, hlađenje i rad kućanskih aparata. Sa stajališta potrošača, to je jedan od najboljih i najučinkovitijih načina za smanjenje troškova energije uz održavanje ugodne unutarnje klime, a također se možete i boriti protiv klimatskih promjena. 

Zidna izolacija

Kada se radi o renovaciji, ugradnja ili nadogradnja zidne izolacije svakako mora biti glavni prioritet. Jer zidna izolacija ne samo da sprječava gubitak topline u vašem domu zimi, već pomaže i u izbjegavanju zagrijavanja ljeti. Vaši su zidovi odgovorni za otprilike 15-20 % gubitka topline u vašem domu1. Kao posljedica toga, pravilno izolirana kuća ima bolje reguliranu unutarnju temperaturu. To također znači da se ne morate zamarati stalnim provjeravanjem termostata. Čak i kada morate regulirati unutrašnju temperaturu klima uređajem ili grijanjem, to će biti puno lakše uz odgovarajuću zidnu izolaciju. Trošit ćete manje energije, pa će i računi biti manji.  

Izolacija potkrovlja 

Znate li koji postotak vaših ukupnih izdataka otpada na grijanje i hlađenje? Što mislite? 30 posto? 40? Pa, i više, negdje oko 50-70 posto2. Gubitak topline zimi ili hladnog zraka ljeti znači rasipanje energije. Izolacija potkrovlja doista vam može pomoći da smanjite troškove energije smanjivanjem energije potrebne za kontrolu temperature. Što je dobra izolacija potkrovlja? Pa, nije stvar samo u zidnoj izolaciji, već i debljina krovne izolacije treba biti odgovarajuća, idealno bi bilo najmanje XXX mm.  

Ventilacija potkrovlja

Ventilatori za ventilaciju potkrovlja osiguravaju cirkulaciju zraka u potkrovlju. Oni ispuhuju unutarnji zrak iz potkrovlja i zatim ga zamjenjuju svježim zrakom izvana. Proces cirkulacije zraka ne samo da doprinosi smanjenju topline u potkrovlju, već vam također pomaže u smanjenju vlage. Također dobro dođu u vrućim ljetnim danima kada vaše potkrovlje postane toplije od stvarne vanjske temperature. U današnje vrijeme vanjske tende i rolete mogu uvelike pomoći, smanjujući potrebu za klima uređajima, a samim time i štedeći energiju. Zimi krovna ventilacija djeluje na isti način, ali s drugim ciljem. Kada se hladan zrak koji dolazi izvana susreće s toplim zrakom unutra, može doći do nakupljanja vlage. Vlaga povećava šanse za plijesan i može uzrokovati druge neugodne probleme.

Zamjena prozora

Energetski učinkoviti krovni prozori smanjuju vaše račune za električnu energiju i dovode do manjeg ugljičnog otiska. Jedna od najpoznatijih opcija su proizvodi s dvostrukim / trostrukim ostakljenjem, iako njihova cijena varira ovisno o korištenim materijalima i dizajnu. Kad već govorimo o zamjeni prozora, postoji jedan izbor s kojim ne možete pogriješiti. Tvrtka VELUX s preko 80 godina iskustva. 

Energetska ravnoteža za krovne prozore—tijekom sezone grijanja—općenito je bolja od energetske ravnoteže za obične prozore. Energetska ravnoteža je važan pojam za karakterizaciju prozora; to je ravnoteža između solarnog dobitka i gubitka topline. Krovni prozori omogućuju uštedu grijanja u sunčanim zimskim danima, jer sunčevo zračenje kroz staklo vašem prostoru osigurava besplatno grijanje.  

VELUX krovni prozori brinu se za toplinsku izolaciju, uštedu topline i energetsku učinkovitost vašeg potkrovlja. Krovni prozori propuštaju dvostruko više dnevne svjetlosti u prostoriju od okomitog prozora i tri puta više od mansardnog prozora. Međutim, 40 % europskih stambenih kuća izgrađeno je prije 1960-ih, kada jedva da je bilo ikakvih propisa što se tiče energetskih zahtjeva. Ovim zgradama prijeko su potrebne renovacije energetske učinkovitosti. 

Globalno smanjenje potrošnje energije

Odaberite VELUX krovne prozore za maksimalnu udobnost, više dnevne svjetlosti i pomoć u očuvanju planeta! Studija pokazuje da su zgrade odgovorne za 40 % ukupne potrošnje energije u Europskoj uniji3. Stoga ne čudi da prozori i krovni prozori mogu imati veliki utjecaj na potrošnju energije u zgradama. 

Pročitajte još članaka

VELUX rješenja dolaze s dodatnim pogodnostima

Provjeri!

Zašto VELUX?

Transformacija
prostora

Naša rješenja za dnevnu svjetlost pomažu vam da dobijte dodatni životni prostor ispod krova i pružaju neusporedivu vrijednost vašem domu, vašoj dobrobiti i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrijednosti doma 

Budite sigurni da će vaše ulaganje u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i isplatiti se.

Bezbrižnost u
vašem domu

S našom širokom ponudom sjenila i roleta, rezervnih dijelova i servisa, pružamo vam najbolje moguće iskustvo.

Ovdje smo da vam pomognemo

Naš tim posvećen je osiguravanju vašeg potpunog zadovoljstva, od prvog kontakta do konačne ugradnje.

Kvaliteta
bez kompromisa

Vaše potrebe naš su kompas. Neprestano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. i proizvodimo ih na način da dugo traju.

Odgovoran i održiv
odabir

Možete poboljšati kvalitetu svojeg života održivim rješenjima koja su dobra za vas i planet.